Regizorul de film iranian Mohammad Rasoulof a vorbit la Cannes, la Festivalul de Film, despre momentul în care a decis că trebuie să plece în exil: au fost câteva ore în care a trebui să se decidă dacă să fugă din țară sau să execute o pedeapsă cu închisoarea. „E încă dificil să vorbesc despre asta”, a declarat Rasoulof pe 25 mai, într-o conferință de presă.
Rasoulof a fost în orașul din Franța pentru premiera noului său film - „The Seed Of The Sacred Fig”. Acum două săptămâni a fugit din Iran, după ce fusese condamnat la opt ani de închisoare și biciuire.
„A trebuit să-mi spun, ei bine, vreau să stau în închisoare sau ar trebui să părăsesc Iranul, Iranul geografic, și să mă alătur Iranului cultural care există dincolo de granițele sale?” a spus el „Nu este o decizie ușor de luat”.
Mohammad Rasoulof (51 de ani), care locuiește acum în Germania, a fost arestat de mai multe ori în Iran, iar pașaportul i-a fost confiscat, după ce a intrat în conflict cu guvernul de la Teheran din cauza filmelor sale. În 2010, a fost arestat chiar pe platoul de filmare și acuzat că turnează fără permis - a fost condamnat la șase ani de închisoare, iar pedeapsa i-a fost apoi redusă la un an.
Șapte ani mai târziu, când se întorcea acasă, i-a fost confiscat pașaportul și i s-a interzis să mai părăsească țara.
În iulie 2019, regizorul a fost condamnat la un de închisoare de către Tribunalul Revoluționar Isamic pentru că a ieșit din țară și pentru activitatea lui politică și socială - acuzațiile au venit din cauza filmului său „A Man Of Integrity”, care a luat marele premiu la Festivalul de la Cannes din 2017.
Ca, un an mai târziu, să fie iar condamnat la închisoare de un an pentru trei pelicule ale sale, considerate „propagandă împotriva sistemului”. Atunci i s-a interzis și să mai facă filme timp de doi ani.
Anul trecut, regizorul ar fi trebuit să facă parte din juriul Festivalului de la Cannes, la secțiunea Un Certain Regard, dar fusese arestat cu câteva luni înainte, pentru critici la adresa guvernului. A fost eliberat temporar din penitenciar, pentru că avea probleme de sănătate.
Cea mai recentă producție a lui, „The Seed of the Sacred Fig”, a fost aplaudată și ovaționată timp de 12 minute a la Cannes, și a fost numită de juriu, scrie Variety, un „film curajos, care se petrece în Iranul zilelor noastre și vorbește despre tradiție și progres, într-un mod puternic și plin de imaginație”.
Filmul spune povestea unei familii iraniene în timpul protestelor din 2022, a fost filmat în mod clandestin și conține clipuri video reale de la demonstrații, scrie Associated Press.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.