Linkuri accesibilitate

Când otrava se prăvălește peste inamicii Kremlinului


Numeroși oponenți și critici ai regimului Putin au fost otrăviți în condiții care au ridicat problema asasinării lor în stilul KGB. Europa Liberă vă prezintă o listă a cazurilor răsunătoare și a tipurilor de otravă folosite. 

În cartea sa „Fabrica de Otravă a KGB. De la Lenin la Litvinenko”, fostul ofițer de informații militare Boris Volodarski, care trăiește acum în Marea Britanie, spunea că Rusia și-a rafinat metodele de a descoperi noi agenți chimici și biologici într-un singur scop - pentru a-i folosi geopolitic și pentru a-i elimina pe inamicii Kremlinului -, iar cercetătorii ruși din laboratoarele KGB și FSB au urmărit ca otrăvurile să păcălească medicii și să îi inducă pe anatomopatologi în eroare. Să pară moarte naturală și să nu lase urme!

Novicioc

  • Spre deosebire de alte neurotoxine cunoscute, care sunt folosite sub formă de vapori sau în stare lichidă, novicioc este utilizat ca pulbere fină.Face parte din categoria armelor chimice. Novicioc este alcătuită din două componente care devin toxice în momentul în care sunt amestecate. Când ajunge în corp, perturbă oprește reacțiile chimice dintre țesuturi, determinând pierderea controlului asupra mușchilor și, treptat, asupra tuturor funcțiilor corporale. Novicioc este o armă chimică produsă de URSS în timpul Războiului Rece și despre care se crede că a fost folosită experimental și de alte țări europene.

Serghei Skripal și fiica sa, Iulia

Vladimir Putin și cei doi agenți ruși, acuzați că l-au otrăvit cu novicioc pe Serghei Skripal în martie 2018
Vladimir Putin și cei doi agenți ruși, acuzați că l-au otrăvit cu novicioc pe Serghei Skripal în martie 2018

Înaintea lui Alexei Navalnîi, neurotoxina care îl ține încă în comă pe cel mai opozant al lui Vladimir Putin a fost testată pe un alt inamic al Kremlinului. Skripal, fost agent al serviciului de informații militare rus (GRU) a ajuns în Marea Britanie, unde i s-a oferit protecție, după un schimb de spioni între Statele Unite și Rusia, care avusese loc în 2010. Skripal fusese condamnat în Rusia pentru spionaj în favoarea Regatului Unit. În 2018, împreună cu fiica sa, Iulia, a fost ţinta unui atac cu substanţa otrăvitoare la Salisbury, unde se stabilise de opt ani. Cei doi şi-au revenit între timp.

Skripal și fiica sa au fost contaminați, se pare, doar punând mâna pe clanța ușii de intrare în casa lor, unde fusese plantată de doi ofițeri ai serviciilor militare ruse.

Marea Britanie și premierul de la acea vreme, Theresa May, au denunțat tentativa de asasinat la adresa lui Skripal ca fiind o răzbunare a Rusiei. La vremea respectivă, Londra a expulzat 23 de diplomați ruși. Parlamentul de pe Tamisa a condamnat acțiunile regimului Putin și a pus problema sancțiunilor împotriva celor care au ordonat atacul.

Atentatul asupra lui Skripal a dus la o relație tensionată între state occidentale și Rusia. SUA. Franţa, Germania şi Canada au anunţat la scurt timp după finalizarea anchetei britanice, în septembrie 2018, într-o declaraţie comună, că au „încredere deplină″ în concluziile poliţiei britanice în ancheta privind tentativa de asasinat.

Gelsemium

  • Cea mai toxică sursă de otrăvire cu Gelsemium (face parte din familia iasomiei) este Gelsemium elegans, o plată rară, provenită din Asia, care a fost folosită de asasini plătiți din China și Rusia.

