Linkuri accesibilitate

Jurnalist bulgar, condamnat pentru defăimare, a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului


Bulgarian journalist Rosen Bosev (file photo)
Bulgarian journalist Rosen Bosev (file photo)

Un tribunal bulgar a încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la libertatea de exprimare al jurnalistului Rosen Bosev, condamnat pentru defăimare într-un dosar penal în urmă cu cinci ani, a decis Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pe 4 iunie.

Bosev a fost găsit vinovat de defăimare și amendat cu 500 de euro în mai 2019 de Tribunalul orașului Sofia (SGS), prezidat de judecătorul Petya Kruncheva, într-un dosar intentat de fostul președinte al Comisiei de Supraveghere Financiară a Bulgariei (FSC), Stoyan Mavrodiev.

Mavrodiev l-a dat în judecată pe Bosev după ce jurnalistul a spus despre el, în timp ce îl intervieva la televiziune, că a facilitat spălarea unei sume de bani obținute din trafic de droguri și că și-a folosit poziția oficială pentru a face presiuni financiare asupra a două publicații prin amenzi, și anume Capital Weekly și Dnevnik, deținute de același editor.

Jurnalistul era angajat al Capital Weekly în momentul realizării interviului.

Kruncheva a hotărât că Bosev s-a făcut vinovat de defăimare pe motiv că Mavrodiev nu fusese condamnat în dosarul de spălare de bani la care s-a referit reporterul și că amenzile grele aplicate celor două publicații nu erau semnate de Mavrodiev, ci de adjunctul său.

În timpul procesului, Kruncheva a respins cererile apărării lui Bosev care a recuzat-o din cauza suspiciunilor că nu este imparțială, pentru că criticase performanța jurnalistică a jurnalistului.

După ce procurorul șef Sotir Tsatsarov a refuzat cererea lui Bosev de a dispune revizuirea cazului, jurnalistul și echipa sa de apărare au depus dosarul la CEDO.

Pe 4 iunie, judecătorii CEDO au statuat că „în circumstanțele specifice ale cauzei, reclamantul poate avea îndoieli obiective și întemeiate cu privire la imparțialitatea cu care Petya Kruncheva își va exercita funcțiile în contextul examinării recursului pe care îl [jurnalistul] l-a formulat împotriva sentinței pronunțate de instanța de fond”.

CEDO a concluzionat că decizia instanței de la Sofia nu a fost luată de o instanță imparțială, prin urmare „restrângerea impusă dreptului reclamantului la libertatea de exprimare, protejat de articolul 10 din Convenție [Convenția europeană a drepturilor omului], nu a fost, prin urmare, însoțită de garanții eficiente și adecvate împotriva arbitrarului.”

CEDO cu sediul la Strasbourg i-a acordat lui Bosev și 511 euro despăgubiri pentru amenda pe care a primit-o și 3.000 de euro daune morale.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG