Linkuri accesibilitate

Cât de mult au căzut universitățile românești în cel mai cunoscut top mondial


Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj (locurile 701 – 800) și Universitatea București (locurile 901 – 1000) sunt singurele două instituții de învățământ superior din România aflate în Topul Shanghai 2019.

Cele două universități românești sunt plasate la finele clasamentului. România e surclasată de Ungaria (5 universități în top), Polonia (9 uniniversități), Cehia (7), potrivit Academic Ranking of World Universities, făcut anual de ShanghaiRanking Consultancy.

Potrivit topului Schanghai, pe primele zece locuri se află doar universități din SUA și Marea Britanie. Harvard University se clasează pe primul loc pentru a 17-a oară.

Edu Pedu remarcă regresul ambelor universități românești, care au căzut în categorii inferioare față de clasamentul din 2018, când Universitatea Babeș-Bolyai se situa în intervalul 601-700, fiind urmată de Universitatea din Bucureşti poziţionată în intervalul 801-900. Practic, ambele au căzut în categorii inferioare.

Topul e dominat de universitățile din SUA și Marea Britanie, primul ”intrus” pe listă fiind Swiss Federal Institute of Technology Zurich (locul 19).

În România, conform UniRank, care alcătuiește anual un clasament al universităților autohtone, în 2019, pe primul loc se află Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, urmată de Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, Academia de Studii Economice din București, Universitatea din București și Universitatea Tehnică din Cluj.

Pe de altă parte, șapte universități românești se află începând de acest an în Clasamentul universităților din țările în curs de dezvoltare 2019, dominat altminteri de universitățile din China. În “Emerging Economies University Rankings 2019” publicat de revista britanică ”The Times Higher Education”, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, aflată pe locul 166 în 442 de universităţi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG