Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 4 noiembrie 1989


Ceaușescu decorat de ambasadorul URSS (1975) Sursa: comunismulinromania.ro (MNIR)
Ceaușescu decorat de ambasadorul URSS (1975) Sursa: comunismulinromania.ro (MNIR)

Sâmbătă 4 noiembrie 1989

Soarele răsare la ora 6.57 și apune la ora 17.01. Vreme caldă cu cer temporar noros în regiunile vestice și nord-vestice. Variabil, mai mult senin, în restul teritoriului. Cad ploi în nord-vest. Temperaturi maxime între 16-24 de grade iar cele minime nocturne între 4-12 grade.

Se sărbătorește Marea Revoluție Socialistă din Octombrie la tot locul prin țară. De pildă, la Întreprinderea de materiale izolatoare din Vaslui la Teatrul dramatic din Brăila, Combinatul de industrializarea lemnului Pipera din București, Întreprinderea de construcții navale și utilaj tehnologic și în multe alte instituții și întreprinderi au avut loc adunări festive pentru a marca aniversare, Au luat parte reprezentanți ai organelor locale de partid și de stat, reprezentanți ai organizațiilor de masă și obștești, angajați ai respectivelor întreprinderi și membri ai Ambasadei URSS. Agerpres spune că „au fost evidențiate relațiile tradiționale de prietenie și colaborare dintre partidele, țările și popoarele noastre, subliniindu-se rolul deosebit al întâlnirilor și înțelegerilor la nivel înalt.” La ambasadă, excelența sa E.M. Tiajelnikov a organizat cu această ocazie o conferință de presă unde a spus, printre altele, că URSS dezvoltă cu prioritate relațiile cu țările socialiste bazate pe principiile egalității, suveranității, neadmiterii niciunui amestec din afară. Referindu-se la relațiile bilaterale RSR-URSS, el a spus că acestea se dezvoltă continuu în toate domeniile și că sovieticii „nutresc o mare simpatie față de harnicul și talentatul popor român.”

În mod excepțional, în Scânteia apare cu ocazia acestei aniversări (și în semn de bunăvoință) un material despre principiile socialismului și afirmarea acestora semnat de R. S. Ianovski, rectorul Academiei de Științe sociale de pe lângă CC al PCUS, președintele conducerii centrale a Asociației de prietenie sovieto-română. După un șir de generalități, politrucul de la Moscova spune că „PCUS consideră restructurarea revoluționară din Uniunea Sovietică drept o parte inseparabilă a procesului internațional, mai larg și obiectiv, de înnoire a socialismului mondial.” Exact de aceeași părere era și Ceaușescu. În ceea ce privește socialismul de la București. Rectorul Academiei politice a PCUS este însă prudent și adaugă: „În țara noastră se studiază cu atenție experiența prețioasă a reformelor politice și economice, a transformărilor înfăptuite în multe țări socialiste.” Pentru că, spune el, ceea ce se petrece în URSS „nu este izolat de construcția socialistă din țările frățești.” El mai spune că au numit acele vremuri „perioada de cotitură”. Toate se schimbă frenetic, mai repede ca oricând în istoria omenirii, spune politrucul sovietic „dar în acest caleidoscop de transformări rămân adevărate valori perene prietenia frățească și colaborarea strânsă dintre popoarele sovietic și român, principiile independenței, egalității în drepturi, reciprocități avantajelor, care permit să fie rezolvate în mod constructiv orice probleme care apar în relațiile sovieto-române, solidaritatea revoluționarilor” care-și urmează fiecare drumul lui, dar se îndreaptă cu toții către socialism.

S-a decis prin Decret al Consiliului de Stat fuziunea Comitetului de Stat al Planificării cu Ministerul Aprovizionării tehnico-materiale și controlul gospodăririi fondurilor fixe care se desființează. Șeful noii instituții este numit Ioan Totu fiind eliberat, totodată din funcția de ministru al Afacerilor Externe. În locul lui la externe este numit Ion Stoian. Gheorghe Stoica e numit în funcția de secretar de stat șef al Departamentului aprovizionării noului Comitet. Gheorghe Stoica este eliberat, și el, din funcția de ministru al aprovizionării. Fostul șef al Comitetului de stat al planificării, Radu Bălan, va fi numit, câteva zile mai târziu, prim-secretar de partid al Comitetului județean Timiș al PCR. Fusese între 1978 și 1981 primar al Timișoarei.

În Buzău, peste 2500 de uteciști din diverse unități economice s-au angajat să realizeze în acea săptămână o producție suplimentară de 275 de mii de lei, adică două tone electrozi, 1500 de bucăți tricotaje, 400 de mii organe de asamblare etc.etc. La sate, peste 9000 de uteciști buzoieni recoltează 320 tone de porumb și 210 tone sfeclă de zahăr și eliberează de resturi vegetale 1200 ha de teren ajutând, deopotrivă, la ararea a peste 820 de hectare.În mai multe școli și unități economice se dezbat documentele pregătitoare pentru Congresul al XIV-lea al partidului și se studiază în profunzime opera lui Ceaușescu evidențiindu-se „sarcinile care revin tinerei generații pentru a-și spori și mai mult contribuția la dezvoltarea economico-socială a țării, la ridicarea ei pe trepte superioare de progres și civilizație.”

Comitetul județean Hunedoara al UTC a organizat o săptămână cultural-educativă sub genericul „Omagiu eroilor neamului românesc”. A fost a patra ediție și ultima zi s-a desfășurat la Țebea, în cadrul manifestării „Întâlnirea tineretului cu istoria”, informează Ioan Vlad în Scânteia tineretului. „În cadrul acestei săptămâni cultural-educative au fost organizate expunerea pe tema „Congresul al XIV-lea al PCR, eveniment de o însemnătate deosebită în viața partidului și poporului nostru”, colocvii de istorie, gale ale filmului istoric, simpozioane, excursii la complexul muzeal Țebea, seri de muzică și de poezie.” La Muzeul Literaturii Române se organizează, în întâmpinarea marelui forum al comuniștilor (Congresul PCR) expoziția intitulată „Creație și militantism.” Sunt expuse cărți, manuscrise, corespondență, fotografii, publicații, alte documente literare care dovedesc permanența caracterului progresist, militant al literaturii noastre.

În Berlinul răsăritean, în Alexanderplatz, are loc o manifestație de câteva sute de mii de persoane care cer demiterea guvernului și conducerii PSUG. Manifestația este televizată.

Se fac angajări: „Tăbăcăria Minerală Jilava, încadrează conform legii 12/1971 cu domiciliul în București în meseriile: economiști, ingineri, tăbăcari, tinichigiu, tâmplar, strungar, lăcătuș, macaragiu”; „Întreprinderea Marmura București încadrează prin concurs cu respectarea legii dactilografă și ingineri constructori cu stagiatura încheiată”; „Îngrijesc copil 4 ore zilnic, prefer cartierul Gara de Nord.”

De vânzare: „Birou, bibliotecă, bufet, canapea, fotolii, dulap, mese, scaune, bibliotecă sculptată, perdele, galerii, lămpi, veioză, rafturi cărți, rame tablouri, skiuri Rubin, legături Marker, discuri, guler lutru, butelie, servicii cafea, tort, ceai, colonie, geamantan piele, mapă piele, cântar, mașină cusut, covor, carpetă, toaletă, diverse casnice”; „Circumscripția financiară sector 2, vinde la licitație publică conform Dec. 221/1960, imobilul din str Litovoi Voievod nr.40, compus din 5 camere, bucătărie, baie, garaj și apartamentul 103 din str, Mozaicului nr.4, compus din 3 camere și dependințe în ziua de 13 noiembrie 1989 ora 12”; „Biroul sculptat, fotolii, scaune, bufet vienez, masă vitrină Chippendale, oglindă cristal, sobă Vesta, îmbrăcăminte”; „Haină lungă și scurtă blană bizam, absolut noi”; „Butelie 7kg, încălzitor catalitic, cizme 36-37 maro, toc înalt, ghete negre toc jos, sarafan gravidă, palton 42-44 I, scurtă blană oaie”; „Vase chinezești și frigider Frigero în garanție”; „Deck Akay HXA 3, amplificator Akay AMU 03, boxe Unitra 75 W, acordeon 32 bași, rochie damă ocazie, costum bărbătesc 48-50. Cumpăr Dacia 1300 avariată grav”; „Vulpi, gulere, blană, căciuli, haină imitație astrahan, bibliotecă colțar, rame pentru taboluri, păpuși, podoabe, lână pentru saltea, putină, barcă fibre 6 persoane, motor Neptur 23 CP și peridoc, îmbrăcăminte, încălțăminte, diverse obiecte”; „Haină neagră, imitație astrahan cu glugă, palton negru bărbătesc stofă reiată, plapumă lână, divan studio, bibliotecă, ceas mână bărbătesc, rame tablouri, lustră deosebită”; „Gladiole bulbi Oscar bordo catifelat, din puiet, sănătoși, tijele cu flori mari, pe două rânduri, bune pentru câmp și forțat la solarii, soi apreciat, convenabil”; „Convenabil măsuță rotundă, scaune, dormeză, șifonier, reșou aragaz transformator”; „Butelie RFG,13,5 l, cu reductor, încălzitor la butelie cehoslovacă, pulover lână netoarsă, amplificator autor 4x20 W, cablu coaxial”

La Opera Română, reprezentație cu Freischütz. La Teatrul de Operetă, Paganini. La Ateneul Român, Concert simfonic. În Sala Studio a Ateneului, Recital de pian. La Teatrul Național, sala Mare, O scrisoare pierdută; în Sala Amfiteatru, Contrabasul și Faleza, în Sala Atelier. La Bulandra (sala Schitu Măgureanu), Noțiunea de fericire. La Teatrul de Comedie, Capcană pentru un bărbat singur. La Nottara (sala Studio) Pensiunea doamnei Olimpia; în sala Studio. La Teatrul Mic, Mitică Popescu. La Teatrul Giulești, Iarna când au murit cangurii (sala Majestic) și Regina balului (sala Giulești).

La televizor, la ora 13.00, Telex. Apoi, de la 13.05, La sfârșit de săptămână La 14.45, Săptămâna politică. La 15.00, Închiderea programului care se redeschide la 19.00 cu Telejurnalul de seară. La 19.30, Partid și țară – o unică voință. La 19.45 Sub tricolor, sub roșu steag. Versuri patriotice, revoluționare. La 20.00 Steaua fără nume. Emisiune concurs de muzică ușoară. La 21.00 Film artistic: Comandă prin poștă. Producție a studiourilor din R.D.G. La 22.20, Telejurnal. Emisiunea se închide la 22.30.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG