Linkuri accesibilitate

Carlos „Șacalul”, Radio Europa Liberă și Securitatea lui Ceaușescu


Unul din birourile RFE/RL, după explozia din 21 februarie 1981.
Unul din birourile RFE/RL, după explozia din 21 februarie 1981.

Radu Călin Cristea în dialog cu Nestor Ratesh, „Actualitatea românească”, 12 - 13 ianuarie 1998.

Ilich Ramírez Sánchez, cunoscut sub numele de Carlos „Șacalul”, este un terorist născut în Venezuela, condamnat de trei ori la închisoare pe viață: în 1997 pentru asasinarea în 1975 a unui informator al guvernului francez și a doi agenți francezi de contrainformații, în 2011 pentru patru atacuri teroriste comise în 1982 și 1983 în Franța, soldate cu uciderea a 11 oameni și rănirea altor 150, și în 2017, pentru un atac cu grenadă la Paris care a omorît în 1974 doi oameni și a rănit alți 34.

Și-a făcut studiile la Moscova, după care s-a alăturat Frontului Popular pentru Eliberarea Palestinei, iar cel care l-a recrutat i-a dat numele de cod Carlos, din cauza rădăcinilor sale sud-americane. Marxist-leninist convins, Carlos a fost unul din cei mai notorii teroriști politici ai lumii, având la activ o serie de atacuri criminale împotriva mai multor obiective occidentale. A fost protejat și sprijinit de STASI, de KGB și de Securitatea lui Nicolae Ceaușescu. Ani la rînd s-a aflat printre cei mai căutați criminali din lume, și se relatează că a fost poreclit Șacalul” de un corespondent al ziarului „The Guardian”, după ce acesta a văzut un exemplar din romanul „Ziua Șacalului” de Frederick Forsyth printre lucrurile care îi apațineau teroristului. A fost capturat în 1994 în Sudan și predat autorităților franceze, care l-au judecat și condamnat la închisoare pe viață, cum spuneam, în trei procese separate.

De numele lui Carlos sînt legate și mai multe acțiuni criminale împotriva departamentului românesc al postului de Radio Europa Liberă de la începutul anilor 1980. După prima condamnare a teoristului, aceea din 24 decembrie 1997, Radu Călin Cristea și Nestor Ratesh, la vremea aceea directorul secției române de la Radio Europa Liberă, au stat de vorbă la microfonul „Actualității românești” în ianuarie 1998 despre acțiunile coordonate de Carlos „Șacalul” împotriva postului nostru de radio, acțiuni comandate și sprijinite logistic de regimul ceaușist de la București: cărți în colete cu explozibil trimise lui Șerban Orescu (colaborator, apoi redactor la Europa Liberă), dizidentului Paul Goma, fostului ministru Nicolae Penescu, și explozia unei bombe la sediul din München al Europei Libere, pe 21 februarie 1981. Radu Călin Cristea, așadar, în dialog cu Nestor Ratesh în 12 și 13 ianuarie 1998.

Carlos „Șacalul”, Radio Europa Liberă și Securitatea lui Ceaușescu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:01 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG