Linkuri accesibilitate

Explozia de Vrbetice | Cehia expulzează 18 diplomați ruși pe care îi consideră spioni


Premierul ceh, Andrei Babis, spune că cei 18 diplomați ruși ar fi , de fapt, spioni.
Premierul ceh, Andrei Babis, spune că cei 18 diplomați ruși ar fi , de fapt, spioni.

Republica Cehă a anunțat că expulzează 18 diplomați ruși pe care îi consideră spioni după ce agențiile de informații au ajuns la concluzia că agenții militari ruși au fost implicați într-o explozie masivă a unui depozit de muniție pe teritoriul ceh, în 2014. Poliția cehă a prezentat, în aceeași zi, fotografiile a doi suspecți implicați în otrăvirea agentului Serghe Skripal.

Primul ministru Andrej Babis a declarat într-o conferință de presă de urgență din 17 aprilie că decizia de expulzare a diplomaților a fost luată pe baza „dovezilor neechivoce” furnizate de anchetatorii din serviciile de informații și securitate cehe și că există „suspiciuni rezonabile cu privire la rolul membrilor unității de informații militare ruse GRU 29155 în explozia depozitului de muniție din Vrbetice în 2014.”

Babis a declarat că explozia din regiunea estică a țării Zlin, în apropierea frontierei cehe-slovace, „a provocat pagube materiale imense, a pus serios în pericol și a perturbat viața multor rezidenți locali și, cel mai important, a ucis doi dintre cetățenii noștri, părinți nevinovați ai familiilor lor”.

Ca stat suveran, a spus Babis, Republica Cehă „trebuie să reacționeze la aceste dezvăluiri fără precedent într-un mod corespunzător”.

Tragedia din 16 octombrie 2014 a avut loc la Vrbetice, când au explodat 50 de tone de muniție stocată. Două luni mai târziu, o altă explozie de 13 tone de muniție a avut loc în același loc.

Ministrul de interne Jan Hamacek a declarat că tuturor diplomaților din Ambasada Rusiei care fuseseră identificați ca agenți de informații li s-a ordonat să părăsească Republica Cehă în termen de 48 de ore.

Agenți ruși implicați în otrăvirea lui Skripal

Poliția cehă a anunțat în aceeași zi că este în căutarea a doi agenți ruși suspecți că purtau diverse pașapoarte, inclusiv documente rusești pe numele lui Aleksandr Petrov și Ruslan Boshirov.

Numele se potrivesc cu cele ale suspecților din cazul otrăvirilor fostului agent de informații rus Sergei Skripal și ale fiicei sale, Yulia, din Salisbury, Anglia, în 2018. Ambii au supraviețuit atacului, în care a fost folosită o otravă interzisă din epoca sovietică pe nume Novicioc.

Rusia a negat orice implicare în acele otrăviri.

O anchetă realizată de Bellingcat i-a identificat ulterior pe suspecți drept Aleksandr Mishkin și Anatoly Chepiga.

Hamacek a declarat că situația ar dăuna în mod semnificativ relațiilor cehe-ruse, spunând: „Ne aflăm într-o situație similară cu Marea Britanie în cazul tentativei de otrăvire din Salisbury”.

Un reprezentant al ambasadei ruse la Praga a confirmat pentru Interfax că a fost informat despre expulzări și că ambasadorul rus Aleksandr Zmeyevsky a fost convocat la Ministerul ceh de externe.

Reacția Rusiei

Moscova a avertizat despre consecințe într-un răspuns la expulzările oficialilor ruși.

„Praga este foarte conștientă de ceea ce urmează după un astfel de hocus-pocus”, a spus purtătorul de cuvânt Maria Zakharova, potrivit Interfax.

Vladimir Japarov, prim-vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri internaționale a Consiliului Federației, a declarat agenției de știri de stat TASS că reacția „ar trebui să fie proporțională”.

În urma anunțului lui Babis, Ambasada SUA la Praga a scris pe Twitter că „Statele Unite sunt aliate Republicii Cehe. Apreciem acțiunea lor de a impune sancțiuni Rusiei pentru acțiunile sale periculoase de pe teritoriul ceh. ”

XS
SM
MD
LG