Linkuri accesibilitate

Donald Trump a răspuns „nevinovat” în fața acuzațiilor că a încercat să răstoarne alegerile din 2020


Fostul președinte american Donald Trump, înainte de a se prezenta în fața Tribunalului federal din Washington.

Fostul președinte american Donald Trump a pledat „nevinovat”, joi, în fața acuzațiilor potrivit cărora a încercat să răstoarne rezultatele alegerilor din 2020, mai exact că a orchestrat o încercare de a bloca transferul pașnic al puterii prezidențiale. Acuzațiile sunt fără precedent în istoria SUA.

Donal Trump este primul ex-lider al Casei Albe acuzat de blocarea transferului pașnic al mandatului prezidențial succesorului său, în acest caz Joe Biden, actualul președinte al SUA.

Fostul președinte s-a prezentat în fața judecătorului-magistrat de la tribunalul federal din Washington, la două zile după ce a fost pus sub acuzare în rechizitoriul întocmit de consilierul special al Departamentului de Justiție, Jack Smith.

Donald Trump s-a deplasat de la New Jersey la Washington, fiind însoțit în sala de judecată de doi din avocații săi, John Lauro și Todd Blanche. Consilierul special Jack Smith a participat de asemenea la înfățișare, fostul președinte evitând să își intersecteze privirea cu acesta.

Fostul președinte american Donald Trump, în sala de judecată a Tribunalului federal din Washington, flancat de avocații săi Todd Blanche și John Lauro. În spate, stânga, e procurorul Jack Smith, care a coordonat rechizitoriul
Fostul președinte american Donald Trump, în sala de judecată a Tribunalului federal din Washington, flancat de avocații săi Todd Blanche și John Lauro. În spate, stânga, e procurorul Jack Smith, care a coordonat rechizitoriul

Donald Trump a adoptat o postură severă, cu mâinile încrucișate, clătinând uneori din cap în timp ce discuta cu un avocat și aruncând ocazional o privire în sala de judecată a Tribunalului federal din Washington, a remarcat Associated Press (AP).

Trump și-a susținut nevinovăția: „Este o zi tristă pentru America!”

El s-a ridicat și pledat „nevinovat” în fața acuzațiilor, a răspuns la întrebări superficiale din partea judecătorului și i-a mulțumit la încheierea procedurii.

Înainte de se înfățișa instanței, fostul președinte a fost arestat în fața tribunalului federal, conform procedurilor, după care a pledat „nevinovat” în fața acuzațiilor.

El a fost imediat eliberat, cu condiția că se va supune tuturor legilor federale, de stat sau locale și că nu va discuta cazul cu oricare martor, notează The Guardian.

Următorul termen al procesului este stabilit pentru 28 august.

La revenirea pe aeroportul Ronald Reagan din Washington, fostul președinte a avut propria interpretare a faptelor de care este incriminat, fiind primul ex-lider al Casei Albe acuzat că a împiedicat transferul pașnic al mandatului său.

„Este o zi tristă pentru America”, le-a spus Donald Trump reporterilor prezenți pe aeroport.

El a spus că acuzațiile au substrat politic, în condițiile în care conduce în sondajele cu privire la desemnarea candidatului Partidului Republican pentru viitoarele alegeri, din 2024 dar și în cele legate de o nouă confruntare prezidențială cu Joe Biden, potrivit Agenției France Presse (AFP).

„Dacă nu-l poți bate, îl persecuți sau îi dai în judecată. Nu putem lăsa să se întâmple asta în America.”, a adăugat el.

Patru capete de acuzare

Este al treilea dosar în care fostul președinte este pus sub acuzare, cel de acum fiind unul de importanță istorică, întrucât se concentrează pe eforturile lui Trump în calitate de președinte de a submina voința alegătorilor și de a împiedica certificarea victoriei democratului Joe Biden, subliniază AP.

Rechizitoriul amplu, de 45 de pagini, îl acuză Donald Trump de patru infracțiuni: conspirație de fraudare a guvernului SUA; conspirație înspre împiedicarea unei proceduri oficiale; împiedicarea și încercarea de împiedicare a unei proceduri oficiale; conspirație împotriva drepturilor.

Înfățișarea de joi s-a desfășurat – la fel ca și următoarele – într-o clădire situată între Capitoliu și Casa Albă și într-o clădire în care peste 1.000 de persoane care au susținut rebeliunea de la Capitoliu din 2021 au fost puși sub acuzare de Departamentul de Justiție american, notează AP.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG