Linkuri accesibilitate

Buletin de știri 5 martie 1989


Sfânta Familie Comunistă, doi academicieni de „renume mondial”. De Ziua Femeii, Elena Ceaușescu, recent desemnată Erou al Muncii Socialiste, e imaginea tuturor femeilor din România. „Omagiu” de Constantin Nițescu.
Sfânta Familie Comunistă, doi academicieni de „renume mondial”. De Ziua Femeii, Elena Ceaușescu, recent desemnată Erou al Muncii Socialiste, e imaginea tuturor femeilor din România. „Omagiu” de Constantin Nițescu.

Duminică 5 martie 1989

Vremea va fi în general închisă, mai ales în est, sud-est. Cer temporar noros și precipitați mai ales ninsoare pe arii relativ extinse în estul și sud-estul țării. Mai restrâns în celelalte zone. La munte ninge viscolit. Temperaturile maxime se încadrează între minus două și plus șase grade iar cele minime între minus șapte și plus trei grade.

Emilia Șt. Milicescu are două atuuri pentru a supraviețui în lumea bărbaților: este femeie iar femeile, spune ea, „au participat mereu alături de bărbați la scrierea memorabilelor acte ale istoriei.” În al doilea rând, s-a născut la sat „și n-am uitat femeile care mergeau acum șapte decenii cu un pas în urma bărbatului, încărcate cu oalele, străchinile și boata cu apă pentru prânzul zilei de prașilă, purtând în brațe și copilul ce avea să-i ducă mai departe numele lui.” Câte nu datorează umanitatea femeii, se lansează autoarea într-un poem în proză revoluționar. „Mame sfinte, întrupare a iubirii” și-au îngropat inima în tranșee, au manifestat împotriva armelor de distrugere iar la noi, se laudă ea, „femeia a folosit arma ca haiducă, răzbunătoare a nedreptăților sociale sau ca Ecaterina Teodoroiu în luptele de întregire a patriei cotropite de puhoiul armatelor habsburgice.” Așadar, nu au de ce se teme, nu au de ce fi timide: „Agere, muncitoare și luminate prin școala noastră modernă și cultura bogată și multilaterală care le înconjoară ca o altă atmosferă a spiritului,(...) femeile României socialiste se afirmă cu autoritate și folos, își dovedesc înzestrarea nativă” etc.etc. Pe scurt, muze și făcătoare de martiri și istorie, româncele „muncesc cu abnegație, angajate plenar în opera de făurire a civilizație socialiste, își aduc contribuția lor de preț pentru ca România să se afirme cu strălucire printre celelalte state ale lumii.”

Florentina Iovan, scrie pe prima pagină a revistei Săptămâna o laudatio la adresa femeii comuniste (femeie, dar, în primul rând, mamă) care „când leagănă sau strânge la căldura pieptului pruncul său (...) când plină de speranță, plăsmuiește cu gândul viitorul lui sau temătoare, în vitregia unor vremuri, îi șoptește cuvinte numai de ea înțelese, o mamă își împlinește nu doar menirea ei, ea dă sens sublimului vieții” etc.etc. Dar femeile încearcă să scape din capcanele sociale unde le-au aruncat orânduirile nedrepte: „indiferent de poziția socială, în societățile dominate de forța capitalului, [femeile] au un obiectiv comun: obținerea deplinei egalități în muncă și viață, în societate și familie.” Lucrurile stau cu totul altul și altul este rolul femeii „în contextul edificării socialismului” căci noua orânduire îi stabilește femeii un alt statut, corespondent al ponderii sociale și demografice a femeilor: „Participarea femeilor din România socialistă la eforturile națiunii de creare a noilor valori materiale și spirituale este impresionantă” probă a noii configurații „a raportului femeie-societate în condițiile actuale ale societății socialiste.” Pe pagina a doua a revistei găsim o informație de interes public și cumva caricatural-omagială care arată tăria de caracter a femeilor, indiferent de orânduire: Câțiva psihologi din Marea Britanie, dorind să verifice dacă într-adevăr femeile se tem de șoareci, au plasat câteva drăgălașe rozătoare într-o sală unde avea loc o adunare publică. Surpriză: mai mult de jumătate dintre bărbații prezenți în sală s-au urcat pe scaune în timp ce femeile se străduiau să captureze sau să alunge pe „invadatori. Cum rămân cu... sexul slab?

Maria Cuibuș face cumpărături pentru cititorii Scânteii. E „Decada cadourilor pentru femei” și asta se vede cu asupră-de-măsură în vitrinele magazinelor „Romarta”, „Universal” sau „București” „ca să amintim doar câteva dintre marile întreprinderi ale comerțului de stat din Capitală”. Toate magazinele sunt pregătite să facă față asaltului publicului „pentru că primele zile ale lunii martie, ale primăverii, se constituie într-o aleasă sărbătoare tradițională.” Mihai Dicu, director la Romarta spune că s-au străduit mai mult ca oricând să ofere, de astă dată, „mărfuri de rafinament, de bun-gust, de cea mai bună calitate.” Au fost puse la punct „microexpoziții cu vânzare” la Eva, Majestic, Romarta copiilor sau în complexul Piața Universității, „cu elegante pachete de cadouri (lenjerie, fulare, baticuri, eșarfe, produse de parfumerie, cosmetică sau marochinărie), au conceput anunțuri cu muzică la stațiile de amplificare din magazine dar, pour la bonne bouche, conducerea Întreprinderii de comerț Romarta „pregătește și o paradă a modei, care va reflecta atît diversitatea de mărfuri, cât și linia modei primăvară-vară a acestui an.” Mare parte din produsele puse în vânzare provin de la Tricodava-București și Smirodava-Roman, de la întreprinderile și fabricile de confecții din București, Satu Mare, Foșcani, Sibiu, dar și de la „Mătasea populară” și „Select” din Capitală. Produsele de parfumerie și cosmetice provin „firește” de la Miraj-București, Nivea-Brașov sau Farmec-Cluj-Napoca. Decada cadourilor pentru femei oferă și ocazia de a participa la concursul „Cel mai bun vitrinier” la care cei de la Romarta (care controlează oricum cea mai mare parte a pieței de desfacere) se așteaptă la victorii: „noi realizăm vitrinele în primul rând pentru frumusețea orașului, dar și pentru a crea o stare deschisă de spirit cumpărătorilor.” Dar multe alte magazine din Brașov, Timișoara, Constanța sau Iași s-au pregătit pentru prelungitul Black Friday comunist. „Pentru că de lau un capăt la altul de țară se simte primăvara; pentru că responsabilii oricărui magazini al comerțului de stat, cât de mic ar fi el și de oriunde de pe cuprinsul țării, știu că, în această perioadă, oricine le trece pragul o face cu dorința de a oferi celor dragi un dar util, de tandrețe și afecțiune.”

Conform topului muzical publicat de Andrei Partoș în revista Săptămâna, pe primul loc la secția română se situează Gabriel Cotabiță cu Stai lângă mine, urmat de Angela Similea cu Ninsorile de flori și de Alexandru Andrieș cu Margine de seară. După aceea, în ordine, Mihai Pocorschi cu Niciodată nu voi ști să te uit, Aura Urziceanu (Mi-am amintit de mare) și Carmen Mureșan (Generații de azi). La secția străină Pet Shop Boys rămân pe primul loc cu Left on My Own Devices. Urmează Phil Collins cu Two Hearts și Kylie Minogue & Jason Donovan cu Especially for you. Apoi, în ordine George Michael (Kissing a Fool), Sting (Fragile) și Rick Astley (Take Me to Your Heart). La secțiunea de muzică populară în frunte a ajuns Polina Manoilă cu Însoară-te, măi neicuță, urmată de Dorel Moș, cu Moațele de la Albac și Floarea Calotă cu Soare, soare, frățioare.

La televizor programul de dimineață începe la ora 11.30 cu emisiunea Lumea copiilor (color). Telefilmoteca de ghiozdan: Racheta albă. Scenariul:Cristiana Nicolae după romanul Racheta albă de Ludovic Roman. Episodul 11. Urmează la 12.25 Sub tricolor, la datorie! apoi la 12.40, Viața satului (color) La 13 un scurt program de știri (Telex) și apoi la 13.05 Album duminical. Programul amiezii se încheie la 15.00 pentru a se relua la 19 cu Telejurnalul, apoi la 19.25 Cântarea României. Omagiul țării conducătorului iubit. Emisiune realizată în colaborare cu Consiliul Culturii și Educației Socialiste și cu Comitetul de cultură și educație socialistă al județului Giurgiu. La 20.25, film artistic: Fata lui Bube. La 21.50 Telejurnal și la 22 se închide programul.

XS
SM
MD
LG