Linkuri accesibilitate

Casa Albă nu îi permite lui John Bolton să publice cartea în forma actuală


Fostul consilier John Bolton are interdicție să publice cartea în forma inițială

Casa Albă i-a transmis avocatului lui John Bolton, fostul consilier pentru securitate naţională al președintelui Donald Trump, o scrisoare în care îl anunță că nu poate să publice cartea în forma actuală, pentru că ar conține informații confidențiale, considerate secrete de stat.

Potrivit procedurii, Bolton a trimis manuscrisul cărții la Casa Albă pentru a primi acordul să îl publice.

Casa Albă l-a informat că manuscrisul pare să conțină „cantități semnificative de informații clasificate”, materiale considerate „top secret”, și nu poate fi publicat în această formă, relatează Reuters, care a avut acces la scrisoarea pe care a primit-o avocatul fostului consilier pentru Securitate națională.

Publicarea unor astfel de informații ar putea provoca „daune exceptional de grave” securității naționale americane dacă sunt dezvăluite fără autorizație.

„Manuscrisul nu poate fi publicat sau dezvăluit prin alte mijloace fără ștergerea acestor informații clasificate”, se arată în scrisoarea invocată de Reuters.

Pe 26 ianuarie, New York Times a publicat informația că manuscrisul fostului consilier pentru securitate națională, John Bolton, ar conține dovezi că președintele Donald Trump ar fi declarat, în luna august, că dorește să mențină blocarea ajutorului militar acordat Ucrainei până când oficialii ucraineni vor ajuta cu investigarea rivalilor politici, inclusiv a fostului vicepreședinte Joe Biden.

Democrații încearcă să îl aducă la audierile din Senat pe John Bolton pentru a depune mărturie în procesul de demitere a președintelui.

Nuanțe în discursul apărării lui Donald Trump în Senat

În Senat, unde se desfășoară procesul de punere sub acuzare și demitere a președintelui Donald Trump, avocații acestuia par să-și fi schimbat poziția fermă de până acum privind ajutorul militar pentru Ucraina.

În sesiunea de întrebări și răspunsuri din Senat, care a avut loc miercuri seara, avocații lui Trump au spus că, și dacă ar fi adevărat că a pus presiune pe Ucraina, președintele nu poate fi „pasibil de pedeapsă”.

Alan Dershowitz, membru al echipei de apărare, a afirmat că fiecare politician pune egal între propriile interese și binele public și, prin urmare, „nu poate fi pasibil de pedeapsă”.

Argumentul echipei sale, potrivit căruia nu ar fi nimic în neregulă cu blocarea unui ajutor militar de 391 de milioane de dolari pentru a obține favoruri politice, pare o schimbare față de apărarea anterioară. Până acum, Trump și apărătorii săi au negat că a făcut presiuni asupra Ucrainei și au considerat că relația sa cu Ucraina este „perfectă”.

Se așteaptă ca audierea lui John Bolton în Senat să nu fie acceptată, deoarece camera este dominată de republicani, care se opun intervievării unor martori.

Republicanii și-au exprimat speranța că procesul se poate încheia pe 31 ianuarie, fără a chema martori.

Donald Trump este acuzat de abuz în serviciu și obstrucționare a Congresului.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG