Linkuri accesibilitate

Cancelarul Nehammer şi premierul Rutte, „uniți în obiecția față de extinderea Schengen”


Premierul Olandei Mark Rutte reacționează când se întâlnește cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, în timpul summitului liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles, Belgia.
Premierul Olandei Mark Rutte reacționează când se întâlnește cu președintele Bulgariei, Rumen Radev, în timpul summitului liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles, Belgia.

Cancelarul austriac Karl Nehammer l-a primit joi la Viena pe premierul olandez Mark Rutte, pentru a discuta despre migrație. Ambii politicieni s-au opus în decembrie aderării României şi Bulgariei la spațiul Schengen şi sunt în continuare pe aceeaşi aceeași poziție, relatează presa austriacă.

"Suntem uniţi în obiecţia noastră faţă de extinderea Schengen în acest moment", a anunţat cancelarul austriac, citat de „Kronen Zeitung”.

Olanda şi Austria doresc să ceară împreună soluţii în lupta împotriva migraţiei ilegale în cadrul summitului extraordinar al UE programat la începutul lunii viitoare.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi, în timpul vizitei sale la cancelarul Karl Nehammer, că a constatat "un consens în formare" în UE, însă crede că va fi nevoie de mai multe summituri ale UE pentru a rezolva aceste probleme.

"Trebuie să ne întoarcem la regulile de la Dublin", a cerut Rutte, altfel "Schengen nu va supravieţui", a avertizat premierul olandez.

În conformitate cu sistemul Dublin, prima ţară în care ajunge un refugiat este responsabilă pentru procedurile de azil, însă, în practică, sistemul nu a funcţionat în mod adecvat în UE.

"Dacă vrem ca UE să rămână un refugiu sigur pentru refugiaţi, trebuie să ne asigurăm că numărul acestora este gestionabil", a declarat la rândul său premierul Rutte. Este clar că sunt necesare mai multe măsuri de gestionare a frontierelor externe, a spus Rutte.

La rândul său, Nehammer a reiterat cererea de sprijin financiar din partea UE pentru Bulgaria şi Grecia pentru protecţia frontierelor externe ale UE. Nehammer a spus că Austria, ca şi Olanda, a avut aceleaşi probleme cu transferul refugiaţilor.

Nehammer a acuzat Comisia Europeană, care nu doreşte să finanţeze garduri la frontiere, că are o "abordare ideologică" a problemei.

Zilele trecute, în timpul unei vizite efectuate luni la graniţa bulgaro-turcă, Nehammer a cerut fonduri UE în valoare de două miliarde de euro pentru extinderea gardului de frontieră al Bulgariei.

Veto-ul Austriei la Schengen nu s-a aflat pe agenda reuniunii miniştrilor de interne ai UE de la Stockholm, dar încă de săptămâna trecută a fost clar că reprezentanţii ţărilor blocate, România şi Bulgaria, vor folosi partea bilaterală a reuniunii pentru a discuta această problemă controversată cu ministrul de interne Gerhard Karner.

XS
SM
MD
LG