Linkuri accesibilitate

 
Candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, contestată la scurt timp după ce a fost depusă. Sâmbătă, ședință la CCR

Candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, contestată la scurt timp după ce a fost depusă. Sâmbătă, ședință la CCR


Candidatul prorus Călin Georgescu și-a depus vineri candidatura pentru alegerile prezidențiale din luna mai. Aici, în fața Biroului Electoral Central, cu soția sa, Cristela. El și-a făcut loc printre susținători cu ajutorul bodyguarzilor.
Candidatul prorus Călin Georgescu și-a depus vineri candidatura pentru alegerile prezidențiale din luna mai. Aici, în fața Biroului Electoral Central, cu soția sa, Cristela. El și-a făcut loc printre susținători cu ajutorul bodyguarzilor.

Călin Georgescu, susținut de partidele parlamentare AUR și POT, și-a depus vineri candidatura la alegerile prezidențiale din luna mai. La scurt timp după înregistrarea candidaturii la Biroul Electoral Central (BEC), rectorul SNSPA Remus Pricopie a contestat-o.

Actualizare 19:00 - Sâmbătă, 8 martie, va avea loc o ședință de judecată la CCR privind validarea candidaturii lui Călin Georgescu.

Până acum, două dosare au fost „constituite în cadrul atribuției privind procedura de alegere a președintelui”, transmit surse autorizate.

Ședința CCR ar putea să nu se soldeze cu niciun rezultat, pentru că Biroul Electoral Central încă nu a validat candidatura lui Călin Georgescu.

***

Călin Georgescu a ajuns vineri la Biroul Electoral Central (BEC) cu puțin înainte de ora 16:00, alături de soția lui, Cristela. El și-a făcut loc printre susținători cu ajutorul bodyguarzilor.

La sediul BEC din centrul Bucureștiului, Georgescu a fost întâmpinat de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, și Partidului Oamenilor Tineri (POT), Anamaria Gavrilă, precum și de câteva sute de susținători.

Georgescu a intrat în sediul BEC fără a face declarații.

Susținătorii l-au aclamat la venire.

La ieșire, Călin Georgescu a spus că „pe 6 decembrie 2024 a fost ucisă democrația, iar astăzi, pe 7 martie 2025, poporul a înviat. Am depus dosarul de semnătură cu 324.000 de semnături din respect pentru poporul român care a înțeles să-și apere democrația și libera exprimare”.

El a spus că este „imposibil” să nu se regăsească pe buletinul de vot, fiind încrezător că nu îi va fi anulată candidatura din cauza dosarelor penale și le-a mulțumit lui George Simion și Anamariei Gavrilă, liderii AUR și POT, „pentru tot ce au făcut, strângere de semnături și susținere”.

„În toată această perioadă am trecut prin foc și sabie și este bine, pentru că prin suferință am aflat toți și am înțeles valorile fundamentale legate de pace, de democrație și de libertate. Nu poți să le înțelegi decât când le-ai pierdut. De aceea spun tuturor că este bine să ne apărăm democrația, este bine să ne luptăm pentru libertate și pentru pace. Pacea nu o primim, trebuie să luptăm pentru ea așa cum a făcut-o cu mare demnitate moșii și strămoșii noștri”, a spus Georgescu.

El a mai spus că a ridicat steagul democrației și libertății „pe care îl îmbrășişăm împreună cu președintele Donald Trump, care a făcut același lucru cu Administrația Trump-Vance, pe care o urmăm împreună pentru aceleași idealuri și pentru aceleași valori comune pe care le îmbrășişăm și anume: pacea, democrația și libertatea”.

Susținătorii lui Călin Georgescu în fața Biroului Electoral Central
Susținătorii lui Călin Georgescu în fața Biroului Electoral Central

George Simion: Nu candidez

AUR a transmis că va susține candidatura lui Călin Georgescu, a spus vineri, în fața Biroului Electoral Central, președintele AUR, George Simion.

„Eu nu sunt politruc, eu nu sunt mincinos, cum sunt toți aceștia, Nicușor Dan, Ciolacu și toți care spuneau diferite lucruri și după aia și le-au retractat. Eu nu candidez. Eu îmi țin promisiunea făcută față de poporul român”, a spus Simion.

El a spus că este sigur că va fi contestată candidatura lui Georgescu, pentru că „există foarte mulți dușmani ai democrației și CCR-ul a creat un precedent periculos pe care nu mai trebuie să-l repete”.

Cât privește validarea candidaturii, „nu există”, afirmă Simion, „niciun motiv în lume, în legile electorale, în legile țării, în Constituția României pentru ca domnul Georgescu să fie invalidat”.

George Simion, președintele AUR
George Simion, președintele AUR

Candidatura lui Georgescu, contestată

La scurt timp după ce Călin Georgescu și-a depus candidatura, rectorul Școlii Naţionale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), Remus Pricopie, a depus, în scris, la Biroul Electoral Central (BEC), o contestație prin care a cerut ca aceasta să nu fie validată.

Potrivit legii, înainte ca numele unui candidat să apară pe buletinul de vot, BEC trebuie să valideze candidatura acestuia, după ce trece printr-o serie de proceduri.

Remus Pricopie consideră că BEC nu ar trebui să îi valideze candidatura lui Georgescu din cauza „incompatibilității discursului și comportamentului candidatului cu valorile democratice și constituționale ale statului român.”

Remus Pricopie, rectorul SNSPA
Remus Pricopie, rectorul SNSPA

„Conduita unui candidat la Președinție nu poate fi redusă la o simplă declarație de conformitate cu legea, ci trebuie să reflecte un angajament real față de principiile statului de drept, manifestat printr-un discurs public coerent, loial și orientat spre consolidarea democrației”, a precizat Remus Pricopie.

El spune că respectarea Constituției și a valorilor sale nu este o opțiune, ci o obligație expres prevăzută de Legea fundamentală și consolidată prin jurământul de credință.

„În fața unor încălcări atât de grave ale acestor principii de către candidatul Călin Georgescu, consider că nu putem rămâne pasivi.”

Pe lângă Călin Georgescu, vineri și-a mai depus candidatura la alegerile prezidențiale și primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, care va candida ca independent.

E de așteptat ca, zilele următoare, să își depună candidatura și Crin Antonescu, care este susținut de coaliția de guvernare PSD-PNL-UDMR.

Ce condiții trebuie să îndeplinească Georgescu pentru admiterea candidaturii sale

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a explicat care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească Călin Georgescu pentru a-și depune candidatura la alegerile prezidențiale și cum va fi analizat dosarul său.

Biroul Electoral Central va verifica dacă Georgescu îndeplinește condițiile legale pentru a candida:

  • să fie cetățean român,
  • să aibă vârsta minimă de 35 de ani,
  • să nu fie pus sub interdicție judecătorească,
  • să nu fie declarat debil mintal,
  • să nu facă parte din instituții ai căror membri nu pot face politică, cum ar fi armata sau sistemul judiciar.

„În primul rând îi vor verifica semnăturile, pentru că de multe ori au fost probleme cu semnăturile", a precizat, la Antena 3, Augustin Zegrean.

BEC are la dispoziție 48 de ore pentru a decide dacă acceptă sau nu candidatura, după care dosarul ajunge la Curtea Constituțională.

În cazul unei contestații, judecătorii Curții se vor limita strict la documentele existente în dosar.

Fostul președinte al CCR consideră că este prematur să se discute despre invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu pe baza declarațiilor sale și nu crede că îndemnurile sale de retragere a României din NATO și UE nu ar putea duce la invalidare.

Zegrean spune că simplele sale declarații nu îl pot opri să candideze „pentru că nu Curtea Constituțională îl face președinte. Îl fac președinte voturile poporului. Deci ar trebui să se câștige la urne, nu la justiție".

În ceea ce privește precedentul Șoșoacă, președinta SOS România căreia CCR i-a interzis accesul la alegerile prezidențiale de anul trecut – anulate între timp de CCR – Zegrean spune că decizia se ia în funcție de „ce va scrie cel care va face o contestație” și că în niciun caz nu se vor compara cele două situații.

Călin Georgescu, anchetat pentru șase infracțiuni, sub control judiciar

Judecătoria Sectorului a respins joi plângerea depusă de Călin Georgescu împotriva măsurii controlului judiciar, în dosarul în care este cercetat penal pentru șase infracțiuni, printre care instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale.

Călin Georgescu a fost pus miercurea trecută sub control judiciar de către procurorii de la Parchetul General pe o perioadă de 60 de zile. Măsura îi interzice lui Georgescu să părăsească țara fără încuviințarea autorităților judiciare. El nu are voie să posteze pe rețelele de socializare conținut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.

Georgescu este urmărit penal pentru săvârșirea a șase infracțiuni, cea mai gravă fiind cea de instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale.

Spionajul rusesc și alegerile din România

„Conform datelor disponibile, birocrația europeană a declarat război «liderilor non-sistemici», care sunt susținători deschisi ai președintelui american Donald Trump și refuză să urmeze instrucțiunile elitelor liberale aflate la conducerea UE”, a declarat biroul de presă al spionajului rus (SVR) într-un comunicat transmis în această săptămână de agenția rusă de stat.

Sub titlul „România - Represiunea UE contra disidenței atinge un nou nivel”, spionajul rusesc spune că are informații potrivit cărora „decizia Parchetului român de a aduce acuzații lui Georgescu a fost susținută de conducerea Uniunii Europene”. Iar cea care ar fi jucat un rol important ar fi fost, în opinia instituției rusești, chiar președinta UE, Ursula von der Leyen.

Aceasta, spune spionajul de la Moscova, ar fi jucat un rol major în invalidarea rezultatelor primului tur al alegerilor pentru șeful statului din România de la sfârșitul anului 2024 și ar fi cerut actualelor autorități de la București să nu-i permită lui Georgescu să participe la reluarea votului din luna mai a acestui an.

Ea ar fi amenințat că „va restricționa accesul României la fondurile UE dacă reprezentantul «forțelor nesistemice» va continua să participe la campania electorală”, scrie în comunicatul Serviciului de Informații Externe al Rusiei.

Textul nu cuprinde nu cuprinde niciun fel de dovezi pentru a susține acuzațiile.

Oficialii ruși mai spun că „elita totalitar-liberală europeană se teme clar de o «întorsătură conservatoare în Europa» sub influența lui Trump. Într-un efort de a preveni un astfel de scenariu, Bruxelles-ul nu se sfiește să apeleze la cele mai diverse mijloace. După «atacul asupra lui Georgescu» se pot prezice cu siguranță noi încercări ale mainstreamului liberal european de a suprima disidența din UE. Ținta lor principală va fi Ungaria, ca «bastion al conservatorismului european», iar un pretext convenabil vor fi alegerile parlamentare din această țară de anul viitor”, conchide comunicatul Serviciului de Informații Externe al Rusiei.

​Alegerile prezidențiale din România au fost anulate în urma unei decizii a Curții Constituționale a României (CCR) din 6 decembrie 2024.

Decizia a fost luată după ce Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a desecretizat documente ale serviciilor secrete, de apărare și de securitate din România, care au reclamat ingerințe ale unui „actor statal” străin în procesul electoral.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG