Linkuri accesibilitate

Procurorii de la Sofia au emis mandate de arestare pentru șase ruși acuzați că au distrus depozite de arme din Bulgaria


Depozitul de armament din Lovnidol care a fost afectat de explozii puse de procurori pe seama sabotajului rusesc. Bulgaria
Depozitul de armament din Lovnidol care a fost afectat de explozii puse de procurori pe seama sabotajului rusesc. Bulgaria

Bulgaria a emis un mandat european de arestare pentru șase cetățeni ruși acuzați de implicare în distrugerea unor fabrici și depozite de arme, între 2011 și 2020. Procurorii bulgari nu au publicat numele lor.

Bulgaria caută oficial șase cetățeni ruși acuzați în absență de desfășurarea de activități teroriste pe teritoriul țării între 2011 și 2020, a anunțat procuratura de la Sofia.

Cei șase, ale căror nume nu au fost specificate, sunt suspectați de implicare în bombardarea a patru fabrici de arme și depozite din Bulgaria.

Este vorba despre explozia de la baza companiei EMCO din Lovnidol în 2011, două explozii consecutive la instalații ale companiei VMZ Sopot din satul Iganovo, în 2015, și o explozie la uzina Arsenal de lângă Măglijh, în 2020.

Aceste patru cazuri sunt unite într-o anchetă comună, pe care procuratura a anunțat-o în aprilie 2021. Anunțul privind cei șase cetățeni ruși suspecți este prima informație publică apărută de la începerea oficială a anchetei.

Potrivit informațiilor neoficiale ale Serviciului Bulgar al Europei Libere, printre suspecți se află și cei trei ruși inculpați în absență pentru otrăvirea comerciantului de arme Emilian Gebrev în 2015, pentru care se desfășoară o anchetă separată.

Procurorii bulgari au mai spus că au început să investigheze presupusele acte de sabotaj rusesc din Bulgaria după ce guvernul ceh a acuzat Rusia de „terorism de stat” în legătură cu o explozie la un depozit de muniții din Vrbetice, în 2014.

Între timp, autoritățile britanice și site-ul de investigații Bellingcat au identificat echipa rusă GRU legată de atacul asupra fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury în 2018.

Cei doi presupuși agenți GRU suspectați de autoritățile cehe că se află în spatele incidentului de la Vrbetice sunt Alexander Mishkin și Anatoli Chepiga. Ei sunt acuzați și de Marea Britanie că l-au otrăvit pe fostului agent dublu rus Serghei Skripal, în 2018, împreună cu Denis Sergheev, pe care Bulgaria îl investighează pentru otrăvirea omului de afaceri Emilian Gebrev.

Pe lângă Denis Sergheev (alias Serghei Fedotov), alți doi agenți ruși au fost acuzați în absență în Bulgaria de tentativa de asasinare a lui Emilian Gebrev: Egor Gordienko (cunoscut și sub numele de Georgi Gorshkov) și Serghei Liutenko (cunoscut și sub numele de Serghei Pavlov).

Deocamdată, scrie Serviciul Bulgar Europa Liberă, procurorii nu au publicat nicio informație despre ancheta în două cazuri mai noi legate de distrugerile de la depozitele companiei EMCO, a lui Emilian Gebrev, din Karnobat.

În noaptea dintre 24 și 25 iunie, un incendiu puternic a izbucnit la baza EMCO din Karnobat. Acesta este al doilea caz consecutiv la acest depozit, după ce un incendiu a dus la explozii de muniție pe 31 iulie 2022.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG