Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 31 iulie 1989


450 000 de metri pătrați de risipă, nefericire și dictatură în mijlocul unui București desfigurat de prostie și nepăsare criminală
450 000 de metri pătrați de risipă, nefericire și dictatură în mijlocul unui București desfigurat de prostie și nepăsare criminală

Luni 31 iulie 1989

Soarele răsare la ora 6.01 și apune la ora 20.42. Vreme în general frumoasă. Cer variabil, mai puțin în nord, unde vremea este ușor instabilă. Cer temporar noros, pe alocuri cad averse de ploaie. În restul teritoriului averse izolate. Temperaturi maxime între 26 și 32 de grade iar minime nocturne între 10 și 20 de grade.

Ceaușescu îi scrie lui Miezcyslaw Rakowski, prim-secretar al CC al Partidului Muncitoresc Unit Polonez pentru a-l felicita pentru alegerea sa ca prim-secretar. „Folosesc acest prilej pentru a-mi exprima convingerea că acționând împreună, relațiile de prietenie frățească și conlucrare dintre PCR și PMUP dintre România și Polonia se vor dezvolta și în viitor, în interesul popoarelor român și polonez, al cauzei socialismului și păcii.” Paginile de politică externă consemnează lucrările CC al partidului comunist polonez la care s-ar fi examinat situația actuală din țară și rolul partidului în societate. „S-a relevat că sarcina cea mai importantă este îmbunătățirea situației economice și s-au stabilit mijloacele necesare pentru transpunerea în viață a acestui țel.” Erau ultimele luni la putere (și în general) ale comuniștilor polonezi.

România liberă publică alături de această știre „ample ecouri și comentarii în presa internațională” ale ideilor și tezelor „de stringentă actualitate” enunțate de Ceaușescu. Este citat comentariul din Pravda la interviul dat de Ceaușescu cotidianului spaniol ABC, mai ales cele referitoare la convingerea lui Ceaușescu că „schimbările care au loc în țările socialiste vor dinamiza dezvoltarea socialismului, că în anii 2000 socialismul va păși ca o societate de perspectivă, care oferă garanția unei soluționări a problemelor pe o bază echitabilă.” Interviul e citat și interpretat și de China nouă, Nodon Sinmun și alte ziare nord-coreene, Egyptian Gazette sau El Sol de Mexico. Scrie despre Ceaușescu și Industria e Comercio, un cotidian din Brazilia, că nu degeaba și-a făcut timp Ceaușescu cu doar câteva zile înainte să primească și să omenească o consistentă delegație parlamentară braziliană.

În Jurnalul ei, Doina Cornea își amintește, în lumina albă, însorită a zilei de vară, de prima copilărie.„Aveam vreo doi ani și jumătate. Așa cum am mai spus locuiam la Șervaia unde tata era pretor. Locuiam într-o casă case mi se păruse pe atunci foarte mare. (...) După mulți ani, revăzând aceste locuri ca persoană matură, abia le-am recunoscut, datorită dimensiunilor lor, readuse la scara lor reală, De ce e real? Poate tocmai percepția mea îndepărtată a acelor dimensiuni mirabile reprezenta măsura lor adevărată. Cert e că impozanta piațetă triunghiulară din copilărie (...) în ochii mei de adult nu era altceva decât banal șosea națională, cu o idee mai largă în centrul localității.(... Simt obsesiv nevoia să mă întorc în copilărie. Poate pentru a-i alunga pe milițienii și securiștii din fața casei, pentru a pune punct interogatoriilor de pe strada Traian. (...) Revenind la acea perioadă îndepărtată, sentimentele mele față fe mama mă legau cumva mai organic, mai vegetativ de ea. Mama, pentru mine, era căldura din încăperea înmiresmată, era mâncarea mea cea bună, somnul meu cu vise fericite, hăinuțele mele curate și frumoase, era duioșia unor romanțe cântate de ea ce pătrundeau în adâncul meu. Eram total dependentă de ea: între noi cordonul ombilical nu s-a rupt decât foarte târziu și treptat.”

Arhitectul Gheorghe Leahu povestește că a cutreierat zile întregi dis de dimineață magazinele alimentare din Piața Amzei în speranța că va găsi ceva mâncare de cumpărat, mai ales produse din carne. „Acum două zile am descoperit un produs inedit: eram, în jurul orei șapte la alimentara din fața Teatrului de copii, mă așezasem la coadă, se dădeau cozi de porc cu ceva grăsime tăiată de la fund, înșirate pe sfori, împreună cu bucăți foarte grase de slănină și picioare. Erau afumate și se vindeau câte 2-3 sfori de persoană. Am așteptat aproape 45 de minute, eram în prag de a întârzia la slujbă, dar... s-au terminat cu zece persoane înaintea mea, așa că am plecat... învins. ”Apoi povestește că a vizitat din nou Casa Poporului. Ceaușescu, căruia nu-i plăcuseră elementele de pe conturul unor săli, a ordonat ca decorațiile de pe contur să se mute mai pe mijloc iar cele de pe mijloc pe contur. „De ce? Pentru că așa a vrut. Nici că e mai frumos, nici că e mai bine, ci doar că așa a vrut el. (...) Să nu credeți că zice lucruri deștepte. Nici pe departe. Absolut dintr-o sursă epuizată de idei se spune tot timpul tot ce-i trăsnește. O țară și mai ales o capitală au fost siluite pas cu pas până a ieșit ce a ieșit. Cheltuieli aberante de sute de miliarde. O sută de mii de muncitori, eforturi colosale, consumuri de materiale uriașe pentru construcții cum nu s-au mai văzut.Casa Poporului are 450 000 mp adică 45 de hectare, adică o suprafață cât o moșie de pe vremuri, pardosită cu marmură și parchete scumpe, cu pereți în lemn, marmură și ipsoserie, cu uși care costă trei milioane bucata, cu bătaie de joc la adresa proiectanților năuciți, răsuciți, întorși pe dos, înjosiți cu tot felul de idei lipsite de conținut. (...) Nici Tutankamon, nici Ramses al II-lea, nici Alexandru cel Mare, nici Ludovic al XIV-lea, nici Napoleon, nici Stalin, nici Mao-Tse-Dun n-au avut așa ceva... Noi... avem. Încă o aberație: a cerut să se închidă pergolele de pe toate clădirile din Centrul Civic... deocamdată. Mai întâi la aripa nouă a magazinului Unirea (după ce a fost iremediabil mutilat) apoi la ministere se închid porticele cu geamlâcuri, o astfel de soluție nu s-a mai văzut în lume... ei bine, o s-o vedem și pe-asta.”

În finala probei de simplu fete (jucătoare până în 18 ani) din cadrul campionatelor europene de tenis juniori care se desfășoară la Praga, Anke Gruber (RFG) a învins-o pe Irina Spârlea (România). Irina Spârlea a cucerit medalia de argint. Turneul internaționale de Rugby de la Moscova a fost câștigat de prima reprezentativă a URSS urmată de selecționata sovietică de tineret, apoi pe trei de România și pe patru de o selecționată a Țării Galilor. Tunelul de fotbal al Capitalei susținut pe stadionul Sportul studențesc s-a încheiat cu victoria echipei Sportul studențesc care a înfrânt cu 3-0 F.C. Inter Sibiu. În partida pentru locul trei, Universitatea Craiova a învins cu 5 la 3 Universitatea Cluj-Napoca.

Se fac încadrări: „Centrul de producție cinematografică sediul Buftea, încadrează prin concurs contabili șefi pentru echipele de filmare. Solicitanții trebuie să aibă domiciliul în București sau Sectorul Agricol Ilfov”; „Centrala Industriei Poligrafice încadrează revizor contabil, economist pentru baza de aprovizionare, maistru electrician, galvanizatori, paznici” ; „Unitate socialistă încadrează urgent bucătar calificat”; „Marmura București recrutează pentru activitatea de șantier băieți absolvenți 10 clase promoția 1989, pentru școala profesională 41 în meseria de prelucrător montator marmură și piatră, cu durată de un an. (...) Pe timpul școlarizării pentru elevii care încheie contracte cu întreprinderea de cinci ani li se asigură cazare, masă și uniformă.”

De vânzare: „Goldstar video Recorder”; „Rochie albă deosebită, pentru ocazii, mărima 44”; „Fotolii, covoare, blănuri, perdele, îmbrăcăminte, fulgi, valize”; „Magnetofon Rostov, reverberator boxe 80-100W, rochie ocazie deosebită 42”; „Televizor color, electromotor Skoda S 100. Cumpăr diplomat cu cifru, casetofon pentru calculator cosmetice”; „Obiecte deosebite, paravan, măsuță Biedermeier, dulap multifuncțional”: „Sufragerie stil vienez, birou stil venețian, lampadar, plită electrică două ochiuri, 8 piei pentru cojoc”; „Butelie aragaz, mașină spălat Albalux, palton bărbătesc stofă (piele, blană), lavoar cu picior, vas sanitar”; „Oltcit Club nou, cojoc bărbătesc fabrică, aragaz, lăzi diferite”

Se cumpără: „Puiet zambile olandeze toate culorile și video cameră Movie convenabil”; „Albume și clasoare pentru timbre, pentru ilustrate și vederi, injector motorină”; „Cumpăr pentru sugar cărucior import nou”

Inginerul Ion Albu din Ploiești este profund recunoscător profesorului dr. Agripa Ionescu de la Spitalul de Chirurgie plastică „pentru înalta competență în conducerea tratamentului. Calde mulțumiri dr. Florin Isac pentru virtuozitatea cu care a executat dificila operație asistat de dr. Tefas. Respectuoase mulțumiri dr Aurelia Isac pentru devotamentul cu care m-a îngrijit până la vindecare. Mulțumiri cadrelor medii medicale care m-au ajutat în timpul bolii. Deplină considerație pentru înalta ținută etică de care au dat toți dovadă.”

Teatrul evreiesc de stat are reprezentație cu Sonata Kreutzer pe scena Teatrului Giulești, Sala Majestic. În Rotonda Ateneului Român, Stagiunea camerală estivală – Laureați ai Festivalului național Cântarea României. Interpreți: Cristian Alivy, Catrinel Papadopol-Vlad, soprană, Suzana Szoreny, pian.

La televizor programul începe la ora 19.00 cu Telejurnalul. În întâmpinarea maii noastre sărbători naționale. La 19.25 Ctitorii ale Epocii de aur. Cetăți industria. Reportaj. La 19.45, Industria-programe prioritare. La 20.20 Tezaur folcloric. La 20.55, Localitățile țării în anul 45 al revoluției, Orizonturi noi, aspirații împlinite. Reportaj. La 20.15, Confruntări de idei din lumea contemporană. La 21.30, Ce-ți doresc eu ție, dulce României. Cântece și versuri patriotice, revoluționare. La 21.50, Telejurnalul de noapte. Programul se încheie la 22.00.

În cinematografe rulează Flori de gheață; Secretul armei secrete; Maria și marea; Noiembrie, ultimul bal; Viața ca o poveste; Alo, aterizează străbunica; De la literatură la film., De ce are vulpea coadă; Luna filmului pentru pace: Pădurea de fagi; La trei pași de dragoste; Alarmă în Deltă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG