Linkuri accesibilitate

Șefa Comisiei Europene: Noul gazoduct dintre Grecia și Bulgaria înseamnă „libertate față de Rusia”


Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (în roșu), a fost însoțită de lideri din Bulgaria, Azerbaidjan, Grecia, Serbia, România și Macedonia de Nord la inaugurarea de la Sofia, la 1 octombrie, a gazoductului dintre Grecia și Bulgaria.

O nouă conductă de gaze naturale între Grecia și Bulgaria a intrat în funcțiune, marcând un pas important în direcția renunțării acestei țări și a altora la dependența de importurile de energie din Rusia.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a aflat la Sofia cu această ocazie, a declarat că gazoductul Gas Interconnector Grecia-Bulgaria va contribui la limitarea capacității Moscovei de a exercita presiuni asupra membrilor Uniunii Europene și a altor țări.

„Această conductă schimbă situația securității energetice pentru Europa. Acest proiect înseamnă libertate”, a declarat von der Leyen.

„Livrările de gaze naturale din Azerbaidjan către Bulgaria vor rupe strânsoarea puternică a gazului rusesc în regiune”, a declarat Mitsotakis. Premierul elen a îndemnat UE să se opună „șantajului rusesc” în privința gazelor.

Directorul bulgar al proiectului, Teodor Georgieva, a declarat că noua conductă va permite Bulgariei să contribuie la furnizarea de gaze „către Balcanii de Vest” și „să asigure aprovizionarea Moldovei și Ucrainei”.

Evenimentul de punere în funcțiune a fost găzduit de președintele bulgar Rumen Radev și au participat președintele azer Ilham Aliyev și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, precum și președinții Serbiei și Macedoniei de Nord.

La ceremonie a participat și prim-ministrul român Nicolae Ciucă.

„Prin acest Interconector, practic, se realizează punerea în valoare a proiectului BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria) și, totodată, ne ajută, la rândul nostru, să sprijinim Republica Moldova și Ucraina prin cantitățile de gaz care pot fi transportate prin acest coridor”, a spus el.

„În acest moment pot să dau asigurări că avem cantitățile necesare de gaz, iar țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului”, a mai spus Ciucă, la Sofia.

Proiectul a fost conceput pentru prima dată în 2009, când Rusia a oprit unilateral tranzitul de gaze prin Ucraina, lăsând Bulgaria și alte țări din regiune fără gaze timp de aproximativ o săptămână.

Proiectul a devenit și mai important la sfârșitul lunii aprilie, când Moscova a întrerupt livrările de gaze către Bulgaria după ce Sofia a respins cererea de a plăti livrările în ruble rusești.

„Oamenii din Bulgaria și din întreaga Europă resimt consecințele războiului Rusiei (împotriva Ucrainei). Dar, datorită unor proiecte ca acesta, Europa va avea suficient gaz pentru iarnă”, a adăugat șefa Comisiei Europene.

„Europa are tot ce-i trebuie pentru a se elibera de dependența noastră de Rusia. Este o chestiune de voință politică”, a mai spus Ursula von der Leyen.

Conducta de 182 de kilometri se conectează la gazoductul Trans-Adriatic, care furnizează gaze naturale din Azerbaidjan.

Inițial, se preconizează că va furniza până la 3 miliarde de metri cubi de gaz pe an, dar ar putea fi extinsă la până la 5 miliarde de metri cubi în viitor.

XS
SM
MD
LG