India a raportat sâmbătă un număr record de infectări cu coronavirus - 401.993 de cazuri noi într-o singură zi. A fost cea de-a zecea zi consecutivă cu peste 300.000 de cazuri zilnice. Numărul deceselor asociate COVID-19 din ultimele 24 de ore s-a ridicat la 3.523, la un bilanţ total de 211.853 de morţi.
Numeroşi experţi estimează că cifrele reale sunt mult mai ridicate din cauza testelor insuficiente şi a unei înregistrări inexacte a cauzei decesului. Autorităţile indiene au relaxat restricţiile pentru majoritatea activităţilor la începutul anului, atunci când numărul de contaminări scăzuse la sub 10.000 pe zi.
Adunările religioase în masă, precum Kumbh Mela, care atrag milioane de pelerini hinduşi, precum şi adunările politice, au fost autorizate, chiar şi atunci când numărul de cazuri a început să crească puternic la sfârşitul lui martie. Numai în luna aprilie, India a depistat şapte milioane de noi infecţii.
Un consorțiu al oamenilor de știință a avertizat asupra unei noi variante a COVID-19
Situația dramatică din India putea fi evitată dacă guvernanții indieni țineau cont de avertismentul dat de un consiliu format din oameni de știință care au spus la începutul lunii martie că există o variantă nouă a COVID-19 care este mai contagioasă, potrivit Reuters.
În ciuda avertismentului, guvernul federal nu a încercat să impună restricții majore pentru a opri răspândirea virusului. Festivalurile religioase și mitingurile politice organizate de prim-ministrul Narendra Modi și de alți politicieni au continuat, iar milioane de oameni au participat la aceste evenimente fără să poarte mască. În consecință, India se confruntă acum cu zeci de mii de infecții zilnic care au secătuit sistemul medical.
Pe măsură ce criza Covid-19 se răspândeşte în India, oxigenul a devenit una dintre cele mai rare mărfuri, potrivit CNN. Sâmbătă dimineaţă, un incendiu la un spital a provocat moartea a cel puţin 16 pacienţi şi 2 infirmiere. Situația din spitale este dramatică.
Medicii spun că sunt epuizaţi, iar oamenii sunt furioşi, frustraţi şi disperaţi. În New Delhi, cozile de la spitale sunt interminabile, iar oamenii aşteaptă și 25 de ore ca să primească oxigen pentru membrii familiilor lor.
Criza sanitară cu care se confruntă India este cea mai mare criză de când Modi a preluat funcția de premier în 2014.
Avertismentul cu privire la noua variantă a coronavirusului de la începutul lunii martie a fost transmis de un consorțiu format din oameni de știință din nordul Indiei (INSACOG). Acest consorțiu a fost înnființat de către guvern la sfârșitul lunii decembrie, special pentru a detecta variantele genomice ale coronavirusului care ar putea amenința sănătatea publică. INSACOG reunește 10 laboratoare naționale care studiază variantele de virus.
Cercetătorii au detectat varianta indiană a virusului încă din februarie, a declarat pentru Reuters Ajay Parida, unul dintre oamenii de știință care fac parte din consorțiu.
Cele două mutații care creau „mare îngrijorare”
Oamenii de știință au trimis informațiile către Centrul Național pentru Controlul Bolilor al Ministerului Sănătății încă înainte de 10 martie, avertizând că infecțiile ar putea crește rapid în anumite părți ale țării, potrivit Reuters.
În acea perioadă, oamenii de știință ai consorțiului au pregătit chiar o declarație de presă pentru Ministerul Sănătății, în care explicau oamenilor că noua variantă indiană a coronavirusului a prezentat două mutații semnificative.
În declarația consultată de Reuters se spune ca două mutații, numite E484Q și L452R, generează „mare îngrijorare” printre oamenii de știință. Mutația E484Q ajută virusul să distrugă anticorpii specifici din culturile de laborator, iar mutația L452R este responsabilă atât pentru creșterea transmisibilității virusului, cât și pentru capacitatea sa de a „păcăli" sistemul imunitar. Potrivit Reuters, acest lucru însemna că versiunile mutate ale virusului pot intra mai ușor într-o celulă umană și pot contracara răspunsul imun al unei persoane la aceasta.
Cu toate că știa de avertismentul oamenilor de știință, Ministerul Sănătății a făcut publice aceste informații abia pe 24 martie, când a emis o declarație de presă care nu includea cuvintele „îngrijorare mare”. Declarația de atunci spunea doar că mai multe variante ale virusului sunt problematice și necesită testare sporită și carantină. Atunci numărul de teste a fost dublar, ajungând la aproape 1,9 milioane de teste pe zi.
Oamenii de știință consultați de Reuters spun că autoritățile indiene nu au ținut cont de avertismentele lor și au luat decizii mai dregabă politice. Guvernul nu a luat măsuri pentru a preveni răspândirea noii variante. De la 1 aprilie cazurile de infecție au crescut de patru ori comparativ cu luna martie, iar oamenii de știință susțin că numărul de cazuri de corovirus a crescut mult mai mult decât se așteptau.
Premierul Modi a declarat că țara trebuie salvată de carantină
Directorul Centrului Național pentru Controlul Bolilor din New Delhi, Sujeet Kumar Singh, a declarat în cadrul unei întâlniri private online că măsurile de carantinare trebuiau luate de la începutul lunii aprilie, iar oficialii guvernamentali au fost înștiințați cu privire la luarea unor măsuri urgente.
„S-a evidențiat foarte, foarte clar că, dacă nu se iau măsuri drastice acum, va fi prea târziu pentru a preveni mortalitatea pe care o vom vedea", a spus Sujeet Kumar Singh, referindu-se la o întâlnire care a avut loc pe 18 aprilie, potrivit Reuters.
De asemenea, pe 15 aprilie, Grupul de lucru național pentru COVID-19, format din 21 de experți, a arătat că trebuie luate măsuri urgente.
Cu toate acestea, pe 20 aprilie, premierul Modi s-a adresat națiunii, argumentând împotriva carantinării. El a spus că restricțiile ar trebui să fie ultima soluție în combaterea virusului. În urmă cu un an, carantina națională de două luni a dus la pierderea a milioane de locuri de muncă. „Trebuie să salvăm țara de carantină. De asemenea, aș solicita statelor să folosească această măsură ca ultimă opțiune”, a spus premierul Modi.
În aceste condiții, statele Indiei au avut libertatea să impună politicile de sănătate proprii.
Astfel, începând cu 14 aprilie, Maharashtra, al doilea stat cu cea mai mare populație din țară, care include Mumbai, a impus carantinarea, în condițiile în care la începutul lunii aprilie spitalele au rămas fără paturi, oxigen și medicamente.
Penurie de vaccinuri
Numărul de infectări din India a crescut și pe fondul unei penurii de vaccinuri. Până joi, mai puţin de 10% dintre indieni au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză a unui vaccin anti-COVID-19.
Începând din luna mai, toţi adulţii din India vor putea să se vaccineze. Atunci când listele de programări la vaccinare au fost deschise, interesul cetăţenilor indieni pentru serurile anti-COVID-19 a fost atât de mare, încât serverele platformei de programare au fost blocate de mai multe ori, după cum a anunțat presa din India.
Mai multe ţări au acordat sau urmează să acorde un ajutor de urgenţă Indiei, constând în materiale medicale, instalaţii de oxigen, ventilatoare şi echipaje de paramedici.
Varianta indiană a coronavirului s-a răspândit în cel puțin 17 țări, inclusiv Marea Britanie, Elveția și Iran. Mai multe guverne și-au închis granițele pentru persoanele care călătoresc din India.
Pe 27 aprilie, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că varianta indiană - B.1.617- are o rată de creștere mai mare decât alte variante care circulă în India. Potrivit OMS, 38% din totalul cazurilor de coronavirus raportate la nivel mondial săptămâna trecută au fost înregistrate în India.