Linkuri accesibilitate

 
„Când Iranul va fi în sfârșit eliberat”. Mesajul lui Netanyahu, viral pe rețelele de socializare persane

„Când Iranul va fi în sfârșit eliberat”. Mesajul lui Netanyahu, viral pe rețelele de socializare persane


„Când Iranul va fi în sfârșit eliberat – și acel moment va veni mult mai devreme decât cred oamenii – totul va fi diferit”, a spus premierul israelian Beniamin Netanyahu în videoclipul adresat poporului iranian.
„Când Iranul va fi în sfârșit eliberat – și acel moment va veni mult mai devreme decât cred oamenii – totul va fi diferit”, a spus premierul israelian Beniamin Netanyahu în videoclipul adresat poporului iranian.

Cu puțin timp timp înainte ca Israelul să-și lanseze operațiunea la sol în sudul Libanului, menită să perturbe operațiunile militanților Hezbollah susținuți de Iran, premierul israelian Beniamin Netanyahu a lansat un mesaj video poporului iranian.

Hezbollah este grup armat și partid politic care controlează o mare parte din sudul Libanului.

Hezbollah a fost desemnată organizație teroristă de Statele Unite, în timp ce Uniunea Europeană a pus pe lista neagră aripa sa armată, dar nu și partidul politic care face parte din parlamentul libanez.

El a spus că Israelul este alături de iranieni, iar „cu fiecare clipă care trece” regimul iranian aduce „nobilul popor persan mai aproape de abis”.

În videoclipul lansat pe 30 septembrie, în engleză și subtitrat în persană, Netanyahu a spus că, dacă guvernului iranian i-ar păsa cu adevărat de poporul său, atunci „ar înceta să mai risipească miliarde de dolari în războaie inutile din Orientul Mijlociu”.

Cu toate acestea, ceea ce a atras cu adevărat atenția telespectatorilor iranieni a fost când Netanyahu a spus: „Când Iranul va fi în sfârșit eliberat – și acel moment va veni mult mai devreme decât cred oamenii – totul va fi diferit”.

Mesajul lui Netanyahu, viral pe rețelele de socializare persane
Așteptați
Mesajul lui Netanyahu, viral pe rețelele de socializare persane
  • Auto
  • 240p
  • 360p
  • 480p
  • 720p
  • 1080p

Nici o sursă media

0:00 0:01:26 0:00
  • Auto
  • 240p
  • 360p
  • 480p
  • 720p
  • 1080p

Nu este prima dată când premierul israelian se adresează direct iranienilor într-un mesaj video.

Guvernul israelian și Forțele de Apărare Israeliene (IDF) mențin conturi dedicate pe rețelele sociale vorbitoare de persană și partajează frecvent conținut cu scopul de a influența iranienii, în special pe cei care sunt împotriva regimului de la Teheran.

Cel mai recent videoclip al lui Netanyahu a fost primit atât cu îngrijorare, cât și cu sprijin pe rețelele de socializare în limba persană.

Saeed Ghasseminejad, de la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor din Washington, DC, crede că iranienii sunt de acord cu astfel de mesaje ale lui Netanyahu, atunci când spune: „Națiunea Iranului și națiunea Israel au interese comune în răsturnarea republicii islamice”.

Alții, dimpotrivă, l-au văzut ca pe un indiciu „îngrijorător” că acțiunea militară împotriva Iranului este iminentă, în timp ce unii au spus că cred că videoclipul lui Netanyahu – care li se adresează iranienilor obișnuiți – este un memento pentru conducătorii republicii islamice că nu au sprijinul poporului iranian.

Kaveh Shirzad, un activist politic din Franța, a salutat mesajul lui Netanyahu, recunoscând în același timp că premierul israelian „nu este un sfânt”, spunând: „Există critici la adresa performanței sale”.

„Personal, aștept pașii practici ai Israelului și sper ca discursul [lui Netanyahu] să nu rămână simple cuvinte”.

Shirzad a spus că speră că Israelul „va ajuta poporul Iranului să răstoarne guvernul și să obțină o democrație stabilă”.

Ramin Parham, un scriitor și comentator din Paris, a scris că, deși conținutul mesajului lui Netanyahu poate fi binevenit, problema este cu „mesagerul”.

„Schimbați mediul (sau mesagerul) și mesajul va rezona”, a scris el.

Unii observatori din Iran și de peste graniță spun că astfel de mesaje din Israel fac mai degrabă un serviciu statului iranian și prea puțin arată interesul pentru soarta poporului iranian.

Antropologul și scriitorul Amin Bozorgian, stabilit la Paris, a scris pe Telegram că mesajul lui Netanyahu reprezintă o „discreditare fundamentală a voinței iranienilor” care doresc să își schimbe situația și este „cel mai rafinat cadou al lui Netanyahu pentru guvernul iranian”.

Bozorgian i-a criticat pe „cei care l-au aplaudat pe Netanyahu din interiorul Iranului” și a adăugat că „Israelul subminează de fapt ideea schimbării din interior”.

Hamid Asefi, un activist politic cu sediul la Teheran, a declarat pentru Radio Farda de la RFE/RL că „în mod tragic” unii din societate sunt „obosiți de lupta politică din ultimele decenii” și un astfel de mesaj din partea lui Netanyahu ar putea fi binevenit.

Cu toate acestea, Asefi, care a fost reținut recent de autoritățile iraniene pentru o scurtă perioadă de timp, a întrebat: „Când a eliberat Israelul un grup de oameni în această regiune, care este plină de regimuri autoritare?”

El a avertizat asupra rezultatelor „catastrofale” ale unui posibil atac militar asupra infrastructurii Iranului.

„Atât timp cât [liderul suprem iranian, ayatollahul Ali] Khamenei nu îi ascultă pe cei duri – ceea ce până acum pare că nu a făcut, pe baza fricii sau pragmatismului – este acceptabil pentru SUA”.

Reza Rashidpour, o personalitate media din Iran, a spus că caută mai mult decât cuvinte din partea Israelului și a scris sarcastic pe X: „Chiar și când mergi la coafor, ceri o mostră din lucrare”.

„Am auzit că Netanyahu va aduce libertate și pace în țara noastră”, a scris Rashidpour. „Putem vedea mai întâi o mostră?”

Referindu-se la un posibil atac militar israelian asupra Iranului, jurnalistul american Masoumeh Naseri a scris pe X: „Bombele nu vă verifică convingerile politice înainte de a cădea”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
XS
SM
MD
LG