Aleksandr Perepilicnîi

A fost un oligarh rus și critic al Kremlinului care căuta să se refugieze în Marea Britanie în 2009 și care ajuta o investigație a autorităților suedeze asupra unei rețele ruse de spălare de bani. A fost sursa pentru anchetatori a unor dovezi care duceau la oficiali de la Moscova. S-a aflat și la originea dovezilor puse la dispoziția celor care au cercetat moartea, în 2009, a lui Serghei Magnițki, avocatul anticorupție care și-a găsit moartea în închisoarile moscovite. Și acele dovezi conduceau către oficali ruși.

La foarte puțin timp înainte să moară subit, la 44 de ani, în timp ce făcea jogging, Perepilicinîi le-a spus unor colegi că primea amenințări cu moartea. Se întîmpla în 2012.

Era a patra persoană care murea în condiții suspecte și care avea legătură cu cazul Magnițki, însă poliția locală din Surrey, unde locuia, nu a considerat că ar exista semne de întrebare în privința morții sale.

Recent, autoritățile britanice au redeschis ancheta în privința morții lui Perepilicinîi, după ce au descoperit, cu teste noi, urme de Gelsemium în stomacul victimei.

Poloniu-210

  • Poloniul esteo otravă rară și letală - este un element radioactiv, care se găsește în minereul de uraniu. Iar Poloniul 210 este de 250.000 de ori mai toxic decât acidul cianhidric, una dintre cele mai cunoscute otrăvuri, care te omoară repede când este administrat în doze mari.

Aleksandr Litvinenko

Alexandr Litvinenko, înainte să fie otrăvit cu Poloniu
Alexandr Litvinenko, înainte să fie otrăvit cu Poloniu

Aleksandr Litvinenko a fost un ofițer FSB în retragere care a fugit la Londra alături de familia sa și a cerut azil politic. El a fost otrăvit într-un sushi bar în noiembrie 2006, iar la autopsie au fost identificate urme de poloniu -210. Experții britanici au fost de părere că este prima persoană otrăvită cu această substanță, iar iradierea lui Litvinenko a fost puternică.

Înainte de a muri, a scris o scrisoare publică, în care l-a acuzat pe Putin că a ordonat asasinarea sa. Mai devreme, Litvinenko l-a acuzat pe liderul de la Kremlin că a ordonat asasinarea jurnalistei Ana Politkovskaia, împușcată cu două luni înainte de moartea fostului ofițer FSB.

Taliu

  • Taliul este un element chimic pe care îl găsim adesea în minereurile de potasiu, dar care rezultă și la finalul prelucrării minereurilor de metale grele pe bază de sulfiți. De pildă, în analizele medicale tomografice se folosește un izotop de Taliu - 201 -, în cantități insignifiante, desigur. Sulfatul de Taliu este folosit la fabricarea otravei pentru șobolani sau a unor insecticide. Este o armă mortală, iar un indiciu că a fost folosit este căderea părului.

Nikolai Khokhlov

Nikolai Khokhlov în 1957
Nikolai Khokhlov în 1957

Nikolai Khokhlov a fost agent KGB care a defectat în Statele Unite în 1953 și care a povestit despre operațiunile serviciului secret al Uniunii Sovietice. A fost otrăvit cu Taliu în 1957, pe când se afla la Frankfurt, în Germania. Planul KGB-ului de asasinare a eșuat, însă a rămas ca prima otrăvire cunoscută cu o substanță radioactivă.

Unii foști ofițeri KGB au fost de părere că, de fapt, Khokhlov ar fi fost mai degrabă otrăvit cu Poloniu, ca în cazul lui Litvinenko. de altfel, diagnosticul inițial al lui Litvinenko a fost iradiere cu Taliu, abia cercetările ulterioare au stabilit că era vorba de Poloniu.

Iuri Șcekocikhin

Parlamentar și jurnalist de investigație, Iuri Șcekocikhin era un militant anticorupție și care reclama influența crimei organizate în Rusia. Se afla în conducerea Dumei de Stat de la Moscova și conducea publicația Novaia Gazeta.

A murit în 2003, cu câteva zile înainte de a se întâlni cu agenți FBI în SUA. S-a îmbolnăvit peste noapte și a manifestat forme severe de alergie - acestea erau simptomele. Pentru autoritățile ruse, omul a murit de sindromul Lyell, o formă acută de alergie, însă autopsia și tratamentul pe care l-a primit au rămas informații clasificate în jurisdicția FSB.

Unii cercetători sunt însă de părere că Șcekocikhin a murit după ce a avut simptomele lui Litvinenko și Khokhlov.

Tetraclorodibenzodioxina (TCDD). Pe scurt, Dioxina

TCDD este incoloră și inodoră, un compus chimic aflat în stare solidă la temperatura camerei. Este principala substanță în Agent Orange, o substanță contaminantă folosită de armata americană în Războiul din Vietnam. TCDD este calificată cancerigenă pentru oameni de către Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului.

Viktor Iușcenko

Viktor Iușcenko, alături de președintele George W Bush, la o runiune NATO, la București (2008)
Viktor Iușcenko, alături de președintele George W Bush, la o runiune NATO, la București (2008)

A fost otrăvit cu TCDD în 2004, în campania electorală prezidențială, când a candidat împotriva lui Viktor Ianukovici, preferat de Kremlin.

La analize a reieșit că i s-a administrat a doua cea mai mare concentrație a substanței cancerigene care fusese vreodată dată unui om. Ani de zile a avut fața desfigurată. Iușcenko, un promotor al integrării euro-atlantice a Ucrainei, i-a acuzat pe oficialii ruși că au mușamalizat o investigație care avea ca scop descoperirea celor care l-au otrăvit.

Ricina

Uniunea Sovietică a avut în timpul Războiului Rece o armă bazată pe ricină, când KGB a fost suspectat că a folosit-o pentru a elimina cel puțin trei dintre defectorii Pactului de la Varșovia.

  • Ricina se obține pe cale naturală din semințele plantei cu același nume (Ricinus communis), folosită ca materie primă în producerea uleiului de ricin (laxativ farmaceutic).
  • Din doar opt semințe de ricin se obține o doză periculoasă pentru un adult. Dacă este administrată oral, nu este periculoasă, pentru că este digerată. Ricina devine toxică prin inhalare, injectare. Ca pudră de ricină pură, o doză de mărimea câtorva cristale de sare de masă este suficientă pentru a ucide un adult.


Gheorghi Markov

Gheorghi Markov
Gheorghi Markov

Cel mai odios asasinat cu ricină l-a avut ca victimă pe jurnalistul și scriitorul bulgar Gheorghi Markov, care a fost otrăvit cu o doză letală de ricină, injectată în coapsă printr-un dispozitiv amplasat în vârful unei umbrele. Era septembrie 1978, iar Markov se aștepta autobuzul pe Podul Waterloo din Londra. A murit la patru zile după otrăvire. Markov lucra pentru BBC și Europa Liberă.

Vladimir Kostov

O tentativă similară avusese loc cu zece zile înainte, împotriva lui Kostov, care fugise din Bulgaria și lucra la Radio Europa Liberă. kostov a fost împușcat în spate tot cu ricină, pe când se afla într-o stație de metrou din Paris. A supraviețuit pentru că în venele sale a ajuns o doză mai mică de ricină.

Boris Korczak

În august 1981, un agent dublu al CIA care fusese deconspirat, Boris Korczak, a fost străpuns în rinichi cu ricină prin împușcare, pe când se afla la cumpărături în Virginia. A supraviețuit tentativei de asasinare și s-a declarat convins că la responsabil a fost KGB-ul.

Niciunul dintre aceste atentate nu a fost recunoscut de Rusia - fie când se numea URSS, fie de când se numește Federația Rusă

XS
SM
MD
LG