Linkuri accesibilitate

Bulgaria. Partidul conservator GERB nu a reușit să obțină majoritatea pentru formarea guvernului


Premierul desemnat Rosen Jeliazkov îl salută pe președintele bulgar Rumen Radev. În centru: fostul premier Boiko Borisov.
Premierul desemnat Rosen Jeliazkov îl salută pe președintele bulgar Rumen Radev. În centru: fostul premier Boiko Borisov.

Conservatorii de la GERB, conduși de fostul prim-ministru al Bulgariei, Boiko Borisov, nu au reușit miercuri să obțină sprijinul parlamentului pentru un guvern minoritar, ridicând perspectiva unor noi alegeri în această toamnă.

Premierul desemnat al Bulgariei, Rosen Jeliazkov, din partidul de centru-dreapta GERB, nu a reușit miercuri să obțină sprijinul parlamentului pentru cabinetul său propus, prelungind blocajul politic.

Bulgaria a schimbată guvernele odată la câteva luni după ce protestele din 2020 au contribuit la răsturnarea unei coaliții conduse de GERB.

Președintele Rumen Radev l-a mandatat luni pe Jeliazkov să formeze un nou guvern după alte alegeri neconcludente luna trecută - a șasea rundă în doar trei ani - însă GERB avea nevoie de sprijinul a cel puțin două alte partide pentru a obține aprobarea parlamentară.

98 de deputați din parlamentul cu 240 de locuri au sprijinit propunerea de guvern minoritar a lui Jeliazkov, în timp ce 138 s-au opus, transmite Reuters.

Rezultatul ridică perspectiva unor noi alegeri în Bulgaria.

Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), care reprezintă în principal minoritate etnică turcă din Bulgaria, s-a clasat pe locul al doilea în alegerile din iunie, cu 47 de locuri, în timp ce partidul reformist Noi continuăm schimbarea (PP) a obținut 39 de locuri.

Alegerile din iunie au fost declanșate de prăbușirea, în martie, a unei coaliții formate din GERB - care a deținut puterea în Bulgaria în cea mai mare parte a ultimilor 15 ani - și partidul PP.

În zilele următoare, se așteaptă ca Radev să încredințeze unui alt partid mandatul de a forma un guvern, dar și acest lucru este posibil să eșueze.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG