Linkuri accesibilitate

Bulgaria | Urmează a șaptea rundă de alegeri în trei ani? Boiko Borisov a câștigat scrutinul, dar aliații sunt greu de găsit


Din 2009 până acum, Boiko Borisov a fost de trei ori premier al Bulgariei.
Din 2009 până acum, Boiko Borisov a fost de trei ori premier al Bulgariei.

Partidul de centru-dreapta „Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei” (GERB) a câștigat ultimele alegeri generale din Bulgaria. A fost al șaselea scrutin în ultimii trei ani. Dar nimeni, cu atât mai mult liderul veteran al GERB, Boiko Borisov, nu a deschis șampania.

În ciuda câștigării alegerilor parlamentare din 9 iunie, cu aproape 25 la sută din voturi, sprijinul pentru partidul lui Borisov este în scădere.

Acuzați frecvent de corupție și clientelism, politicienii GERB au primit doar 530.000 de voturi, cea mai slabă performanță electorală din istorie.

Transpus în mandate, rezultatul înseamnă 68 de deputați GERB în Parlamentul unicameral al Bulgariei - Adunarea Națională, care are un total de 240 de locuri.

GERB are cu un mandat mai puțin față de parlamentul precedent și e departe de cele 100 de mandate pe care le obținea în vremurile sale bune. Formațiunea nu are nici măcar cele 80 de mandate care i-ar permite să blocheze amendamente constituționale sau numiri în funcții cheie.

Borisov e acum într-o situație proastă. El s-a exclus deja ca posibil candidat la funcția de premier, spunând că vrea să calmeze spiritele înaintea negocierilor.

Dar poziția lui nu e motivată de generozitate. Pur și simplu, toate partidele cu un număr relevant de mandate au spus că nu ar sprijini un guvern condus de el.

Trecutul întunecat

Boiko Borisov, în vârstă de 65 de ani, este cel mai influent politician bulgar din ultimii 15 ani. A fost de trei ori premier, începând din 2009, și, deși nu e cel mai popular politician al țării, a reușit de fiecare dată să se mențină pe el și pe partidul său în zona puterii.

Când a devenit premier, în 2009, Boiko Borisov era descris de jurnaliștii europeni drept „superman” al Bulgariei. Fotografie din 16 iulie 2009, când după un mandat de patru ani ca primar al Sofiei, devenea premier.
Când a devenit premier, în 2009, Boiko Borisov era descris de jurnaliștii europeni drept „superman” al Bulgariei. Fotografie din 16 iulie 2009, când după un mandat de patru ani ca primar al Sofiei, devenea premier.

Politician populist, Borisov este un jucător versat atât pe scena politică bulgărească, cât și pe cea de la Bruxelles.

Cât a fost la putere în Bulgaria, a fost acuzat că a împărțit bani și putere după cum a dorit și că ar fi capturat instituțiile statului.

Borisov era cunoscut publicului dinainte de a intra în politică. Ca membru în conducerea Poliției bulgare, se prezenta în presă drept un adevărat dușman al băieților răi, deși el însuși a fost asociat bandelor de stradă active în anii ’90. Iar înainte de a fi premier, a fost primar al Sofiei.

În timpul în care Borisov a fost la putere, Bulgaria a pierdut puncte importante în clasamentul Transparency International cu privire la corupția din țară și în cel realizat de Reporteri fără Frontiere cu privire la libertatea presei.

Corupția rămâne prezentă și chiar adânc înrădăcinată în Bulgaria, într-o societate la cheremul influenței oligarhilor și a Kremlinului, spun numeroși observatori.

Problema acum, și nu este o problemă nouă, ar fi că GERB a primit de la președintele Bulgariei, în urma alegerilor, mandatul formării unui nou guvern. Negocierile sunt în curs de desfășurare. GERB încearcă să formeze un „cabinet de experți”, dar cu premier și miniștri cheie provenind din rândul membrilor de partid.

O alegere evidentă pentru GERB ar fi o alianță cu partidul liberal Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți (DPS), care reprezintă în mod tradițional populațiile etnice turce și musulmane din Bulgaria.

DPS, condus de Delian Peevski, aflat pe lista persoanelor sancționate de SUA pentru acuzații de corupție, în baza Actului Magnițki, a devenit al doilea cel mai mare partid din parlament, cu un record de 47 de locuri, și are mai multă putere politică decât oricând, făcându-l indispensabil pentru GERB.

Liderul DPS Delian Peevski se află pe lista persoanelor sancționate de SUA pentru acuzații de corupție.
Liderul DPS Delian Peevski se află pe lista persoanelor sancționate de SUA pentru acuzații de corupție.

Cele două partide nu au diferențe ideologice semnificative și au lucrat împreună în ultimii ani împotriva coaliției reformiste „Continuăm schimbarea – Bulgaria Democrată” (PP-DB), făcând promisiuni comune alegătorilor.

Noul co-lider al partidului, Delian Peevski, un controversat magnat media acuzat de corupție și trafic de influență, s-a aruncat deja în luptă, chiar înainte de a fi anunțate rezultatele finale ale alegerilor.

„Domnule Borisov, aștept o invitație din partea dumneavoastră și a tuturor liderilor euro-atlantici pentru a începe o conversație despre viitorul patriei noastre”, a spus Peevski pe 11 iunie.

Încercarea de a forma un guvern

Pentru principalele partide politice din Bulgaria, o alianță între GERB și DPS pare deja ca și formată: „Ai o întâlnire cu Boiko Borisov și ești întâmpinat de Delian Peevski”, a glumit recent fostul prim-ministru Nikolai Denkov.

Totuși, Borisov se teme de DPS și Peevski. Pentru mulți bulgari, DPS este văzut ca un instrument politic al mafiei, iar fondatorul formațiunii, Ahmed Dogan, este acuzat că a fost agent al poliției secrete comuniste.

Asemenea suspiciuni nu au făcut decât să se amplifice după ce Peevski, cel mai puternic oligarh din țară, a devenit liderul partidului în acest an.

Chiar dacă Peevski este, se pare, apropiat de Borisov, liderul DPS este văzut drept un partener prea toxic din cauza acuzațiilor repetate de corupție împotriva lui, care i-au dus sancțiuni americane și britanice.

Dar cei care au nevoie disperată de ajutor nu pot fi prea selectivi, iar criticii lui Borisov semnalează că a distrus deja prea multe relații politice.

După alegerile din 9 iunie, coaliția reformistă PP-DB a pierdut mai mult de jumătate din alegători și acum are doar 39 de locuri în parlament.

Unii dintre liderii partidului spun că eșecul e cauzat de prestația ultimul guvern PP-DB condus de premierul Denkov, care a avut sprijinul GERB.

Destrămarea ultimului guvern a dus la un conflict deschis între GERB și PP-DB.

Borisov acuză PP-DB pentru că au trebuit organizate, din nou, alegeri anticipate, iar cei de la PP-DB îl acuză pe Borisov că le-a subminat influența și nu mai ține cont de cererile lor de reformă a țării.

Drept urmare, PP-DB a declarat că nu va lucra cu GERB pentru a forma un nou guvern.

Pe locul patru la alegeri, partidul prorus Renașterea, cu 38 de locuri, a declarat și el că va rămâne în opoziție.

Deocamdată, Bulgaria este condusă de un guvern interimar condus de Dimitar Glavchev.

Dacă GERB nu reușește să formeze un guvern, atunci partidul de pe locul doi, DPS, va primi de la președinte mandatul formării guvernului.

În ultimii ani, au existat mai multe guverne formate după ce al doilea sau al treilea mandat a fost atribuit de președinție.

Borisov a mai trecut prin asta. A fost izolat politic de la alegerile din aprilie 2021, când a pierdut postul de premier. Dar opțiunile lui par acum mai puține ca oricând.

Dacă nu se va putea forma un guvern, ar putea fi convocate, din nou, alegeri anticipate.

Ar fi al șaptelea scrutin din ultimii trei ani.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG