Linkuri accesibilitate

În ce condiții se deschid școlile și cum vor fi testați elevii anti-Covid. „Unele reguli rămân”


Pandemia a schimbat totul în Educație, inclusiv prima zi de școală.
Pandemia a schimbat totul în Educație, inclusiv prima zi de școală.

Aproape 3 milioane de elevi și peste 292.000 de angajați din Educație ar urma să înceapă de luni, 8 februarie, cursurile pentru al doilea semestru. Decizia privind modul în care vor începe cursurile o vor lua președintele Klaus Iohannis și miniștrii chemați marți la Palatul Cotroceni.

Însă în ce condiții se vor deschide școlile? Oficialii din Educație spun că elevii vor purta măști, iar regulile sanitare vor fi similare cu cele de la deschiderea anului școlar: trierea elevilor la venirea la școală, dezinfecția frecventă a mâinilor.

Dezinfecția mâinilor, a sălilor de clasă, purtarea măștilor – aceste reguli rămân. Regulile specifice– cu distanțarea între elevi – vor fi stabilite prin ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății. Acum nu discutăm în aceleași condiții ca astă toamnă, însă o parte din regulile de la începutul anului școlar vor fi”, afirmă Sorin Ion, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar, care arată că ordinul comun al miniștrilor Sănătății și Educației va fi publicat miercuri sau joi.

„Ce facem cu elevii care folosesc transportul în comun?”

La fel ca în toamnă, școlile din marile orașe sunt pregătite, inclusiv cu medici. „Nu decidem noi dacă vin toți copiii la școală. În funcție de situația epidemiologică de astăzi (n.r. marți) se va decide. Însă, practic, școlile sunt pregătite, sunt aceleași condiții din toamnă, Noi avem două termoscanere, avem și medic și asistenți. Suntem pregătiți, nu e nimic nou pentru noi, sălile noastre sunt destul de mari”, a declarat Sever Popa, directorul Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Capitală.

Directorul semnalează totuși o problemă de care autoritățile trebuie să țină seama atunci când deschid școlile. Și anume transportul elevilor înspre școală și înspre casă.

La ore se păstrează distanța în sala de curs, dar nu-i împiedică nimic pe elevi să se miște. Când vin spre școală, când merg spre casă, elevii folosesc transportul în comun. Nu se pune problema păstrării distanței. Și atunci unde am ajuns?”, adaugă Sever Popa.

Timiș, singurul județ cu incidența infectărilor de peste 3%

La deschiderea școlii, pe 14 septembrie 2020, criteriul epidemiologic în baza căruia școlile erau deschise în unul din cele trei scenarii era numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

Dacă se păstrează acest criteriu epidemiologic, în acest moment, în afară de juțetul Timiș, niciun alt județ nu se află în scenariul roșu care să depășească 3 infectări la 1.000 de locuitori. Alte 9 județe se află în scenariul galben, cu un procent de peste 2% la infectări.

Incidența infectărilor la 2 februarie 2021
Incidența infectărilor la 2 februarie 2021

Pe 14 septembrie, în ghidurile pentru redeschiderea școlilor părinții erau rugați să nu trimită copiii la școală în cazul în care aceștia prezentau simptome de boală, precum tuse, dificultăţi în respiraţie, diaree, vărsături. La școală, elevilor le era măsurată temperatura, iar cei cu temperatură mai mare de 37,3 grade Celsius erau trimiși la medicul de familie.

Elevii și profesorii cu simptome vor fi testați

Față de regulile din septembrie, autoritățile anunță acum că elevii care se vor prezenta cu simptome la școală vor fi testați.

Secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat săptămâna trecută în cadrul conferinței de presă de la Guvern că testarea elevilor și profesorilor cu simptome se va face utilizând acele teste antigen rapide, pe care să le facem conform indicațiilor celor simptomatici și contacților celor pozitivi”.

Ministerul Sănătății pregătește un ghid pentru deschiderea școlilor, în care, la fel ca în toamnă, părinții să facă un triaj epidemiologic acasă și să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la școală.

„Dacă, totuși, un astfel de copil ajunge la școală, trece de triajul epidemiologic care se face la intrare și dezvoltă simptome pe parcursul zilei, atunci copilul respectiv va fi testat. Se va anunța părintele, se va anunța medicul de familie, se va anunța după aceea DSP-ul dacă testul este pozitiv. Vor fi testați toți copiii care au simptome”, a declarat Andreea Moldovan.

Totuși, elevii de la Consiliul Național al Elevilor au atras marți atenția că deschiderea școlilor ar trebui făcută cu prudență pentru că multe din școli nu au medici în cabinetele școlare. În pademie, mulți dintre medicii școlari, și așa puțini, au fost transferați către DSP-uri pentru completarea lipsei de personal.

La momentul de față există 4.904 cadre medicale (1302 medici și 3602 asistenți medicali) arondate la peste 18 mii de unități de învățământ preuniversitar. Așadar, dacă măsura testării rapide a elevilor va fi implementată în școli, este imperioasă creșterea finanțării pentru cabinetele de medicină școlară și suplimentarea numărului de posturi pentru personalul specializat”, arată elevii.

Octavian Jurma: Fără testare mai mare, școlile vor fi din nou închise

Medicul și cercetătorul timișorean Octavian Jurma declară că deschiderea școlilor fără o imagine corectă asupra situației epidemiologice dintr-un anumit județ va duce la închiderea rapidă a școlilor. Pentru că numărul de teste efectuate zilnic este scăzut în prezent, România nu are o imagine completă asupra impactului epidemiei, mai arată cercetătorul.

Din punctul meu de vedere, care am copii în sistemul școlar, eu sunt foarte mulțumit că suntem în scenariul roșu la Timiș, pentru că nu-mi trimit copiii într-o bombă epidemiologică. Chiar dacă copiii fac forme extrem de ușoare, există în familie persoane bătrâne sau la risc în familii și riscul infectării este imens”, afirmă Octavian Jurma, care arată că zr trebui o abordare prudentă la deschiderea școlilor.

În ce situații vor învăța elevii online

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat marți dimineața că va exista o procedură specială pentru situațiile în care un elev va fi nevoit să stea acasă și să învețe online. Cîmpeanu a declarat la Știrile Protv că nu va mai exista scenariul hibrid, în care jumătate dintre elevi vor sta acasă și cealaltă jumătate va participa la cursurile de la școală. În schimb, vor exista cinci situații în care elevul va sta acasă:

  • Dacă elevul are vulnerabilități medicale, certificate ca atare, nu va veni la școală și clasa nu va fi cu efectiv întreg.
  • Dacă elevul are aparținători, bunici, părinți, cu care locuiește, cu vulnerabilități certificate medical, iarăși nu va veni cu prezență fizică.
  • Dacă elevul are simptome recomandarea este să nu intre în colectivitate
  • Dacă profesorul are vulnerabilități medicale, certificate de medic de medicina de familie, nu va putea veni la școală .
  • Dacă profesorul, ca și elevul, are simptome și iarăși nu va putea participa la cursurile în format clasic

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG