Linkuri accesibilitate

Campionii „operațiunii Termometrul”. Cât cheltuie statul să ne ia temperatura și cine câștigă


În starea de alertă, accesul în spații publice închise se face doar dacă cetățenii trec testul termometrului: 37,3 grade.
În starea de alertă, accesul în spații publice închise se face doar dacă cetățenii trec testul termometrului: 37,3 grade.

Starea de alertă a venit în România pe 15 mai, cu o obligație controversată, în sensul eficienței ei în combaterea pandemiei de coronavirus. Pentru a putea intra în instituții sau spații comerciale, oamenii sunt obligați să treacă testul temperaturii maxime de 37,3 grade. Prin urmare, în mai puțin de o lună de atunci, instituțiile de stat au făcut aproape 3.500 de achiziții directe de termometre cu infraroșu, care măsoară temperatura la nivelul pielii, în valoare de aproape 800.000 de euro.

Dintre instituții, cele mai mari contracte pentru termometre le-au făcut Primăria Brașov și SRI. Dintre firme, cea care a vândut termometre de cei mai mulți bani până acum a lovit jackpot-ul la Primăria Timișoara, condusă de liberalul Nicolae Robu. Este vorba de Best Achiziții, controlată de Mihaela Neagu, parteneră de afaceri cu Petru Pitcovici, fostul comisar anticorupție corupt, și implicată în mai multe afaceri controversate cu statul.


În mai puțin de o lună de la începutul stării de alertă, din 15 mai și până în prezent, instituțiile statului, dar și firmele private, au fost nevoite să iasă la cumpărături de termometre, după ce guvernanții au decis că e obligatoriu ca cetățenii să fie termoscanați la intrarea în spațiile publice închise. Astfel, dacă în starea de urgență statul a declanșat goana după măști și echipamente de protecție, unde s-au cheltuit zeci de milioane de euro, acum s-a declanșat o cursă mai mică: goana după termometre.

Până în prezent, statul a achiziționat termometre în valoare de aproape 800.000 de euro. Suma poate părea mică, la prima vedere, însă un astfel de termometru are prețuri care pleacă de la 200-300 de lei și poate depăși 100 de euro, în funcție de calitate, iar instituțiile de stat au făcut până acum aproape 3.500 de achiziții directe, conform datelor din sistemul electronic de achiziții publice (SEAP), consultate de Europa Liberă.

E drept, unii s-au descurcat mai bine. O firmă apropiată de afacerile lui Sebastian Ghiță, Avitech Co, a reușit să vândă termometre cu 550 de euro bucata, la Universitatea de Vest din Timișoara.

Campioana termometrelor a prins jackpot la primăria Timișoara

Firma care a vândut termometre de cei mai mulți bani până acum este însă Best Achiziții, care a câștigat din 15 mai până în prezent 57 de contracte de achiziție directă, în valoare de circa 25.000 de euro (121.475 lei, cu tot cu TVA), conform datelor publicate în SEAP.

Cel mai mare contract a venit de la Primăria Timișoara, condusă de liberalul Nicolae Robu. Municipalitatea a cumpărat dintr-un foc, prin achiziție directă, 150 de termometre de circa 8.500 de euro (41.000 de lei, cu TVA), de la Best Achiziții.

Firma Best Achiziții este deținută de Alexandru Cristescu, un tânăr de 26 de ani, dar este controlată de mama acestuia, Mihaela Elena Neagu, care este administrator și care de altfel a și înființat firma. Vânzările de termometre sunt însă o biată mărgică față de contracte mult mai bănoase cu statul pe care Best Achiziții le-a prins în această criză provocată de pandemie.


Firma a primit contracte de aproape 10 milioane de euro de la compania de stat Unifarm, pentru a aduce echipamente de protecție din Turcia (măști, combinezoane, mănuși), conform G4 Media. De asemenea, firma lui Neagu a livrat echipamente de protecție anti-coronavirus în valoare de aproape 300.000 de euro și Administrației Spitalelor din București, instituție din subordinea Primăriei Capitalei, condusă de Gabriela Firea, a mai arătat G4 Media.

Relațiile Mihaelei Neagu cu statul și banii săi datează însă mai demult. Venită în București sub umbrela fostului PDL, Neagu a ajuns șefa Complexului Sportiv Olimpia, unde a fost implicată într-o tranzacție suspectă cu terenuri ale bazei sportive și ar fi mutat o parte din serviciile oferite de Olimpia pe o firmă de-a sa, arată o mai veche anchetă a Gazetei Sporturilor.

Neagu și fiul ei sunt legați în afaceri cu Petru Pitcovici, fost comisar-șef al Direcției Generale Anticorupție (DGA), condamnat pentru corupție în dosarul omului de afaceri Puiu Popoviciu, dar și anchetat într-un dosar de trafic de droguri, în care se dorea elucidarea dispariției a 6 kilograme de cocaină venită din Venezuela. Neagu a fost acționară, iar fiul ei Alexandru Cristescu încă este, la firma de pază și protecție Akyle Security. În firmă se mai regăsesc Constantin Pitcovici, tatăl fostului comisar DGA, și avocatul Robert Constantin Ionescu, propulsat de partidul lui Gigi Becali viceprimar al Capitalei, în 2008, sub Sorin Oprescu.

Cercul lor relațional de afaceri a intrat recent sub lumina reflectoarelor, în plină criză de coronavirus, când o anchetă Rise Project a arătat că o firmă a livrat companiei de stat Unifarm un milion de măști și 30.000 de combinezoane, aduse din Turcia, și a câștigat în jur de 300.000 de euro ca intermediar. Firma respectivă, BSG Business Select, este deținută de o anume Simona Ciulavu, prietena fostului comisar DGA Petru Pitcovici. Femeia a fost arestată și condamnată cu suspendare pentru că a ajutat Clanul Sportivilor în reglarea unor conturi, însă asta nu l-ar fi împiedicat pe actualul premier Ludovic Orban să o accepte la Primăria Capitalei, pe când era viceprimar, sau la Ministerul Transporturilor, fiind o „bună prietenă” a lui Orban, conform fostului ministru Radu Berceanu, mai arată ancheta Rise Project. Orban a negat legăturile cu Ciulavu.

Sora lui Ciulavu este acționară și ea alături de tânărul Cristescu, fiul Mihaelei Neagu de la Best Achiziții, în Akyle Security. Mihaela Neagu a fost parteneră de afaceri și cu Mihai Neicu, în Nei Divizia de Securitate, cu care Akyle Security s-a asociat, ca să câștige paza metroului, în 2017. Neicu, acuzat de evaziune fiscală, era apropiat de ginerele fostului ministru de Interne și președinte al PDL Vasile Blaga, pe care l-ar fi ajutat să-și pună pe picioare firma de securitate, conform declarațiilor sale în fața procurorilor DNA.

O altă firmă a lui Neagu, Libro Events, are la activ contracte semnificative cu statul, despre care presa a relatat: curățenie de aproape 1 milion de euro, fără licitație, la Aeroportul Otopeni, în 2018; acord-cadru de circa 19 milioane de euro pe 4 ani, cu Metrorex, pentru curățenie; organizarea evenimentului găzduit de Dan Bittman în 2018, în numele Centrului Cultural al Primăriei Sectorului 5, care a costat 700.000 de euro și unde i s-au adus laude primarului PSD Daniel Florea.

Best Achiziții a reușit, în 2017, să blocheze printr-o contestație licitația de peste 1,2 miliarde de lei a Transgaz, de construire gazoductului BRUA, care urmează să aducă gaz din Marea Caspică în Europa, prin Bulgaria, România și Ungaria, deși firma nu avea vreo legătură cu domeniul. Ulterior, firma lui Neagu și-a retras contestația.

Instituțiile avide de termometre: primăria Brașov și SRI. „Urmașii” lui Ghiță au dat termometrul cu 550 de euro

Municipiul Brașov a avut cel mai gras contract de achiziție de termometre cu infraroșu – 250 de bucăți. Le-a cumpărat dintr-un foc, pentru peste 13.000 de euro (64.000 de lei cu TVA), de la firma Dasco Distribution Concept. Firma de produse farmaceutice cu sediul în Ciorogârla, județul Ilfov, este deținută de David Lihu și Leonard Lăzărescu. Acesta este singurul ei contract de vânzare de termometre, cu o instituție de stat, în această perioadă.

Oscar Lihu, fratele lui David, se numără și el printre cei care au înființat firma, în 2011. Acesta deține mai multe farmacii (Carmi Farm Concept, Mikena Farma, Pharma Life Concept și Tilia Fresh Farm) și este un personaj bine conectat la piața farma. Conform Rise Project, el a fost asociat în afaceri cu tatăl șefei Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului București, Andreea Nicoleta Safta, iar la o altă firmă l-ar fi avut angajat pe fiul unei directoare economice din Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Lihu a beneficiat de o licență pentru o farmacie, Pharma Life Concept, în 2011, de la ministerul Sănătății, într-un spațiu unde funcționa deja o altă farmacie, mai arată Rise Project, în ancheta privind autorizații suspicioase pentru funcționarea unor farmacii. Ulterior, Oscar Lihu și-a vândut licența către lanțul Belladona, pe 80.000 de euro.

Universitatea de Vest din Timișoara a cumpărat 17 termometre de la firma Avitech Co, din București, pentru suma totală de 45.500 de lei, cu TVA (aproape 9.500 de euro). Costul unui singur termometru s-a ridicat la circa 550 de euro (2.676 de lei, cu TVA). Acesta a fost singurul contract de termometre luat de firma respectivă, în această perioadă.

Avitech Co, firmă specializată în soluții de securitate, este deținută din 2016 de Anton Roescu și Valentin Dogaru, până atunci fiind controlată prin offshore-uri din Cipru. A fost însă înființată de omul de afaceri israelian Silvio Vitenstein, cel care a fondat și firma XOR IT, ajunsă în ecosistemul de firme controlate de fostul deputat PSD Sebastian Ghiță, actualmente fugar în Serbia, pentru a scăpa de procesele de corupție din România. XOR IT a ajuns să fie deținută de Bogdan Padiu, șeful Teamnet International, una dintre companiile-fanion controlate de Ghiță, în trecut. XOR IT, controlată prin firme offshore din Cipru și Belize, a câștigat realizarea softului Autorității Electorale, de la referendumul din 2012, pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, a arătat Rise Project.

Avitech Co este conectată la o mulțime de contracte cu statul, aproape 1.000 în perioada 2007-2018, care s-au ridicat la valoarea de peste 124 de milioane de lei (circa 30 de milioane de euro), conform bazei de date independente Harta Banilor Publici. Firma a câștigat inclusiv livrarea sistemului de vot electronic din Parlamentul României.

În perioada în care era conectată la Sebastian Ghiță, Avitech Co a câștigat contracte încredințate direct de la SRI, de la Ministerul Apărării Naționale sau de la Ministerul Educației, dar și pentru echiparea tehnologică a complexului rezidențial de lux Stejarii, deținut de Ion Țiriac, într-un contract pe bani europeni, de la Ministerul Dezvoltării, condus de Elena Udrea. La scurt timp, Elena Udrea s-a mutat chiar în complexul Stejarii, conform Rise Project.

Serviciul Român de Informații (SRI) este o altă instituție care și-a luat termometrele dintr-un foc: 207 bucăți, printr-un contract de achiziție directă de 50.000 de lei, cu TVA (circa 10.000 de euro). Serviciul secret a ținut însă banii la stat, făcând achiziția de la Unifarm.

Alți challengeri din topul termometrelor

Și alte firme au reușit să prindă multe contracte cu instituțiile de stat, aflate în căutare de termometre cu infraroșu pentru starea de alertă:

  • Smart Choice: 89 de contracte, circa 23.000 de euro (113.059 lei cu TVA)

Firmă de produse și servicii IT din Iași, este deținută de Lucian Mihalache, înființat de soția acestuia, Raluca Mihalache, fostă Bârzoi.

  • compania de stat Unifarm: 42 de contracte, circa 21.000 de euro (103.394 lei cu TVA)
  • Database Pro: 37 contracte, aproape 14.000 de euro (67.066 lei cu TVA)
  • Rom Tech: 28 contracte, peste 12.000 de euro (59.660 lei cu TVA). Firmă specializată în vânzarea de aparatură specială de măsurători și de laborator, din Sibiu. Este deținută de soții Camelia și Marian Costei și a mai vândut aparate de detectat explozibilii către aeroporturi și către Președinție, în mandatul lui Klaus Iohannis.
  • multe instituții s-au îndreptat să-și cumpere termometrele către marii retaileri: Altex (39 de contracte de aproape 10.000 de euro), Selgros (45 de contracte de circa 7.500 de euro), Dedeman (56 de contracte de circa 10.500 de euro).

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG