Linkuri accesibilitate

Președintele Bulgariei nu merge la summitul NATO din cauza divergențelor legate de Ucraina


Președintele Bulgariei, Rumen Radev. Fotografie de arhivă.
Președintele Bulgariei, Rumen Radev. Fotografie de arhivă.

Președintele bulgar Rumen Radev nu va conduce și nu va participa în delegația țării la summitul NATO din iulie, a anunțat serviciul de presă al președinției de la Sofia, potrivit Serviciului Bulgar al RFE/RL.

Refuzul vine pentru că Rumen Radev „nu acceptă unele prevederi ale pozițiilor-cadru adoptate de Consiliul de Miniștri referitoare la angajamentele pe care țara noastră și le asumă cu privire la războiul din Ucraina”, a explicat serviciul de presă al lui Radev.

Anunțul a venit la scurt timp după ce prim-ministrul în exercițiu Dimitar Glavchev a declarat că Radev ar trebui să conducă delegația bulgară. Centrul de presă al guvernului a declarat anterior că atât Radev, cât și Glavchev vor participa la summitul de la Washington, dar nu precizat cine va conduce delegația.

Nici Președinția, nici Guvernul nu au precizat care sunt, concret, prevederile pe care președintele Radev nu le agreează.

Întrebarea cine va participa la summitul NATO din 9-11 iulie în numele Bulgariei a fost o chestiune de controversă politică internă timp de săptămâni de zile.

Constituțional, guvernul răspunde de politica externă a Bulgariei, dar președintele este șeful statului și comandantul suprem al Armatei.

Întâlnirea de la Washington este importantă deoarece se așteaptă ca NATO să preia coordonarea livrărilor de arme către Ucraina.

Rumen Radev este adeptul unei poziții care se opune sprijinului oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

El susține că asistență militară oferită Kievului nu face decât să prelungească conflictul, iar decizia care permite Ucrainei să folosească arme occidentale pe teritoriul Federației Ruse va duce la „escaladare” și la un „Armaghedon nuclear”.

Radev a mai spus că „Crimeea este rusă” și, de la invazia Ucrainei din februarie 2022 de către Rusia, s-a opus ajutorului militar pentru Ucraina.

Criticii lui Radev au spus că președintele Radev a devenit ecoul mesajelor de la Moscova, nu al celor de la Sofia sau de la majoritatea democrațiilor occidentale.

Potrivit televiziunii naționale din Bulgaria, premierul Dimitar Glavchev a spus că, în urma refuzului președintelui, el ar urma să conducă delegația Bulgariei la summit-ul NATO.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG