Linkuri accesibilitate

Când va intra pe piață Novavax, noul vaccin COVID-19, văzut ca soluția pentru pandemie


În condițiile în care mulți oameni nu vor să se vaccineze cu AstraZeneca sau Johnson&Johnson, Novavax este văzut drept un înlocuitor pentru acestea.
În condițiile în care mulți oameni nu vor să se vaccineze cu AstraZeneca sau Johnson&Johnson, Novavax este văzut drept un înlocuitor pentru acestea.

Americanii și europenii utilizează în prezent patru vaccinuri COVID-19: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson, dar în curând ar putea fi aprobat și al cincilea - Novavax, propus de compania americană cu același nume.

Extinderea pandemiei la nivel mondial aduce tot mai multe îngrijorări cu privire la numărul insuficient de doze de vaccin. De aceea, un nou vaccin COVID-19 aprobat în SUA nu face decât să aducă o rază de speranță că va crește cantitatea de vaccin necesară opririi extinderii pandemiei.

În martie, compania Novavax a anunțat o rată de eficacitate a vaccinului de 96% față de varianta originală a coronavirusului, 86% față de varianta britanică și 49% față de varianta africană.

În condițiile extinderii pandemiei, vaccinul de la Novavax ar putea primi autorizație de urgență în SUA în săptămânile următoare, după cum scrie Politico.

După ce au apărut probleme cu vaccinurile AstraZeneca și Johnson & Johnson, cel de la Novavax este văzut de oficialii americani din sănătate și de cercetători ca o opțiune pentru a suplini lipsa de vaccinuri de pe piață.

Vaccinul Johnson & Johnson a avut o problemă de reputație și oamenii sunt mai ezitați să îl facă. Cred că Novavax va fi un jucător destul de semnificativ", a spus profesorul Lawrence Gostin, specializat în dreptul sănătății la Universitatea Georgetown, pentru Politico.

Cu toate că nu a produs singură vreun vaccin până acum, ci în colaborare cu companii farmaceutice din Cehia, Italia, India, Japonia și Coreea de Sud, compania Novavax intenționează să producă 150 de milioane de doze de vaccin pe lună în a doua jumătate a anului, potrivit Reuters.

Deocamdată însă, nu este sigur cât de repede va putea produce compania dozele de vaccin la care s-a angajat, în condițiile în care Serum Institute din India ar trebui să producă mai mult de 1 miliard de doze de vaccin Novavax în acest an.

Vaccinul nu a intrat până acum în planurile de vaccinare din SUA, pentru că studiile clinice au început cu luni bune mai târziu după ceilalți producători de vaccin.

În prezent, cercetătorii studiază eficacitatea vaccinului Novavax împotriva noilor variantelor COVID-19, iar rezultatele intermediare ale studiilor clinice au arătat că vaccinul are o eficacitate de aproximativ 55% împotriva variantei B.1.351 identificată pentru prima dată în Africa de Sud.

Publicația Politico scrie că noul vaccin va apărea exact atunci când crește presiunea pentru oferta de vaccinuri COVID-19 pe fondul îngrijorărilor că accesul inegal la nivel global va extinde pandemia.

Compania s-a angajat să furnizeze 100 de milioane de doze de vaccin către SUA până la finalul lui 2021, după ce a primit 1,6 miliarde de dolari pentru dezvoltare și producție. Iar în a doua jumătate a anului, compania își propune să producă 150 de milioane de doze pe lună.

Cum funcționează Novavax

Vaccinul Novavax funcționează învățând sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva proteinei spike a coronavirusului. Cercetătorii care au creat vaccinul Novavax au folosit o genă spike modificată. Ei au introdus gena într-un virus diferit, numit baculovirus, și i-au permis să infecteze celulele.

Vaccinul folosește o metodă similară celei care se folosește pentru producerea de vaccinuri împotriva altor boli precum gripa și HPV. Cercetătorii au recoltat proteinele spike din celulele coronavirusului și le-au asamblat în nanoparticule, potrivit unei analize din The News York Times.

În timp ce nanoparticulele imitau structura moleculară a coronavirusului, ele nu au putut să se replice sau să provoace COVID-19. La fel ca și celelalte seruri, și acest vaccin este injectat în braț.

Vaccinul Novavax va fi mai ușor de distribuit și depozitat decât vaccinurile de la Pfizer și Moderna, deoarece poate fi păstrat timp de până la trei luni la frigider.

Inițial, studiul clinic de fază 3 pentru Novavax trebuia să înceapă în 28 decembrie pe 30.000 de persoane în Statele Unite, dar a fost amânat din cauza problemelor cu fabricarea dozelor necesare pentru studiu.

Însă, la începutul lunii martie, compania a dat publicității rezultatele studiului din Marea Britanie unde a rezultat o rată de eficacitate de 96% împotriva variantei inițiale a coronavirusului. În schimb, pentru varianta sud-africană a coronavirusului, eficacitatea a fost de doar 49%.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG