Linkuri accesibilitate

77.000 de români au primit vaccinul din lotul AstraZeneca suspendat în Italia


Vaccinul AstraZeneca este printre cele patru autorizate în Europa
Vaccinul AstraZeneca este printre cele patru autorizate în Europa

Mai multe instituții publice implicate în campania de vaccinare din România, printre care Ministerul Sănătății și Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), s-au întrunit joi seară pentru a discuta despre loturile vaccinurilor AstraZeneca suspendate în anumite țări europene.

Au fost analizate două loturi diferite ale vaccinului acestui producător: ABV 5300 și ABV 2856.

Potrivit CNCAV, din lotul ABV 5300 au fost distribuite 1,6 milioane de doze în 17 țări din Uniunea Europeană. România nu a primit nicio doză.

Vaccinuri din acest lot au ajuns în schimb în Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia, Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda, iar Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație.

În ceea ce privește un alt lot care a stârnit controverse - ABV 2856 - pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării, România a primit în data de 7 februarie 81.600 doze.

Vaccinarea cu dozele din acest lot a început pe 15 februarie, fiind folosite până în prezent 77.049 de doze.

Acestea au fost administrate unor pacienți în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

Celelalte 4.257 de doze se află în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.

Ce decizii au luat autoritățile române

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;

2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;

3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

”Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate”, au transmis reprezentanții CNCAV.

Suspendarea temporară a vaccinurilor din lotul ABV 2856 a fost luată de autoritățile din Italia deoarece doi cetățeni italieni au murit după ce li s-au administrat doze din acest lot.

Totuși, specialiștii italieni au subliniat că decizia a fost una de „precauție” și că nu sunt dovezi care să arate că decesele au legătură cu vaccinul.

În privința vaccinurilor din lotul ABV 5300, acestea au fost suspendate după ce o femeie din Austria a fost diagnosticată cu mai multe cheaguri de sânge și a murit la 10 zile de la vaccinare. O altă persoană a fost spitalizată cu embolism pulmonar și primește în prezent îngrijiri medicale.

Despre aceste cazuri, Agenția Europeană a Medicamentului a precizat că: „până la acest moment nu sunt indicii că vaccinările au provocat aceste stări, care nu sunt pe lista efectelor secundare ale vaccinului.”

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG