Linkuri accesibilitate

Campioni la robotică. Echipa Delta Force învingătoare la First Tech Challenge în SUA


Echipa Delta Force a Liceului de Informatică din Arad învingătoare la First Tech Challenge 2022. Momentul de glorie.
Echipa Delta Force a Liceului de Informatică din Arad învingătoare la First Tech Challenge 2022. Momentul de glorie.

First Tech Challenge a adus în competiție la Huston 160 de echipe de elevi pasionați de robotică. Este prima oară în cei 33 de ani, de când inventatorul american Dean Kamen a inițiat concursul, că iese învingătoare o echipă din altă țară decât SUA. În 23 aprilie locul I a revenit liceenilor arădeni.

La două noaptea, când echipa de robotică a Liceului de informatică a sosit la Arad, primarul Călin Bibarț și o mică delegație i-au întâmpinat pe campioni cu stegulețe tricolore. Dragoș Octavian Botoșan, căpitanul echipei, a mulțumit și a subliniat că au reușit „să facă istorie”, exprimare care și-a găsit loc pe prima pagină în titlurile zilei.

De fapt, elevii informaticieni au făcut istorie cu adevărat, fiindcă este o premieră mondială ca o echipă din România să iasă victorioasă într-o competiție complexă, dificilă și plină de emoție ca First Tech Challenge, campionat mondial la care elevii americani sunt recunoscuți ca performeri.

Echipa Delta Force la lucru în timpul competiției
Echipa Delta Force la lucru în timpul competiției

Echipa Delta Force de la Liceul de Informatică din Arad îi are în componență pe Octavian Dragoș Botoșan (căpitan), Raul Floarea, Cătălin Georgescu, Adrian Albotă, Briana Lucaci, Daria Feher, Raul Munteanu, Robert Rus, Dănuț Tol, Aida Pero, Radu Micle, Mihai Ozarchevici, Sebastian Măcean și Darius Faur. Mentorii echipei sunt Florin Feher, profesor și Corina Botoșan, economist.

De data aceasta, românii au reușit să bată până și Brainstorm, cea mai tare echipă americană, cu numeroase premii prestigioase în domeniu. Ei s-au aflat în alianțe, conform regulilor jocului, cu echipa Up-A-Creek Robotics din Longmont, Colorado și cu Java the Hutts din Fort Myers, Florida, dar au fost superiori la toate probele și au câștigat atât semifinalele pe divizie, cât și finala, echipele aliate situându-se pe locurile 6 și 7.

Cum se desfășoară concursul

Până la competiția mondială sunt mai mulți pași, concursuri regionale și naționale, acestea din urmă desfășurându-se, de regulă, la Sala Polivalentă din București. Acolo se adună echipele câștigătoare pe fazele regionale, susținute de organizația Nație prin Educație.

Pe site-ul Liceului de Informatică din Arad se poate vedea că Delta Force este premiantă prin definiție, fiind câștigătoare în competiții inclusiv în anii pandemiei. Performanțele elevilor ghidați de mentorii lor sunt acumulate în timp.

În fiecare septembrie se stabilește tema de construcție a robotului, cu sarcinile pe care acesta trebuie să le execute, cu exigențe tehnice complicate. Totul trebuie să fie gata anul următor pentru competiția finală din aprilie.

Pentru 2022 tema a fost ecologia și transportul eficient. Arădenii de la Delta Force, cu numărul 17713 în competiția de la Houston, au construit un sistem de patru roboți cu autonomie de minim 30 de secunde, care au executat operațiuni complexe de ridicare și transport.

Sistemul imaginat de elevii din Arad pentru transportul sustenabil
Sistemul imaginat de elevii din Arad pentru transportul sustenabil

Deși numele echipei coincide cu denumirea unui joc video, Delta Force se află în acord cu formatul imaginat de elevi. Delta este a patra literă din alfabetul grecesc, iar elevii au prezentat patru roboți acționând ca o forță comună.

În afara roboților, elevii prezintă caietele de concept tehnic și descrierea completă a activităților desfășurate în perioada construirii și asamblării.

România a fost reprezentată la Campionatul Mondial de Robotică de la Huston de încă două echipe încununate de succes: InfO1 Robotics” a elevilor de la Colegiul Național “I. L. Caragiale” din Ploiești care a obținut premiul “Blast of Energy” (“Explozie de energie”), precum și echipa “Tea Borgs” de la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, clasată pe locul 8 din 80 în “Divizia Jamison”.

Echipa arădeană în semifinală se află în frunte
Echipa arădeană în semifinală se află în frunte

Alți elevi au primit premii și nominalizări individuale: Brianna Stan din echipa RobotX(Colegiul Național Traian Lalescu, Hunedoara), Oana Datcu din echipa BraveBots (Colegiul Național Mihai Viteazul, Ploiești), Victor Tcaciuc din echipa Cyliis (Liceul de Informatică Grigore Moisil, Iași) și Alex Radu din echipa Quantum Robotics (Liceul Internațional de Informatică, București).

Se pregătește ediția #7 2023 BRD FIRST Tech Challenge România a campionatului național pentru care înscrierile vor începe în luna mai pe site-ul natieprineducatie.ro.

Tensiune maximă în finală

Încă marcați de călătoria lungă și de aerul condiționat din avion, elevii au acum câteva zile de odihnă, întrerupte de presa care insistă să vorbească cu ei.

Europa Liberă l-a contactat pe căpitanul echipei, Dragoș Botoșan. „Cel mai greu moment al competiției a fost în finală, când tensiunea a fost maximă. Greul a căzut pe driveri, care trebuiau să fie concentrați la operarea roboților, să nu greșească”, ne-a mărturisit elevul din clasa a XII-a a Liceului de Informatică din Arad.

Dragoș Botoșan, căpitanul echipei, prezintă trofeul la primăria din Arad
Dragoș Botoșan, căpitanul echipei, prezintă trofeul la primăria din Arad

Practic, roboții construiți de Delta Force au fost prevăzuți cu senzori care le-au conferit autonomia de 30 de secunde cerută în regulament, în rest cei patru roboței au făcut timp de 2 minute operațiuni de ridicare și transport rapid ghidați de driveri.

„Tema era să imaginăm un sistem de transport rapid, eficient și sustenabil, ceea ce însemnă economie de resurse și de combustibil”, explică Dragoș legătura cu ecologia.

El a fost pasionat de mic de tehnică, dar abia în clasa a VIII-a a venit în contact mai aplicat cu domeniul roboticii. Numele de Delta Force a fost dat echipei cu gândul la simbolul Delta din matematică și la „forțele speciale” americane. „Disciplină, rigoare și forță, asta am vrut să se înțeleagă”, a adăugat căpitanul echipei.

Participarea la competițiile FTC le-a influențat tuturor copiilor calea. Dragoș va alege o facultate de Informatică/Automatică, iar colegii lui vor merge spre domenii tehnice și științifice.

Cei doi mentori ai Delta Force, Florin Feher și Corina Botoșan, abia se disting în fotografii, ascunși modest în spatele elevilor. Corina Botoșan ne-a spus că, lucrând în echipă cu elevii, a învățat ceva de la ei: „Am putut să îmi dezvolt abilitatea de a ajuta oamenii să nu se piardă în situații de stres și mi-am perfecționat foarte mult modul de comunicare”.

Poza de grup la invitația primarului din Arad. Delta Force, elevi, mentori și directoarea Liceului de Informatică
Poza de grup la invitația primarului din Arad. Delta Force, elevi, mentori și directoarea Liceului de Informatică

Ca mentor, crede că e un avantaj faptul că robotica este o activitate extrașcolară deoarece elevii o fac din pură pasiune, plus libertatea de a aloca atât timp cât e nevoie, fără constrângeri curriculare.

Din septembrie până în aprilie următor, trainingul și munca sunt continue, ceea ce crește rezistența tinerilor la activitățile cu finalitate pe termen lung. Iar performanța nu întârzie să vină.

Din vedetă TV promotoare a roboticii

Dana Războiu, cunoscută publicului ca vedetă media, a părăsit televiziunea pentru un proiect cu multe satisfacții. Este fondatoarea organizației Nație prin Educație care susține dezvoltarea abilităților tehnice a tinerilor prin robotică.

Când am vorbit cu Dana, era atât de entuziasmată de performanța copiilor de la Delta Force, încât părea că vrea să povestească totul în aceeași frază.

„Știam că sunt foarte buni, dar când am aflat că au luat primul loc în cel mai mare concurs STEM (Science Technology Engineering Mathematics) din lume, cu cel mai mare punctaj, am fost uluită. De fapt, ei au plecat acolo să învingă, cu o determinare extraordinară. Sunt cu atât mai bucuroasă și mai mândră de ei, cu cât se întâmplă să fie arădeni de-ai mei”, a spus Dana Războiu pentru Europa Liberă.

Dana Războiu, fondatoarea organizației Nație prin Educație, la o ediție a competiției naționale a FTC
Dana Războiu, fondatoarea organizației Nație prin Educație, la o ediție a competiției naționale a FTC

Povestea începe acum 6 ani, când se căuta o soluție de dezvoltare a înclinației tehnice pentru Victor, fiul cel mare al Danei. Pe atunci preocuparea pentru robotică se rezuma la un garaj din Voluntari unde un pasionat făcea inițieri pentru copii.

„Mi-am dat seama cât de important a fost pentru fiul meu să participe la competițiile de robotică, să se organizeze, să învețe să câștige și să piardă, să își stăpânească emoțiile, să capete încredere, Am înființat organizația Nație prin Educație și am reușit să sponsorizăm mii de copii în concursurile de robotică. Sunt acum peste 3000 de licee implicate din 80 de localități. Este o activitate complexă, cu tabere, cu pregătiri, cursuri, etape în care copiii sunt stimulați să-și formeze echipele, să stabilească propria identitate vizuală, să facă PR și să implice comunitatea”, povestește Dana Războiu.

Steagul României fluturat de învingători la Huston, Texas
Steagul României fluturat de învingători la Huston, Texas

Este mare nevoie de sponsori, piesele pentru roboți se cumpără din SUA, trebuie susținute deplasările, participările, organizarea etapelor regionale și naționale ale concursului. Mentorii nu sunt plătiți și doar unele activități sunt acoperite cu voluntari, studenți de la facultățile tehnice.

Dana explică succesul acestui gen de activitate extrașcolară prin faptul că aici profesorii nu dau note, ei sunt „mentori” și lucrează în echipă cu elevii. Fiecare copil se simte valorizat.

„Am reușit, cu insistență, să convingem câteva universități de stat importante să îi primească pe campionii de robotică la facultate fără examene, considerându-i olimpici”, adaugă președinta asociației Nație prin Educație.

FIRST TECH CHALLENGE este o competiție lansată de o organizație non-profit internațională în 1989.
Fondatorul FIRST, Dean Kamen, un inginer cu peste 200 de brevete de inventator, a imaginat un model de învățare în domeniile științei și tehnologiei, cu dezvoltarea unor abilități practice în robotică.
Misiunea organizației, așa cum a definit-o fondatorul ei, este „să transformăm cultura noastră creând o lume unde știința și tehnologia sunt celebrate și unde tinerii pot visa să devină liderii științei și tehnologiei”.
În România robotica și participarea elevilor la FTC din 2016 se datorează asociației Nație prin Educație, fondată de Dana Războiu.
  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG