Linkuri accesibilitate

Candidatul pro-rus pentru președinția Republicii Moldova își apără cetățenia română


Alexandr Stoianoglo, alături de familia sa, merge la o secție de votare din Republica Moldova.
Alexandr Stoianoglo, alături de familia sa, merge la o secție de votare din Republica Moldova.

Candidatul pro-rus Alexandr Stoianoglo, care se va confrunta cu președinta pro-europeană Maia Sandu în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, își apără cetățenia românească și critică dezvăluirile din presă referitoare la faptul că fiicele sale au lucrat în Europa de Vest.

Maia Sandu, educată în SUA, a câștigat primul tur pe 20 octombrie cu 42,49%din voturi, în timp ce socialistul Stoianoglo – fost procuror general, care se confruntă cu acuzații de corupție – a obținut 25,9%.

Campania electorală din Republica Moldova este marcată de acuzații de influențare a votului – prin voturi cumpărate și campanii de manipulare și dezinformare care ar fi fost orchestrate de Rusia.

Turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova este programat pentru 3 noiembrie.

Cea mai mare parte a Republicii Moldova a făcut parte din România până la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial și mulți moldoveni dețin și cetățenia română, ceea ce le oferă posibilitatea de a călători liber în Uniunea Europeană și de a lucra acolo.

Stoianoglo a boicotat referendumul pentru integrarea Moldovei în UE, organizat pe 20 octombrie, concomitent cu votul prezidențial, care a trecut cu doar 50,38%.

Deși referendumul nu are niciun impact juridic asupra negocierilor Moldovei cu Bruxelles-ul, faptul că a trecut la limită a fost o surpriză pentru mulți observatori, care se așteptau la un vot masiv în favoarea drumului fostei republici sovietice către integrarea euro-atlantică și ieșirea din influența Rusiei.

După ce jurnaliștii din Republica Moldova au dezvăluit că și Stoianoglo deține un pașaport românesc, acesta a recunoscut că l-a obținut în 2019, într-un „context apolitic”, fără a oferi însă alte detalii.

Stoianoglo a criticat presa din Republica Moldova și pentru că a dezvăluit că ambele fiice ale sale lucrează în Occident.

Potrivit datelor publice de pe rețelele de socializare, fiica sa mai mare, Cristina, a obținut un master în economie și afaceri la Viena și lucrează pentru o companie din Elveția, în timp ce cea mai mică, Corina, a studiat la Universitatea Maastricht din Olanda și lucrează pentru Banca Centrală Europeană (BCE) din Frankfurt, Germania.

Ea apare într-o fotografie pe LinkedIn în compania președintelui BCE, Christine Lagarde.

Într-o reacție de miercuri de pe rețelele de sociale, Stoianoglo a susținut că fiicele sale au studiat și lucrează în Europa pentru că „acesta este un drept pe care îl are fiecare tânăr din Moldova”.

Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, cu o minoritate rusă considerabilă și o regiune separatistă susținută de Moscova, Transnistru, situată pe malul stâng al râului Nistru.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG