Linkuri accesibilitate

Ce cadouri primesc șefii de stat la întâlnirile oficiale. Lista lui Iohannis și o controversă europeană


Președintele român Klaus Iohannis alături de președinta din Georgia, Salome Zurabishvili.
Președintele român Klaus Iohannis alături de președinta din Georgia, Salome Zurabishvili.

Șefii de stat sau ai instituțiilor europene primesc adesea cadouri de la oficialii cu care se întâlnesc, însă aceste gesturi de politețe trebuie să respecte niște reguli foarte clare. Președintele Klaus Iohannis, de pildă, a primit anul trecut 26 de cadouri.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, este implicată într-un scandal de presă după ce Politico a dezvăluit joi că a declarat cu întârziere mai multe cadouri primite în timpul vizitelor oficiale.

Dna Metsola a declarat recent 142 de cadouri într-un registru public pentru europarlamentari, însă, potrivit Politico, 125 dintre acestea le-a făcut publice peste termenul legal impus parlamentarilor europeni.

Reprezentanții președintei PE au spus că aceasta nu e de blamat, ci de lăudat, invocând că foști șefi ai instituției nu au publicat deloc sute de astfel de cadouri primite de la demnitari străini.

„Acest lucru arată că sistemul este stricat”, a spus Michiel van Hulten, director al Transparency International UE și fost europarlamentar, citat de Politico.

„Nu poți opera un sistem etic pe baza unor reguli nescrise. Este bine că a făcut asta acum, dar nu există niciun premiu pentru respectarea regulilor.”

Printre cadourile primite de doamna Metsola se numără suveniruri sau articole vestimentare aurite, șampanie, ciocolată sau alimente.

Iată câteva exemple:

  • Sculptura unui idol feminin nud, datând din jurul secolului al XII-lea î.Hr., oferit dnei Metsola de către președintele Camerei reprezentanților din Cipru (foto jos);
  • Două monede de aur purtând imaginea președintelui palestinian Mahmoud Abbas, donate de acesta;
  • Șampanie, ciocolată, prăjituri, prăjitură și cârnați uscati, oferiți de diverși oficiali.
Unul dintre cadourile primite de Roberta Metsola în ultimul an.
Unul dintre cadourile primite de Roberta Metsola în ultimul an.

Lista lui Iohannis

În România, legea permite oficialilor statului să primească cadouri de la diverse persoane în limita sumei de 200 de euro.

Legea care stabilește regulile pe care oficialii trebuie să le respecte, 251/2004, prevede că la nivelul instituțiilor publice trebuie să fie constituită o comisie care să verifice bunurile primite cu prilejul unor acțiuni de protocol.

După ce evaluează și inventariază aceste bunuri, această comisie restituie oficialului care le-a primit pe cele care au o valoare estimată de sub 200 de euro și aprobă păstrarea celor mai valoroase de atât, cu condiția ca beneficiarul să plătească diferența.

Dacă e cazul, poate propune ca unele bunuri să fie păstrate în inventarul instituție sau chiar scoaterea lor la licitație.

La începutul acestui an, administrația prezidențială a publicat lista cadourilor pe care le-a primit președintele Klaus Iohannis anul trecut.

Lideri din România, Georgia, Ungaria și Azerbaidjan, la București.
Lideri din România, Georgia, Ungaria și Azerbaidjan, la București.

Cel mai valoros bun primit de oficialul român a fost un tablou de chihlimbar reprezentând cupola templului lui Solomon din Ierusalim, estimat de comisia de la Cotroceni la 5.565,83 de lei.

Iohannis screen grab 01
Cadourile primite de Klaus Iohannis în 2022

Președintele a mai primit, de asemenea, o replică a unui drapel de luptă din 1822, estimat la 2.028 de lei.

Ambele, ca de altfel toate bunurile de pe lista făcută publică de administrația prezidențială se aflau la începutul anului în patrimoniul instituției.

Suma totală a cadourilor președintelui a fost estimată la 23.515 lei.

Alte bunuri primite de președintele Klaus Iohannis:

  • Lampa Flyte - Culoare Flyte Royal-stejar-auriu, lemn sustenabil – 1.172,54;
  • Tablou “TREE OF WISHES” - ramă din lemn - 989,48;
  • Platou - Platou din porțelan cu diametru 35 cm aurit cu modele aurie tradiționale turceşti pe fond alb cu albastru - 890,54.

Aurescu a păstrat un ceas de la Blinken

Nu doar președintele, ci și ceilalți oficiali ai statului român trebuie să declare bunurile primite. Într-un răspuns Digi24 de secretariatul general al guvernului se menționează că premierul nu a primit în 2022 vreun cadou mai valoros de 50 de euro.

„Vă informăm că acestea se înscriu în marja obiectelor ce nu necesită a fi declarate având valoare simbolică, sub valoarea prevazută la art.2 din Legea nr.251/2004, cum ar fi: plachete reprezentând instituția de proveniență a oaspetelui, albume de prezentare, machete, scrumiere, cravate, eșarfe, ustensile de scris personalizate cu instituția de proveniență”, a transmis Secretariatul General al Guvernului pentru sursa citată.

Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe au declarat diverse bunuri primite cadou în ultimii ani, potrivit unei liste publicate pe site-ul ministerului.

Printre acestea: butoni cămașă din porțelan (valoare estimată - 30 de euro), statuetă cu beduin și cămilă (120 de euro), două căni personalizate din porțelan (60 de euro), serviciu de ceai pentru șase persoane din porțelan aurit (270 de euro), dar și altele similare. Toate acestea au rămas în patrimoniul MAE.

Secretarul de stat american Antony Blinken i-a dăruit un ceas, la una dintre întâlnirile comune, ministrului român de externe Bogdan Aurescu.
Secretarul de stat american Antony Blinken i-a dăruit un ceas, la una dintre întâlnirile comune, ministrului român de externe Bogdan Aurescu.

Singurul cadou păstrat pentru patrimoniul personal de ministrul Aurescu este un ceas Shinola cu brățară metalică în valoare de 484 de euro, primit de la secretarul de stat american, Antony Blinken, pe 8 noiembrie 2021, pentru care a plătit diferență de la 200 de euro.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG