Linkuri accesibilitate

Îngrijorări pe burse, după o scădere istorică a acțiunilor japoneze


Imagine cu caracter ilustrativ, cu un agent bursier la Bursa din New York (NYSE), în 3 iulie 2024.
Imagine cu caracter ilustrativ, cu un agent bursier la Bursa din New York (NYSE), în 3 iulie 2024.

Bursa japoneză a înregistrat luni o scădere istorică, ceea ce a atras scăderi și pe restul piețelor financiare, pe fondul temerilor privind o posibilă recesiune a Statelor Unite ale Americii. Asta ar fi determinat investitorii să se pună la adăpost de activele riscante.

Actualizare - Acțiunile de pe Wall Street și de la Londra au scăzut considerabil, scrie The Guardian.

Indicele Nasdaq axat pe tehnologie a scăzut cu 6% pe măsură ce tranzacționarea la New York s-a deschis luni, în timp ce indicele mai larg S&P 500 a scăzut cu 4,2% în vânzări de bani declanșate de datele slabe privind locurile de muncă din SUA.

Dow Jones a pierdut peste 1.100 de puncte, o scădere de 2,8%.

Alți indici bursieri din întreaga lume au fost mai mici, deoarece investitorii au făcut dumping pe active mai riscante. Kospi din Coreea de Sud a scăzut cu 9%, Dax din Germania a scăzut cu 2%, iar indicii acțiunilor din Australia, Hong Kong și China au scăzut, de asemenea, puternic.

Știrea inițială

Indicele bursier Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo, Japonia, a scăzut cu aproape 13%, atingând valoarea minimă din ultimele șapte luni. „Cascada” pierderilor este cea mai mare, de după criza financiară din 2011, transmit agențiile de presă.

În materie de scăderi zilnice, este cea mai mare coborâre din ultimii aproape 40 de ani, cea mai mare scădere zilnică fiind înregistrată în „Vinerea neagră” din 1987, de 14,9%, potrivit Associated Press.

Yenul și francul elvețian, considerate „active de refugiu”, s-au apreciat pe măsură ce tranzacțiile de tip carry trade - bazate pe diferențele de dobândă de pe piețe valutare diferite - s-au contractat, alimentând speculații că unii investitori s-au debarasat de tranzacțiile profitabile pentru a obține bani care să acopere pierderile din alte părți, subliniază Reuters.

Avalanșa vânzărilor a dus la declanșarea sistemelor automate de oprire a tranzacțiilor pe unele burse asiatice.

Cotațiile futures - care le oferă investitorilor posibilitatea de câștig mizând pe valoarea viitoare a unor active bursiere - de pe bursa neyorkeză Nasdaq au scăzut cu 47%, iar contractele futures S&P 500 (indezul bursier care include cele mai mari 500 de companii de pe bursele americane) au coborât cu 12,4%.

Dezbaterile se centrează acum pe politica monetară a FED (banca centrală din SUA), care a menținut rata dobânzii interbancare între 5,25%-5,50%, deși unii analiști și investitori, între care și Elon Musk, consideră că ar fi trebuit redusă cu aproximativ 0,5 puncte procentuale.

Potrivit unor oficial ai FED, o reducere a dobânzii respective ar putea avea loc în septembrie.

Și în Europa, acțiunile bursiere au scăzut la un minim din ultimele aproape șase luni, pe fondul vânzărilor masive de pe burse.

Indicele paneuropean STOXX 600 a scăzut cu 3,1%, până la 482,42 puncte până luni dimineață. Indicatorul de referință stabilit pentru luni este cea cel mai scăzut din ultimii doi ani și jumătate, potrivit Reuters.

Toate marile burse europene au descis „pe roșu”, mai notează agenția de presă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG