Linkuri accesibilitate

Povestea de dragoste dintre o dansatoare la bară din New York şi fiul unui oligarh, câştigatoarea Palme d'Or, la Cannes


Sean Baker, regizorul filmului „Anora”, pe scenă la Cannes.
Sean Baker, regizorul filmului „Anora”, pe scenă la Cannes.

„Anora”, regizat de Sean Baker, a câştigat, sâmbătă, trofeul Palme d'Or la cea de-a 77-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, anunță news.ro.. Manifestarea a avut loc între 14 şi 25 mai. Este primul Palme d'Or american de la „Tree of Life”, de Terrence Malick, în 2011.

„Acest film este magnific, plin de umanitate, ne-a încântat, ne-a frânt inimile”, a spus Greta Gerwig, preşedinta juriului, în discursul său, înainte ca premiul să fie înmânat de George Lucas.

„Ştiu că voi continua să lupt pentru cinematografie. Trebuie să ne luptăm pentru a face filme care să fie lansate în cinematografe. Lumea trebuie să îşi amintească faptul că vizionarea unui film pe telefonul mobil sau acasă nu este modul în care se pot vedea filme”, a afirmat cineastul american în vârstă de 53 de ani.

Filmul „Anora” spune povestea de dragoste dintre o dansatoare la bară din New York şi fiul unui oligarh rus. Thrillerul newyorkez trece de la lumea interlopă la vilele de lux ale oligarhilor ruşi şi anunţă o renaştere a cinematografiei independente americane.

Juriul a fost condus de regizoarea americană Greta Gerwig, iar ceremonia a fost prezentată de actriţa franceză Camille Cottin.

În cadrul ceremoniei de închidere, regizorul George Lucas, creatorul Star Wars a primit premiul onorific Palme d'Or de la prietenul său, regizorul Francis Ford Coppola,

Celelalte premii de la Cannes:

 • Grand Prix a fost acordat filmului „All We Imagine as Light” al regizoarei indiene Payal Kapadia.
 • Premiul juriului a fost acordat filmului „Emilia Perez”, de Jacques Audiard.
 • Adriana Paz, Zoe Saldana, Karla Sofia Gascon şi Selena Gomez au primit Premiul de interpretare feminină pentru acelaşi film.
 • Premiul pentru regie a fost acordat regizorului portughez Miguel Gomes pentru filmul său „Grand Tour”.
 • Cineastul iranian Mohammad Rasoulof, în vârstă de 51 de ani, a primit sâmbătă, la Cannes, Premiul Special al Juriului pentru filmul său „Les graines du figuier sauvage”, după ce a reuşit să scape clandestin de regimul mullahilor. Premiul este un simbol al sprijinului pentru artiştii iranieni victime ale represiunii şi o consacrare pentru un regizor care a înfruntat cenzura timp de decenii înainte de a se resemna în exil.
 • Premiul de interpretare masculină - Jesse Plemons pentru „Kinds of Kindness”, de Yorgos Lanthimos.
 • Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2024 a fost acordat filmului „The Substance”, al regizoarei franceze Coralie Fargeat.
 • Caméra d'or la Festivalul de la Cannes 2024, acordat celui mai bun film, a revenit filmului „Armand”, al regizorului norvegian Halfdan Ullmann Tøndel.
 • „Mongrel”, de Chiang Wei Liang şi You Qiao Yin, a primit menţiunea specială Caméra d'or.
 • Palme d'Or pentru scurtmetraj i-a revenit filmului „The Man Who Could Not Remain Silent” al regizorului croat Nebojsa Slijepcevic.
 • „Trei kilometri până la capătul lumii”, de Emanuel Pârvu, singurul film românesc în competiţie, a primit, sâmbătă, Premiul Queer Palm.

 • 16x9 Image

  Oana Despa

  A lucrat mai bine de 20 de ani în televiziune unde a fost reporter specializat pe domeniul Justiției sau a condus secții de Investigații. A produs una dintre emisiunile de impact despre devalizarea României după 1989 - România furată. În prezent este pasionată de alfabetizare media și combaterea dezinformării.

XS
SM
MD
LG