Linkuri accesibilitate

Cardinalul Joseph Zen din Hong Kong, arestat. Beijing-ul îl acuză că îi pune în pericol securitatea


Cardinalul Joseph Zen a fost arestat pentru că și-a făcut datoria creștinească față de oameni.
Cardinalul Joseph Zen a fost arestat pentru că și-a făcut datoria creștinească față de oameni.

Unul dintre cei mai înalți prelați ai Bisericii Catolice a fost arestat în Hong Kong pentru încălcarea legii de securitate națională a Chinei.

Cardinalul Joseph Zen, în vârstă de 90 de ani, a fost arestat alături de alte trei persoane pentru că a fost asociat cu o organizație care i-a ajutat pe protestatarii pro-democrație care aveau nevoie de bani.

Ceilalți sunt cântăreața pop și actrița Denise Ho, avocata Margaret Ng și doctorul în științe Hui Po Keung.

Aceștia sunt acuzați că au colaborat cu forțele străine. Dacă vor fi găsiți vinovați, ei riscă închisoarea pe viață.

Poliția din Hong Kong a declarat pentru BBC că grupul este suspectat că a făcut apel la țări sau organizații străine să impună sancțiuni Hong Kong-ului, amenințând astfel securitatea națională a Chinei.

Cardinalul Zen a fugit din Shanghai la Hong Kong, după ce comuniștii au preluat conducerea în China în urmă cu 70 de ani și a fost episcop de Hong Kong.

El a fost mereu un critic al guvernului de la Beijing, în sprijinul catolicilor chinezi și a pledat pentru mai multă democrație în Hong Kong.

Odată, el a avertizat public Vaticanul pentru „vânzarea” Chinei , forțând episcopii să se retragă în favoarea înlocuitorilor aleși de Beijing.

„Arestarea unui cardinal în vârstă de 90 de ani pentru activitățile sale pașnice este șocant pentru Hong Kong și ilustrează căderea liberă a drepturilor omului din ultimii doi ani”, spune Human Rights Watch.

Vaticanul este îngrijorat de arestarea cardinalului, a declarat purtătorul de cuvânt Matteo Bruni într-un comunicat.

Dioceza Catolică din Hong Kong a declarat că este „extrem de îngrijorată de starea și siguranța cardinalului Joseph Zen”.

„Îndemnăm poliția din Hong Kong și autoritățile judiciare să se ocupe de cazul cardinalului Zen în conformitate cu justiția”, au adăugat aceștia.

La rândul său, cântăreața Denise Ho este arestată pentru a doua oară în ultimele luni. Ea a mai fost reținută la sfârșitul anului trecut, conform aceleiași legi.

Avocata Margaret Ng a mai fost arestată în trecut, în 2021 fiind condamnată la un an de închisoare cu suspendare pentru participarea la demonstrații neautorizate.

În timpul ședinței de judecată, ea și-a demis propriul avocat și a ținut un discurs atât de impresionant încât instanța a izbucnit în aplauze.

Poliția din Hong Kong a declarat pentru BBC că cei patru inculpați vor fi eliberați pe cauțiune, dar trebuie să-și predea pașapoartele.

Ei au fost asociați cu Fondul de ajutor umanitar 612, care i-a ajutat pe protestatarii pro-democrație să-și plătească taxele legale și medicale.

Cardinalul Zen este o persoană admirată de mulți catolici din Hong Kong pentru că a defilat alături de cetățenii orașului la proteste și, mai recent, la audierile de judecată ale activiștilor pro-democrație. Unii îl numesc cu afecțiune „Bunicul Cardinal”.

Politologul Simon Shen spune că arestarea lui Zen va afecta serios relațiile dintre China și Vatican.

Biserica Romano-Catolică a încercat să-și îmbunătățească relațiile cu Beijingul de zeci de ani, ceea ce l-a nemulțumit pe cardinalul Zen, care spune că drepturile creștinilor din China continentală nu sunt respectate în aceste negocieri.

Între timp, ziarele oficiale ale Beijingului din Hong Kong îl desființează pe cardinal, transformat în dușmanul poporului chinez.

Imediat după ce arestările au fost făcute publice, un ziar a publicat așa-zise dovezi ale complotului Fondului 612 împotriva Chinei.

Arestarea sa va deveni, inevitabil, un alt punct de blocaj între Hong Kong și comunitatea internațională, după ce Legea securității naționale a fost impusă de Beijing.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG