Linkuri accesibilitate

Bursele elevilor, în pericol să nu mai fie plătite. Finanțele cer primăriilor să reducă salariile


Ionel Chiriță, președinte executiv al Asociației Orașelor din România, a declarat pentru Europa Liberă că nu sunt bani pentru plata burselor

Bursele elevilor sunt în pericol să nu fie plătite la nivel național din cauza fondurilor mici alocate în buget. Ministerul de Finanțe cere primarilor să reducă salariile dacă nu mai au bani. Ecaterina Andronescu speră să nu se ajungă la situația în care aceste burse să nu mai ajungă la elevi.

Ministerul Finanțelor Publice s-a aflat în această săptămână față în față cu reprezentanții primarilor și președinților de Consilii Județene. Aleșii locali s-au plâns că au fost păcăliți la realizarea bugetului și că nu au resursele financiare să funcționeze. În această situație se află aproape 90% din primăriile din țară.

Edilii spun că situația este atât de dramatică încât se poate ajunge să nu mai fie plătite bursele elevilor. Prezent la discuții, Ionel Chiriță, președinte executiv al Asociației Orașelor din România, a declarat pentru Europa Liberă că nu sunt bani pentru plata acestor burse.

„ Păi, dacă vorbiți de burse, mă simt obligat să citez din Ilie Moromete când le spunea lui Nilă și lui Achim: mă, nu există, dacă nu sunt, de unde să vă dau? Dacă nu am, de unde să vă dau? Sigur că există această chestie, mai ales că de la 1 ianuarie bursele au devenit obligatorii”.

Chiriță susține că primarii au primit doar obligația de a plăti bursele elevilor, dar nu și sumele necesare pentru acestea.

„Dacă ar fi să respectăm ordinul 5576 al ministrului Educației, care stabilește cuantumul și mediile de la care se dau bursele, am făcut o simulare pe un oraș de 10.000 de locuitori. A reieșit că are nevoie de 3,5 aproape 4 milioane de lei să dea aceste burse. Nu a apărut nici o astfel de sursă, nu pentru 3,5 milioane – 4, nu a apărut nici măcar pentru o sută de mii de lei, o sursă pentru destinația bursei”, a explicat președintele Asociației Orașelor din România.

Potrivit acestuia, problema a fost ridicată și joi când reprezentanții orașelor s-au întâlnit cu Ministerul Educației, eveniment la care Ecaterina Andronescu nu a fost prezentă și nici mesajul nu a ajuns la ea.

De la Oradea, ministrul Educației a comentat pentru Europa Liberă situația.

“Eu sper că niciodată, nici o primărie să nu sancționeze ce are mai valoros în comunitatea respectivă și anume copiii. Nu a ajuns acest mesaj la mine, dar eu cred că nu trebuie să îmi transmită pentru că nu pot să îmi imaginez că un primar de oraș poate să sancționeze școala nedând burse elevilor. Poate să diminueze alte cheltuieli, aș putea să fiu de acord că într-o primărie sunt multe cheltuieli, dar nu iei din bursele elevilor, când bursa e un element de stimulare pentru creșterea performaței în școală. Nu îmi fac probleme, sunt convinsă că primarii vor gândi cu ochii și cu sufletul larg deschiși spre copii. Eu cred că orice primărie nu poate să nu pună pe loc prioritar bursele elevilor”, a fost replica Ecaterinei Andronescu.

Mesajul Finanțelor către primari: „Domne, dar ce salarii mari aveți”

Față în față cu primarii, cei din Ministerul de Finanțe le-au bătut obrazul aleșilor locali pentru salariile pe care le au ei și angajații lor.

„Primarii au prezentat variante de buget pe localitățile pe care le reprezentau și când au pus în discuție acest lucru chiar doamna secretar de stat, Daniela Pescaru, a spus: «domne, dar ce salarii mari aveți»”, este varianta prezentată de Ionel Chiriță.

Primarii se apără spunând că și dacă ar reduce salariile, tot nu ar exista banii necesari.

„Noi, orașele, și cea mai mare parte din comune am spus că suntem în imposibilitatea de a face un buget de funcționare. Chiar dacă am pune unele cheltuieli la nivel minim, cum ar fi salariile sau alte cheltuieli, așa cum au fost gândite prin actualul buget de stat veniturile nu pot să susțină aceste cheltuieli minime”, a declarat pentru Europa Liberă președintele executiv al Asociației Orașelor din România.

Primarii și consiliile județene au primit promisiunea de la ministerul de Finanțe că vor primi mai mulți bani la rectificarea bugetară. Până atunci, trebuie să se descurce cu sumele alocate în buget.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG