Linkuri accesibilitate

Cât de posibil este consensul cerut de premierul Viorica Dăncilă


Şefa executivului de la Bucureşti, Viorica Dăncilă
Şefa executivului de la Bucureşti, Viorica Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a făcut apel la „consens politic”, echilibru și unitate. A cerut renunțarea la criticile adresate Guvernului, pentru a nu avea de suferit imaginea României. Pentru șase luni, cât va dura președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, premierul Dăncilă cere pace în interiorul unei clase politice mai divizate ca oricând.

Discursul șefei Executivului a amintit de apelul lui Ion Iliescu din tulburii ani '90, care cerea consens și echilibru după mineriadele care au atacat, printre altele, partidele istorice.

Același discurs al doamnei Dăncilă, citit azi în Parlament, a amintit și de solicitările lui Adrian Năstase, care, pe când era prim-ministru, spunea că orice critică la adresa puterii știrbește șansele de aderare a României la Uniunea Europeană.

Nu au existat detalii în prezentarea Vioricăi Dăncilă referitoare la promovarea Chișinăului pe agenda europeană...

Printre prioritățile României la Președinția Consiliului Uniunii se află politica de convergență, adică alocarea de fonduri comunitare mai mari regiunilor sărace. De asemenea, pe lângă securitatea cibernetică și combaterea ştirilor false, România dorește să impună pe agenda dezbaterilor europene și dezvoltarea Parteneriatului Estic. Este o referire la dimensiunea estică specifică politicii de vecinătate a UE, axată pe integrarea economică și asocierea politică a țărilor din Europa de Est și Caucazul de Sud, între care se află și Republica Moldova. Nu au existat însă detalii în prezentarea Vioricăi Dăncilă referitoare la promovarea Chișinăului pe agenda europeană.

Prioritățile premierului nu au avut ecou în rândurile parlamentarilor. Atmosfera politică de la București este foarte încărcată și anunță, mai degrabă, o criză sau, cel puțin o încleștare acerbă. Opoziția, de pildă, s-a arătat nemulțumită că nu este o prioritate a Guvernului consolidarea unuia dintre pilonii care au stat la originea Europei Unite – statul de drept.

După raportul critic de luna trecută al Comisiei Europene, guvernanții români se pregătesc să legifereze noi portițe de albire a cazierelor marilor corupți. În timpul discursului Vioricăi Dăncilă, pancarte ale Uniunii Salvați România cereau abandonarea planurilor de adoptare a unei Ordonanțe de urgență favorabile celor cu dosare de corupție. Opoziția va depune în zilele următoare o moțiune de cenzură, care, în ipoteza că va fi adoptată, ar duce la căderea Cabinetului Dăncilă.

Coaliția aflată la guvernare își numără ostașii în aceste zile, pentru a elimina acest risc. Însă, aceeași coaliție este tot mai erodată de neînțelegerile dintre diferitele partide care o compun. Cel mai recent conflict, competiția din interior pentru gestionarea banilor din bugetul de stat, a dus la amânarea adoptării acestuia. Astfel, puterea de la București cere consens și echilibru, ca în anii '90, într-un moment în care nu-și mai poate ascunde slăbiciunile. Tocmai când Europa va avea, timp de șase luni, ochii ațintiți spre soluțiile României pentru viitorul Europei.

XS
SM
MD
LG