Linkuri accesibilitate

Enrique Tarrio, fost lider al Proud Boys, condamnat la 22 ani de închisoare în urma complotului de la Capitoliu


Enrique Tarrio, fostul lider al grupării Produ Boys, implicată în complotul de la Capitoliu din 2021, a primit cea mai mare condamnare de până acum în acest caz.

Un fost lider al grupării de dreapta Proud Boys, Enrique Tarrio, a fost condamnat marți la 22 de ani de închisoare pentru rolul pe care l-a avut în atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA. Este cea mai lungă pedeapsă de până acum în acest caz.

Judecătorul de district din SUA, Timothy Kelly, a dispus pedeapsa care urmează să îi fie aplicată lui Tarrio, în vârstă de 39 de ani, din Miami, pentru rolul său în revolta susținătorilor președintelui Donald Trump din sediul Congresului american, scrie Reuters.

Avocații fostului lider al Proud Boys au spus că vor face recurs.

Enrique Tarrio a fost condamnat pentru conspirație „sedițioasă” (revoltă împotriva unei autorităţi, n.r.) pentru că ar fi coordonat, de la distanţă, revolta asupra Capitoliului, care a încercat să împiedice Congresul să certifice înfrângerea lui Trump de către președintele Joe Biden.

Fostul preşedinte Donald Trump a susținut că alegerile de atunci au fost viciate pe scară largă, acuzaţiile dovedindu-se false.

De altfel, ex preşedintele american este acuzat într-un alt proces pentru că ar fi încercat să „răstoarne” rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020.

În apărarea clientului lor, avocații lui Tarrio au spus că absența lui de la Washington la înfăţişarea din 6 ianuarie - dispusă printr-o ordonanță anterioară a unui alt judecător - arată că nu a avut „influență directă” asupra revoltei, mai notează Reuters.

Totuşi, în motivarea condamnării, judectorul a menţionat: „Domnul Tarrio a fost liderul suprem al acelei conspirații. Domnul Tarrio a fost liderul suprem, persoana supremă care s-a organizat, care a fost motivat de zel revoluționar.”

El ar fi rămas în legătură cu grupul Proud Boys şi le-ar fi monitorizat acţiunile.

Procurorii au cerut o condamnare de 33 de ani, menţionând că acesta ar fi coordonat complotul, din Baltimore, în timp ce avocaţii au cerut maxim 15 ani,

Alt lider al grupului, Ethan Nordean, precum şi fondatorul „miliţiei” Oath Keepers, Stewart Rhodes au fost condamnaţi fiecare la câte 18 ani de închisoare în acest caz, aminteşte Reuters.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG