Linkuri accesibilitate

Carmen Dan spune că Poliția și Jandarmeria anchetează protestatarii anti-PSD de la Iași și Galați


Carmen Dan amenință manifestanții antiPSD că sunt anchetați de Poliție și Jandarmerie

Carmen Dan: Poliția și Jandarmeria anchetează și identifică protestatarii antiPSD de la Iași și Galați pentru a sesiza Parchetul

În acest moment, structurile de poliţie şi structurile de jandarmerie, cele care au intervenit, fac o evaluare serioasă, vizualizează imagini şi identifică persoane pentru a putea face ceea ce dispune inclusiv Codul penal. Vor face demersul legal de a se sesiza din oficiu, de a sesiza parchetul competent, deoarece cred că este evident pentru toată lumea că au depăşit planul contravenţional şi au trecut în cel penal”, a spus ministrul de Interne, citată de Agerpres.

Într-o conferință de presă la Oradea, ministrul de Interne a spus că Jandarmeria Română va permite oricărui partid politic să îşi desfăşoare campania electorală, în limitele legii.

"Asistăm la acutizarea unor atitudini agresive şi faptul acesta ne determină şi pe noi să tratăm cu toată exigenţa aceste abordări şi vreau să anunţ că vom fi foarte hotărâţi să sesizăm orice încălcare a legii de fiecare dată când vom constata că am depăşit acest plan al exprimării într-un mod civilizat, autorizat şi legal. Am solicitat rigoare în aplicarea legii, transparenţă şi exigenţă tuturor structurilor din minister care au competenţe în planul ordinii publice", a spus, într-o conferinţă de presă, Carmen Dan.

Ea a precizat că în această campanie electorală sunt partide şi formaţiuni politice care susţin, "de ochii lumii, valorile democratice, dar care fac un joc deloc corect, prin care încearcă limitarea dreptului de exprimare al altora, încurajând, în mod evident, violenţa verbală".

Potrivit acesteia, nuclee de activişti încearcă să împiedice simpatizanţii PSD, cum s-a întâmplat şi la Galaţi şi la Iaşi, ca să desfăşoare activităţi de campanie.

"Aş putea spune chiar că, dacă facem o analiză, o să constatăm că din anii '90 nu au mai fost cazuri în care să întâlnim manifestaţii şi contramanifestaţii în acelaşi loc. Iar acest lucuru l-a avut în vedere şi legiuitorul când a dispus modul de organizare a acestor adunări publice. Eu vreau să fac un apel, să conştientizeze cei care gândesc că în acest fel se pot manifesta, că de la violenţă verbală la violenţă fizică este doar un pas, iar noi nu avem de gând, sub nicio formă, să încurajăm sub nicio formă lucrul acesta", a mai spus Carmen Dan.

Astfel, ministrul a amintit legea manifestaţiilor publice care stabileşte foarte clar în sensul interzicerii unor manifestaţii simultane, pentru a se evita violenţele.

Cu o seară înainte, președintele PSD, Liviu Dragnea, a comparat protestele anti-PSD cu cele ale „vestelor negre” din Germania nazistă.

„Mă uitam la aceste secvenţe şi încercam să găsesc o diferenţă între modul cum se comportă ei şi vestele negre în Germania nazistă în anii 30”, a declarat liderul PSD despre reacțiile anti-PSD de la mitingurile electorale pe care partidul său le organizează în țară. El le-a pus pe seama celor de la USR.

Intervenția Jandarmeriei împotriva demonstranților pașnici antiPSD din 10 august 2018 face obiectul unei anchete a Parchetului General, în care peste 400 de oameni au depus plângeri penale după ce au fost bătuți și intoxicați cu gaze lacrimogene

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG