Linkuri accesibilitate

Carne din focarele de gripă aviară din Ungaria, în 26 de județe


17 tone de carne de curcan de la fermele din zona unde este gripă aviară în Ungaria au ajuns în 26 de județe din România
17 tone de carne de curcan de la fermele din zona unde este gripă aviară în Ungaria au ajuns în 26 de județe din România

Peste 17 tone de carne și organe de curcan din fermele din Ungaria restricționate din cauza gripei aviare au fost achiziționate de trei unități autorizate din Bihor, în perioada 4-11 ianuarie, și distribuite în 26 de județe din țară, anunță Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Cele 26 de județe sunt: Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Giurgiu, Ilfov și Bihor.

”Ca urmare, s-a inițiat procedura de retragere de la comercializare a produselor achiziționate din Ungaria, prin notificarea autorităților sanitare veterinare din județele în care au fost distribuite produsele care fac obiectul notificării Comisiei Europene”, spune ANSVSA.

Din întreaga cantitate, puțin peste trei tone se mai afla în termenul de valabilitate la momentul notificării și a fost retrasă de la raft, iar sub 40 de kilograme au fost neutralizate, anunță sursa citată.

Comisia Europeană a transmis vineri o notificare Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) prin care anunță că din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară cu tipul H5N8 au fost sacrificate păsări (curcani), iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

Virusurile A(H5N8), A(H5N5) și A(H5N6) sunt considerate a fi în principal adaptate la speciile aviare, transmiterea acestora se poate realiza prin contactul, direct sau indirect, cu păsările sălbatice şi/sau domestice purtătoare de virus, cadavre, dejecţii, furaje contaminate, sau prin produsele şi subprodusele provenite de la acestea, precizează sursa citată.

Comisia Europeană a transmis vineri o notificare României, prin care o avertizează că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricție din jurul focarului de gripă aviară au fost sacrificați curcani, iar produsele obținute au fost livrate către mai multe state membre, printre care și România.

România a transmis miercuri Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE) că a descoperit un focar de gripă aviară H5N8 la o fermă de păsări din Maramureş, primul din țară după trei ani, care a ucis aproape 12.000 de păsări dintr-un total de 18.699 de la o fermă locală.

Țările membre UE sunt obligate să anunțe organizația mondială pentru sănătate animală dacă descoperă focare de pestă porcină sau gripă aviară înalt patogenă.

Luni, Ungaria a transmis OIE că a detectat un focar de gripă aviară înalt patogenă de tip H5N8 la o fermă de păsări din regiunea Komarom-Esztergom.

XS
SM
MD
LG