Guvernele din Europa au emis avertismente de căldură extremă cu temperaturi estimate să depășească 40 de grade Celsius în mai multe părți ale continentului. În România, canicula ar urma să revină de la mijlocul acestei săptămâni.
Sezonul incendiilor a lovit anumite părți ale Europei mai devreme decât de obicei anul acesta, după o primăvară neobișnuit de uscată, care a lăsat solul uscat. Autoritățile spun că schimbările climatice au jucat un rol semnificativ în creștere.
Între 1 ianuarie și 16 iulie, 346.000 de hectare de pădure au fost pârjolite în Uniunea Europeană. Suprafața incendiată este acum de trei ori mai mare decât media ultimilor 16 ani, potrivit Sistemului european de informații privind incendiile forestiere al Comisiei Europene.
Pompierii continuă să lupte împotriva incendiilor de vegetație scăpate de sub control în Franța, Spania și Portugalia, în timp ce Europa se ofilește sub un val de căldură extremă, soldat cu sute de morți în Spania și Portugalia.
Două incendii uriașe, care au ras de șase zile pădurile de pini din sud-vestul Franței, au forțat evacuarea a aproximativ 14.000 de oameni.
Multe țări europene se confruntă luna aceasta cu căldură excepțională, atribuită și schimbărilor climatice.
Decesele cauzate de temperatură au crescut în Spania săptămâna aceasta, pe fondul unui val de căldură care a menținut maxime peste 40 de grade Celsius în multe zone.
Potrivit Institutului Carlos III din Spania, care înregistrează zilnic decesele cauzate de temperatură, 237 de decese au fost atribuite temperaturilor ridicate din 10-14 iulie.
Autoritățile portugheze au declarat că un record național în iulie de 47 grade Celsius a lovit miercuri orașul Pinhao, din nord.
Avioanele cu apă aruncă tone de apă deasupra regiunii Bordeaux, în timp ce fumul acoperă orizontul.
În Portugalia, peste 1.000 de pompieri au lucrat sâmbătă alături de cetățeni obișnuiți, disperați să-și salveze casele după o săptămână lungă de luptă împotriva incendiilor din întreaga țară.
Incendiile au fost aprinse de temperaturi extreme și de condiții de secetă mai devreme decât de obicei.
Televiziunea de stat portugheză RTP a transmis că suprafața arsă în acest an - peste 30.000 de hectare - a depășit deja totalul pentru 2021.
Tot în Portugalia, unde au fost înregistrate cele mai grave incendii de până acum, focul a făcut victime și printre salvatori. Pilotul unui avion de stingere a incendiilor a murit vineri după ce avionul său s-a prăbușit în timpul unei operațiuni în nord-est.
A fost primul deces din cauza unui incendiu în Portugalia în acest an.
Incendiile au rănit peste 160 de persoane în această săptămână și au forțat alte sute să-și evacueze domiciliul.
În Marea Britanie, Met Office a emis primul său avertisment „roșu” pentru căldură extremă, avertizând că există un „risc pentru viață”.
Alerta acoperă mari părți ale Marii Britanii luni și marți, când temperaturile ar putea depăși +40°C pentru prima dată de la începutul înregistrărilor - prezentând un risc de îmbolnăvire gravă și chiar deces în rândul persoanelor sănătoase, a declarat biroul britanic Met, citat de euronews.com.
Recordul de temperatură în Marea Britanie este de 38,7°C stabilit în 2019.
Cei care circulă cu trenul și cu metroul londonez sunt sfătuiți să nu călătorească luni și marți decât dacă este absolut necesar; în timp ce școlile și casele de îngrijire au fost îndemnate să ia măsuri pentru a proteja elevii și rezidenții mai în vârstă, care sunt deosebit de vulnerabili la temperaturile din aceste zile.
În timp ce luni este posibil să se ajungă la maxime record în sud-estul Marii Britanii, se așteaptă ca temperaturile să crească în continuare, pe măsură ce aerul cald se deplasează marți spre nord, potrivit Met Office.
Avertizarea de căldură extremă se întinde de la Londra în sud până la Manchester și Leeds în nord.
Experții în climă avertizează că încălzirea globală a crescut frecvența evenimentelor meteorologice extreme, studiile arătând că probabilitatea ca temperaturile în Marea Britanie să atingă 40°C este acum de 10 ori mai mare decât în epoca preindustrială.
Seceta și valurile de căldură legate de schimbările climatice au făcut, de asemenea, mult mai dificilă lupta împotriva incendiilor.
Croația și Turcia s-au luptat și ele cu incendiile de vegetație în această săptămână, cel mai grav incendiu din Marea Adriatică apropiindu-se de orașul Šibenik din ultimele două zile.
Avertismente de cod roșu în toată Franța
Météo-France și-a extins alerta de cod roșu pentru caniculă la mai mult de zece departamente, avertizând despre „condiții periculoase de intensitate excepțională” și prezicând că recordurile de temperatură ridicată vor fi doborâte.
„Cincisprezece departamente de pe coasta Atlanticului sunt plasate în alertă roșie pentru caniculă. Vigilența portocalie pentru canicula este extinsă în nordul și centrul țării la un total de 51 de departamente", a scris Météo-France în buletinul său de luni dimineață.
„Căldura crește, iar caniculă se extinde în toată țara”.
Pompierii și-au concentrat eforturile pe folosirea camioanelor cu apă pentru a înconjura satele aflate în pericol, a declarat reporterilor Charles Lafourcade, un pompier care supraveghează operațiunea din Franța.
Aproximativ 3.000 de pompieri susținuți de avioane care aruncau apă încă se luptau duminică cu incendiile din sudul Franței. Grecia a trimis echipamente de stingere a incendiilor în ajutor.
Oficialii din regiunea Gironde din sudul Franței au anunțat că intenționează să evacueze încă 3.500 de persoane din orașele amenințate de flăcări.
Guvernul regional din Gironde a declarat duminică după-amiază că „situația rămâne foarte nefavorabilă” din cauza unor rafale de vânt care au contribuit la izbucnirea unor incendii peste noapte.
„Serviciile de urgență acordă prioritate protejării populației, păstrând zonele sensibile și limitând înaintareal incendiului”, au spus autoritățile.
Peste 1.500 de pompieri și avioane cu apă încearcă să stingă flăcările din pădurile de pini din regiune.
Între timp, incendiul din La Teste-de-Buch a forțat 10.000 de oameni să fugă, într-un moment în care mulți alții se află în zona coastei atlantice din apropiere în vacanță.
Autoritățile au oprit, de asemenea, accesul la cea mai înaltă dună de nisip din Europa, Dune du Pilat.
Un al doilea incendiu, în apropierea orașului Landiras, a forțat autoritățile să evacueze 4.100 de persoane.
Autoritățile au spus că un flanc a fost pus sub control prin aruncarea de nisip alb pe o porțiune de doi kilometri. Un alt flanc, însă, rămâne necontrolat.
În total, peste 100 de kilometri pătrați de teren au ars în cele două incendii.
Serviciile de urgență au avertizat că temperaturile ridicate și vântul puternic vor complica eforturile de a opri extinderea incendiilor.
„Trebuie să rămânem foarte prudenți (...). Nu avem o fereastră de vreme favorabilă”, a declarat, duminică, oficialul regional de pompieri Eric Florensan, la radio France-Bleu.
Peste 350 de decese în Spania și peste 650 în Portugalia
În Spania s-au înregistrat 360 de decese atribuite căldurii în ultimele săptămâni, cu temperaturi de 46°C; în timp ce în Portugalia au murit până la 659 de persoane doar în ultima săptămână, după ce temperaturile au ajuns și la 47°C.
Căldura extremă a adus cu ea incendiile de pădure sau de vegetație care au obligat mii de oameni să-și abandoneze domiciliile din multe regiuni ale Franței, Spaniei și Portugaliei.
De peste graniță, Spania se străduia să țină sub control mai multe incendii, inclusiv două care au ars aproximativ 7.400 de hectare.
În sudul Andaluziei, 3.000 de persoane au fost evacuate din satele în pericol de la un incendiu care a început în apropierea satului Mijas din provincia Malaga. Aproximativ 200 de pompieri sprijiniți de 18 avioane au încercat să țină focul. Autoritățile investigheazău cauza acestuia.
Pentru a șasea zi, pompierii au încercat și ei să pună sub control un incendiu declanșat de un fulger în zona central-vest de Las Hurdes.
Aproximativ 400 de persoane din opt sate au fost evacuate vineri, în timp ce flăcările se apropiau de casele lor și amenințau să se răspândească în Parcul Național Monfrague din apropiere.
Moartea unui curățător stradal după ce acesta a suferit o insolație în timp ce lucra a determinat primăria din Madrid să ofere curățătorilor stradali opțiunea de a lucra seara.
Aproape toată Spania este în alertă pentru temperaturi ridicate, în timp ce în Franța sunt avertismente de caniculă pentru aproximativ jumătate din țară, unde temperaturile arzătoare sunt de așteptat să crească și mai mult luni.
Canicula din Spania primește nume pentru conștientizarea pericolului
Orașul Sevilla din sudul Spaniei a devenit primul oraș din lume care denumește și clasifică valurile de căldură într-un efort de a crește gradul de conștientizare cu privire la pericolele pentru sănătate cauzate de căldura extremă și la măsurile de precauție pe care trebuie să le ia cetățenii.
Experții din spatele proiectului, denumit proMETEO Sevilla, speră ca, dând nume de celor mai severe valuri de căldură să crească gradul de conștientizare a pericolului și, în cele din urmă, să fie salvate cât mai multe vieți.
Valul de căldură care afectează Sevilla și o mare parte din Spania în această săptămână este în prezent clasificat ca o categorie 2, un val de căldură cu „risc ridicat” care afectează toată populația, potrivit proMETEO, care arată gradele de severitate a bolilor și deceselor în diferite părți ale țării.
Când unui val de căldură i se atribuie categoria 3 înseamnă că există un „risc foarte mare” pentru sănătatea întregii populații și ar trebui luate măsuri de prevenție maxime pentru a atenua impactul.
Valurile de căldură de categoria 3 primesc, de asemenea, un nume, începând în ordine alfabetică inversă, în speranța că oamenii din regiunile afectate vor conștientiza gravitatea fenomenului.
Prima caniculă de categoria 3, care nu a fost încă declarată, se va numi Zoe.
În Spania, pompierii sprijiniți de brigăzile militare au încercat să stingă peste 30 de incendii care au ars pădurile din toată țara.
Departamentul Național de Apărare al Spaniei a declarat că „majoritatea” aeronavelor sale de stingere a incendiilor au fost desfășurate pentru a ajunge la incendii, multe dintre acestea fiind pe teren accidentat, deluros, care este greu de accesat pentru echipajele de la sol.
În România, vremea va fi caldă în intervalul 18 iulie - 31 iulie în toată țara, iar meteorologii anunță un nou val de caniculă din 20 iulie, transmite Digi24.