Linkuri accesibilitate

Capitalele culturale europene nu se amână. Timișoara va trece în digital „atât cât se poate”


Timișoara, Capitală culturală europeană
Timișoara, Capitală culturală europeană

Comisia de Cultură a Parlamentului European a confirmat că nu este agreată ideea amânării cu un an a programelor culturale ale orașelor desemnate Capitală Culturală a Europei pentru 2020 și 2021.

Îngrijorate de efectele pandemiei pe plan european, orașele desemnate cu titulatura „Capitală Culturală a Europei 2020”, respectiv Rijeka din Croația și Galway din Irlanda, au consultat Comisia Europeană în vederea unei amânări pentru anul următor. Comisia nu a agreat posibilitatea mutării programelor în 2021, fiindcă s-ar încălca regula din proiect prin care maxim trei orașe pot desfășura concomitent evenimente prevăzute în agenda capitalelor culturale. Riscul ar fi pierderea titlului. În 2021 sunt programate Timișoara, Novi Sad și Elefsina.

Rijeka și Galway au vrut reducerea programului

În 30 aprilie, oragnizatorii din Galway anunțau decizia de a reduce programul, parteneriatele, precum și bugetul aferent evenimentelor care nu vor mai avea loc. „În colaborare cu partenerii noștri, explorăm un program de evenimente, chiar dacă diminuat, care să poată fi prezentat la sfârșitul acestui an și la începutul anunlui viitor”, comunica public Arthur Lappin, președintele board-ului Galway 2020. După suspendarea în cea mai mare parte a activității, în martie și aprilie, și Rijeka 2020 a anunțat reducerea semnificativă a bugetului pentru evenimente și concedirea a 59 de persoane din personal sau colaboratori. Negocierile dintre Ministerul Culturii croat și EcoC au dus la aceeași concluzie: programul va fi revizuit cu un buget mai mic, dar proiectul va merge mai departe în 2020. Primarul orașului Rijeka, Vojko Obersnel, își exprima recent dezamăgirea că multe proiecte vor fi abandonate:„Din păcate, cu toate că spectacolele și evenimentele culturale au avut ca perspectivă Portul Diversității, show-ul ne-a fost furat de pandemia coronavirus care a paralizat lumea. Suntem în situația de a lua decizii dureroase, dar pe moment este singurul răspuns posibil în această criză”. Singura facilitate admisă de EcoC este transferul pe anul următor a unor evenimente care presupun public numeros.

Timișoara ar vrea transferarea unor evenimente în 2022

Asociația TM2021 nu a cerut Comisiei Europene amânarea pe anul 2022, dar examinează posibilitatea de a solicita punctual transferul unor evenimente mari, dacă nu se vor putea desfășura așa cum s-au programat. „Pentru moment, suntem preocupați de două aspecte: în primul rând încheierea contractelor de finanțare cu Primăria și cu Consiliul Județean Timiș, să vedem pe ce buget vom sta anul acesta, în al doilea rând examinăm trecerea în digital a programului, atât cât se poate”, a declarat Horațiu Rada, președintele Consiliului Timișoara Capitală Culturală a Europei 2021.

Ideea unei capitale culturale digitale a fost lansată de Marilen Pirtea, deputat, rectorul Universității de Vest, partener important în program, dar nu a fost bine primită de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, care spunea la conferința de presă că „o asemenea propunere nu poate fi luată în considerare şi asta vă spun eu, care sunt calculatorist şi adeptul digitalizării. Trebuie să înţelegem spiritul şi ce înseamnă capitală culturală europeană… A ne manifesta folosind mediul digital este un lucru la ordinea zilei acum, cu tot ce putem, dar nu ca înlocuitor al unor acte esenţiale de cultură care trebuie să se producă în contact direct, desigur organizat după regulile vremurilor, dar direct”.

Marilen Pirtea si Horatiu Rada
Marilen Pirtea si Horatiu Rada

În urmă cu câteva zile, deputatul Marilen Pirtea a avut o discuție cu oficiali ai Comisiei de Cultură a Parlamentului European care au întărit ideea desfășurării în anul programat, cu posibilitatea decalării numai a unor evenimente de anvergură, răspunsul ECoC la cererile de amânare cu un an fiind „sceptic”:„Din această cauză obiectivă, recomandările publice ale Comisiei Europene fac referire la faptul că este improbabilă amânarea cu un an a programului cultural. În schimb, la cererea orașelor desemnate pentru acest program european în 2020 și chiar 2021, anumite evenimente, spectacole sau proiecte culturale din cadrul programului pot fi replanificate si regândite, fie numai prin extinderea în online și digitalizarea producției, fie prin amânare punctuală și reprogramare pentru anul următor, caz în care i se poate solicita Comisiei Europene prorogarea termenelor pentru desfășurarea unora dintre activități, cât și pentru replanificarea finanțărilor pentru anul calendaristic următor. Este important că bugetul urmează evenimentul, chiar dacă se desfășoară în anul următor. Totuși, un apel important de finanțare al TM2021, cum cel de granturi SEE și norvgiene de un million de euro, a fost suspendat pe trei luni, începând cu 24 martie 2020, în contextul pandemiei. Cât privește digitalizarea majorității evenimentelor culturale, Marilen Pirtea susține în continuare necesitatea de a încerca transferul spre comunicarea digitală a producțiilor culturale cu șansa să devină o premieră în istoria capitalelor culturale europene. „Înțeleg rezervele domnului primar, care dorește efervescență, turism, vizitatori spre binele Timișoarei, dar suntem în situația de a lua maxim din minim”, a declarat deputatul pentru Radio Europa liberă.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG