Linkuri accesibilitate

Bulgaria expulzează un diplomat rus pentru exploziile din mai multe depozite de arme


Ministrul bulgar de Externe, Ekaterina Zaharieva

Bulgaria a anunțat că va expulza un diplomat rus după ce autoritățile țării au declarat că suspectează șase cetățeni ruși de implicare într-o serie de explozii care au lovit patru depozite de arme și facilități de armament în ultimii 10 ani.

Ministerul de Externe al Bulgariei a declarat încă un diplomat rus persona non grata și a solicitat „agențiilor de aplicare a legii din Federația Rusă să ofere asistență deplină autorităților bulgare” în ancheta lor asupra exploziilor, a declarat ministerul într-o declarație din 29 aprilie.

Ministrul de Externe, Ekaterina Zaharieva, a avut „o conversație profundă și serioasă” cu ambasadorul rus la Sofia, se arată în declarație, adăugând că „Bulgaria dorește să mențină relații egale și reciproc avantajoase cu Rusia și, în acest sens, insistă asupra asistenței active și eficiente din partea partea rusă pentru a clarifica circumstanțele din jurul incidentelor de pe teritoriul nostru.”

Moscova, care a negat orice implicare în aceste incidente, a promis să răspundă la mișcarea Bulgariei.

Procurorii bulgari au declarat pe 28 aprilie că există o „presupunere rezonabilă” că exploziile care au zguduit cele patru depozite și facilități de producție din Bulgaria între 2011 și 2020 sunt legate de otrăvirea aproape fatală a traficantului bulgar de arme Emilian Gebrev în 2015 și de explozia de la depozitele de muniții cehe din 2014.

Din octombrie 2019, Bulgaria, stat membru UE și NATO, a expulzat șapte diplomați ruși și un angajat al ambasadei Rusiei pentru presupus spionaj și alte acuzații.

O purtătoare de cuvânt a Procuraturii Generale, Siika Mileva, a declarat într-o conferință de presă că trei ruși care sunt căutați pentru tentativa de crimă împotriva lui Gebrev și a altor doi cetățeni bulgari erau, „cel mai probabil”, agenți ai serviciilor de informații militare GRU din Rusia.

Mileva a mai spus că cel puțin șase ruși „identificați sau despre care se crede că sunt agenți GRU” locuiau în Bulgaria în jurul datei exploziilor și a otrăvirilor.

Republica Cehă a acuzat, la începutul acestei luni, serviciul rus de informații militare GRU că se află în spatele unei explozii din octombrie 2014 în orașul Vrbetice, care a distrus 50 de tone de muniție și a ucis două persoane.

Guvernul ceh a anunțat apoi expulzarea a 18 diplomați ruși considerați spioni, declanșând o serie de expulzări între Praga și Moscova.

Din solidaritate, mai multe state membre NATO și UE au expulzat diplomați ruși pentru presupus spionaj.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit acțiunile cehilor și bulgarilor ca „inacceptabile și inflamatorii” și a calificat acuzațiile ce au fost aduse Moscovei ca „inacceptabile și nefondate”.

Astfel de acțiuni „nu vor rămâne fără răspuns”, a spus el jurnaliștilor.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG