Cheltuielile făcute în această perioadă preelectorală cu reclama outdoor, la TV sau radio pot rămâne ascunse, însă în social media lucrurile sunt ceva mai transparente.
În perioada 20 februarie - 21 martie, pentru promovarea candidaților care, conform sondajelor de opinie făcute publice, au cele mai mari șanse la Cotroceni, au fost cheltuite peste 1,5 milioane de lei (aproximativ 300.000 de euro) doar pe platformele Facebook și Instagram ale companiei Meta.
Europa Liberă a analizat cum s-au promovat în social media, din februarie și până acum, primii cinci candidați cu șanse și ce bani au cheltuit – ei (în cazul independenților) sau partidele care îi susțin. Datele nu sunt, însă, exhaustive.
„Sunt date parțiale, pentru că putem să vedem, de exemplu pe Facebook sau pe Google, ce se cheltuie, ca reclamă plătită. Dar nu știm cu câți bani au fost plătite firmele care fac campaniile respective. Adică noi vedem cât a costat o reclamă ca atare, dar nu știm cât a costat, de fapt, în spate, să se producă reclama respectivă, poza respectivă”, explică Septimius Pârvu, expert al think thank-ului Expert Forum, de ce nici informațiile pe care le avem din social media nu sunt complete.
Pe de altă parte, spune Pârvu, candidații independenți sunt favorizați de lipsa de reglementare din precampania electorală. Nu trebuie să declare vreodată cât au cheltuit și de unde au avut banii.
„Candidatul independent n-are nicio obligație, sigur, în afară de obligațiile fiscale pe care le are orice cetățean al țării, dar într-adevăr, este o politică duală, care nu ne ajută foarte tare, mai ales că se cheltuie foarte mult între campanii.”
Am solicitat de la cei cinci candidați situați pe primele locuri în sondaje informații privind sumele investite în alte tipuri de promovare - outdoor, radio TV și platforme sociale care nu raportează plățile. Singurul care a răspuns a fost Victor Ponta.
Nicușor Dan, candidat independent
„Lumea se schimbă rapid. Marile puteri negociază viitorul Europei, decid noi alianțe, stabilesc reguli. România privește pasiv. Acest lucru trebuie să se schimbe.
Pentru ca România să conteze în lume, trebuie să fie puternică acasă. Vă invit alături de mine să construim România Onestă și Puternică!”
Este mesajul lansat de Nicușor Dan pe 16 februarie, într-o postare plătită pe Facebook. E prima din seria celor dedicate candidaturii sale la Președinția României. A plătit pentru ea 3.000 de lei. Audiența: 1 milion de oameni.
Pe Facebook, Nicușor Dan are 317.000 de urmăritori, la contul care are zece administratori - opt din România și doi din Marea Britanie.
Pentru promovarea lui Nicușor Dan pe Facebook și Instagram au fost cheltuiți, în perioada 20 februarie - 21 martie, cei mai mulți bani - aproape 800.000 de lei. În total, au fost 250 de postări sponsorizate.
Nicușor Dan figurează nu doar ca beneficiar al acestor reclame, ci și ca plătitor.
Cel mai mult, 50.000 de lei, a plătit Nicușor Dan pentru a promova o secvență dintr-un podcast la care a fost invitat. Reclama a fost lansată pe 7 martie și încă mai rulează.
Pe TikTok, clipurile postate de Nicușor Dan sunt total diferite de cele promovate pe Facebook. Îl prezintă pe Nicușor Dan în ipostaze de zi cu zi - când merge la frizerie, la cafenea, când plimbă câinele. Are 75.800 de urmăritori.
Una dintre cele mai populare postări din ultimele săptămâni e cea în care candidatul merge să se tundă. A strâns 1,3 milioane de reacții.
În ultimele 30 de zile, Nicușor Dan a câștigat pe contul său de TikTok 29.000 de noi urmăritori, 765.000 de reacții și a avut 48 de postări.
Deși nu este candidatul care a cheltuit cei mai mulți bani în ultima lună în promovare pe Google, Nicușor Dan este cel care a investit cel mai mult într-o singură reclamă - 5.000 de euro.
Este un clip video, filmat într-o sală de clasă, în care Nicușor Dan vorbește despre participarea lui la olimpiadele de matematică și conține și mai multe testimoniale ale foștilor colegi și profesori. Reclama a fost văzută de 2 milioane de oameni.
În total, pentru promovarea pe Google, candidatul independent a plătit 7.800 de euro (aproximativ 39.000 de lei). Pagina sa oficială de internet a fost înregistrată de o persoană fizică.
Crin Antonescu, candidatul Alianței România Înainte
Teoretic, Crin Antonescu, candidatul Alianței România Înainte, va avea la dispoziție cel mai mare buget de publicitate în această campanie electorală. La fel și în perioada de dinainte de campanie.
PSD și PNL, două dintre partidele care îl susțin, primesc lunar de la stat cei mai mulți bani – e vorba despre subvenția acordată legal partidelor.
Până la intrarea în cursa electorală, Crin Antonescu nu avea pagină de Facebook. Are acum - pagina a fost creată pe 12 februarie și a ajuns la 26.000 de urmăritori. Imediat după înființare, au început să curgă postările sponsorizate.
Între 20 februarie și 21 martie, pe paginile de Facebook și Instagram ale candidatului Alianței România Înainte au rulat 135 de reclame, pentru care au fost pătiți aproape 500.000 de lei. Conform datelor Meta, reclama a fost plătită de PSD, pentru alianță.
Pentru promovarea unei singure postări, de pe 20 martie, PSD a plătit peste 20.000 de lei.
Este un clip decupat dintr-o declarație a lui Crin Antonescu la o manifestare, în care are un mesaj pentru membrii PNL. Postarea a adunat 10.000 reacții, 5.700 de comentarii și 865 de distribuiri.
Alianța care îl susține pe Crin Antonescu, formată din PSD, PNL și UDMR, are și ea pagină de Facebook.
Are doar 1.300 de urmăritori și câteva reclame plătite. Pagina de internet a alianței are domeniul plătit de o persoană fizică. La fel și pagina de internet a candidatului - crinantonescu.ro.
Crin Antonescu și-a promovat discursuri ținute cu diverse ocazii, clipuri electorale, declarații politice. Candidatul și-a lansat și un podcast pe YouTube - „Tu întrebi, eu răspund”.
Pentru a-și promova pe Google candidatul la fotoliul de la Cotroceni, alianța celor trei partide a plătit în ultima lună 22.500 de euro.
PSD nu a plătit doar toate reclamele de pe Facebook pentru candidatul alianței, în intervalul analizat, ci și reclamă pentru premierul Marcel Ciolacu.
Liberalii nu au sponsorizat decât câteva postări pentru Raluca Turcan, deputat PNL, și Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Elena Lasconi, candidatul USR
După campania electorală de anul trecut, pe 6 decembrie, Elena Lasconi a luat o scurtă pauză în promovarea pe Facebook.
Anul acesta, prima postare sponsorizată în calitate de candidat la funcția supremă în stat a fost pe 29 ianuarie. Pe platforma socială, candidata USR are 186.000 de urmăritori.
„Așa arată democrația! Candidez și sper să intre în politică tot mai mulți oameni de bună-credință! De ce nu am intra amândoi - și eu, și Nicușor Dan - în turul 2?”.
Postarea, pentru care s-au plătit 300 de lei, a adunat 4.600 de reacții, 2.600 de comentarii și 700 de distribuiri.
Promovarea Elenei Lasconi pe platformele Meta este plătită de USR și a costat 65.000 de lei în cele 30 de zile dintre 20 februarie și 21 martie.
Pentru promovarea pe Google, partidul a plătit 8.600 de euro în ultima lună.
Unul dintre clipurile promovate pe Google este si cel mai vizionat, din ultimele luni, de pe pagina de TikTok a candidatei. Elena Lasconi îi arată celei care îi adresează întrebări ce a mâncat într-o zi de post. Are aproape 900.000 de vizualizări pe platforma chinezească.
Elena Lasconi are și cont pe rețeaua X.
În campania electorală din noiembrie 2024, Elena Lasconi a declarat că a avut contribuţii de 19.425.165 lei şi cheltuieli de 16.494.018,93 lei. Autoritatea Electorală Permanentă nu a anunțat, încă, ce sumă îi va fi rambursată.
Victor Ponta, candidat independent
La alegerile parlamentale din decembrie 2024, Victor Ponta a fost ales deputat de Dâmbovița, pe listele PSD. Filiala locală a social-democraților i-a plătit toamna trecută campania. Între timp, pe 12 martie, după ce și-a anunțat candidatura ca independent la Președinția României, Ponta a fost exclus din PSD.
Din ianuarie 2025, a început să posteze – pe banii lui – clipuri în care își lansa sloganul electoral - „România pe primul loc”.
A sponsorizat 31 de postări de pe pagina sa de Facebook, între 20 februarie și 21 martie - în total aproape 102.000 de lei. El are peste un milion de urmăritori.
Cea mai scumpă postare - 25.000 de lei - a fost promovarea unei declarații în care promite că nu va impozita banii trimiși acasă de românii care lucrează în străinătate.
Postarea a adunat 15.000 de reacții, 1.600 de comentarii și 1.400 de redistribuiri.
Pe TikTok, cea mai vizualizată postare din ultimele săptămâni, care are aproape două milioane de views, e cea în care Victor Ponta arată pe ce se duc banii românilor.
Victor Ponta activează și pe rețeaua X.
Interesant este că, în paralel cu contul său privat de Facebook, mai există unul, România pe primul loc (sloganul lui electoral), unde se plătesc postări favorabile candidatului Victor Ponta. Plătitori al reclamei sunt România pe primul loc sau Ora de Craiova, niciuna asumate clar politic.
Între 20 februarie și 21 martie, pe pagina cu pricina au fost plătite 14 reclame. Suma totală: aproape 50.000 de lei.
Profilul „România pe primul loc” a fost creat pe 28 ianuarie, are 19.000 de urmăritori și trei administratori - doi din România și unul din Marea Britanie. Prima postare pe acest profil a fost o poză creată cu AI cu textul, „Nimeni nu-mi dă like”.
Victor Ponta a răspuns solicitării trimise de Europa Liberă și a declarat că nu are publicitate outdoor, iar pentru promovarea pe rețelele sociale a plătit din bani proprii.
Candidatul independent susține că nu există nicio legătură între el și pagina de Facebook „România pe primul loc” care îl susține.
George Simion, candidatul AUR și POT
162 de oameni administrează contul de Facebook, creat în 2018, al lui George Simion - 161 din România și unul din Germania. A ajuns la 1,5 milioane de urmăritori.
George Simion a plătit pentru promovarea sa pe platforma socială și după alegerile de anul trecut. Mesajele plătite pentru candidatura sa la președinție au apărut abia după ce candidatura lui Călin Georgescu a fost respinsă. Mai exact pe 19 martie.
A plătit 12.000 de lei pentru promovare, iar clipul a adunat 75.000 de reacții, 15.000 de comentarii și a fost redistribuit de 12.000 de ori.
Promovarea lui e plătită de partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).
În total, între 20 februarie și 21 martie, pe Facebook și Instagram au rulat 62 de postări sponsorizate care au costat 150.000 de lei.
Pe Instagram, președintele AUR are 51.700 de urmăruitori.
1,3 milioane de oameni îl urmăresc pe George Simion pe TikTok. Postările sale adună constant sute de mii de reacții. În ultimele săptămâni cel mai vizualizat clip a fost cel în care George Simion vorbește despre reținerea lui Bogdan Peșchir, presupusul finanțator al lui Călin Georgescu - peste 1 milion de vizualizări.
În perioada analizată, în medie, Simion a câștigat zilnic 3.300 de urmăritori în plus pe contul de TikTok. A avut 4,2 milioane de reacții la cele 42 de postări.
Pe Google, AUR a cheltuit 12.550 de euro, dar nu pentru a-i face reclamă lui George Simion. Cei mai mulți bani au mers pentru promovarea unei manifestații programată pentru 26 martie, de ziua lui Călin Georgescu.
În campania trecută, din toamna lui 2024, George Simion a avut contribuţii de 4.905.000,00 lei şi cheltuieli de 4.326.835,00 lei.
După 2024, un an electoral greu, partidele mai au bani în visterii
În 2024, partidele parlamentare din România au primit subvenție, bani de la bugetul statului, 386 de milioane de lei.
Cele mai mari cheltuieli au fost făcute în perioada de precampanie electorală:
- 56 de milioane de lei în aprilie (alegerile locale și europarlamentare au fost pe 9 iunie 2024);
- 50 de milioane de lei în octombrie (alegerile prezidențiale, turul 1, din 2024, au fost pe 24 noiembrie, iar parlamentarele, pe 1 decembrie 2024).
Cea mai mare parte a acestor bani a fost investită în promovare și propagandă.
Unde au ajuns exact acești bani vom afla abia când partidele vor depune rapoartele anuale. Care, până acum, nu au prezentat aproape niciodată destinatarul final.
Partidul Social Democrat (PSD), de exemplu, nu depune un raport detaliat al cheltuielilor. Celelate partide explică pe ce anume au cheltuit banii, dar nu menționează exact la ce instituții de presă au ajuns fondurile.
Pentru 2025, partidele își vor raporta cheltuielile până în maximum aprilie 2026.
Pe lângă banii primiți drept subvenție de la bugetul statului, partidele primesc, conform legii, tot din bani publici, și rambursările cheltuielilor făcute în cele patru campanii electorale din 2024 - pentru alegerile locale, europarlamentare, parlamentare și prezidențiale.
Până în acest moment, Autoritatea Electorală Permanentă a aprobat deja rambursările pentru campaniile de la alegerile locale, europarlamentare și parlamentare.
În 2025, până pe 3 martie, de la bugetul statului fuseseră vărsate în contul partidelor parlamentare, din subvenția pentru anul în curs, peste 63 milioane de lei:
- 19,9 milioane de lei la Partidul Social Democrat (PSD);
- 10,8 milioane de lei la Partidul Național Liberal (PNL);
- 7,7 milioane de lei la Uniunea Salvați România (USR);
- 11,7 milioane de lei la Alianța pentru Unirea Românilor (AUR);
- 5,1 miloane de lei la SOS România;
- 7,7 milioane de lei la Partidul Oamenilor Tineri (POT) .
Dacă tragem linie și adunăm, partidele par a avea fonduri pentru promovarea candidaților la alegerile din mai.
Mai dificil este pentru candidații independenți, care se bazează doar pe fondurile pe care reușesc să le adune din donații, împrumuturi sau surse proprii. Iar între candidații cu șanse sunt doi nesusținuți de resursele unui partid - Nicușor Dan și Victor Ponta.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.