Linkuri accesibilitate

Casa Albă a aflat de cancerul secretarului Apărării la trei săptămâni de la operație. Congresul SUA a lansat o anchetă


Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, nu a informat Casa Albă și adjuncții de la Pentagon privind problemele sale medicale.
Secretarul Apărării al SUA, Lloyd Austin, nu a informat Casa Albă și adjuncții de la Pentagon privind problemele sale medicale.

Casa Albă anunță că președintele Biden nu a ştiut până marţi că secretarul Apărării, Lloyd Austin, a avut cancer de prostată, relatează Reuters și Associated Press. Casa Albă nu fusese informată prompt nici despre spitalizarea lui Austin pentru tratarea unei infecții.

Secretarul Apărării, Lloyd Austin, a fost spitalizat de la 1 ianuarie la Centrul medical militar naţional Walter Reed. Pentagonul nu a făcut publică această informație, nu a informat nici Casa Albă, nici Congresul timp de câteva zile.

Mai mult, nici adjuncta lui Lloyd Austin, Kathleen Hicks, cea care trebuie să îi preia prerogativele în caz de situații speciale, nu a fost informată decât după câteva zile despre problemele de sănătate ale secretatului Apărării.

„El (preşedintele Biden n.red) nu a fost informat până joia trecută (4 ianuarie) că secretarul Austin se află în spital. Nu a fost informat până în această dimineaţă (marţi) că principala cauză a acestei spitalizări a fost cancerul de prostată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate al Casei Albe, John Kirby.

Congresul SUA a lansat o anchetă

Republicanii consideră incidentul de comunicare o dovadă a neglijenţei în serviciu a lui Lloyd Austin și au lansat o anchetă a Congresului în acest caz

„Cu războaie în Ucraina şi Israel, ideea că Casa Albă şi chiar propriul dvs. adjunct nu au înţeles natura stării dvs. este în mod evident inacceptabilă”, a afirmat marţi reprezentantul Mike Rogers într-o scrisoare adresată lui secretarului Apărării.

Senatorul de Mississippi Roger Wicker, principalul republican din Comisia pentru Servicii Armate a Senatului, a declarat că lipsa dezvăluirii de către Austin parlamentarilor cheie cu privire la starea sa și transferul sarcinilor către secretarul adjunct al apărării, Kathleen Hicks, a fost o „încălcare clară a legii”.

În Camera Reprezentanților, președintele Comitetului pentru Servicii Armate, Mike Rogers, a cerut o informare detaliată a ceea ce s-a întâmplat și a felului în care instituțiile statului au fost informate despre situația lui Austin.

Austin, care are 70 de ani, se află imediat după președintele Joe Biden în ierarhia lanţului de comandă al armatei americane. Sarcinile de serviciu îi impun să fie disponibil în orice moment pentru a răspunde la orice criză de securitate naţională.

Acest lucru înseamnă că trebuie să fie întotdeauna pregătit să intre în comunicaţii securizate cu alţi oficiali, de exemplu în cazul unui atac nuclear. Acest lucru este imposibil de realizat de pe un pat de terapie intensivă.

Lloyd Austin a fost transportat cu ambulanţa pe 1 ianuarie la spitalul militar Walter Reed după ce a suferit complicaţii în urma tratamentului împotriva cancerului de prostată pe care l-a făcut în 22 decembrie.

După ce a fost diagnosticat cu o infecţie, Austin a fost mutat pe 2 ianuarie la o unitate de terapie intensivă.

Tratamentul împotriva cancerului de prostată la care a fost supus Austin la 22 decembrie a presupus o anestezie generală, potrivit unui comunicat al spitalului Walter Reed, citat de Reuters.

În acest moment, secretarul Apărării e internat la spitalul Walter Reed.

Casa Albă, în dificultate

Administraţia Joe Biden s-a străduit să calmeze furia politică izbucnită în urma dezvăluirilor potrivit cărora preşedintele, care candidează pentru realegere, nu a ştiut de spitalizarea secretarului Apărării între 1 ianuarie şi 4 ianuarie.

Pentagonul a declarat iniţial că tratamentul din decembrie al lui Austin a fost pentru o procedură medicală neurgentă. Nu era clar cum ar putea fi considerat neurgentă o operaţie pentru cancer de prostată, notează Reuters.

Unii republicani proeminenţi, inclusiv Donald Trump, au cerut ca Austin să fie demis din funcţie. Dar Pentagonul a declarat că generalul cu patru stele în retragere nu întenționează să demisioneze iar Casa Albă a declarat că Biden nu are intenția să îl demită.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a recunoscut că situația lui Lloyd Austin nu a fost comunicată corect, la nici un nivel.
Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a recunoscut că situația lui Lloyd Austin nu a fost comunicată corect, la nici un nivel.

Modul în care Departamentul Apărării a gestionat spitalizarea lui Austin contrastează cu modul în care Departamentul de Stat a gestionat operaţia la prostată a secretarului de stat de atunci, Colin Powell, la 15 decembrie 2003, scrie Reuters.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la acea vreme a publicat o declaraţie în cursul dimineţii prin care făcea public faptul că Powell, general cu patru stele în retragere şi fost preşedinte al Statului Major Întrunit, se afla în operaţie la Walter Reed şi urma să rămână acolo timp de câteva zile.

De asemenea, aceasta a dezvăluit că Powell va avea un program redus în timp ce se va recupera după operaţie.

Controversa a determinat o revizuire la nivel guvernamental a protocoalelor în vigoare pentru a preveni astfel de situații, iar Pentagonul își examinează propriile proceduri în urma acestei scăpări care i-a lăsat chiar și pe adjuncții de top ai lui Austin neinformați îbtr-o chestiune foarte importantă pentru securitatea națională a SUA.

Sănătatea oficialilor, o chestiune sensibilă

Concentrarea prelungită asupra secretului medical al unui înalt oficial vine în contextul în care și președintele Joe Biden se confruntă cu întrebări publice și ale alegătorilor legate de starea sa de sănătate și capacitatea de a ocupa funcția de președinte la vârsta de 81 de ani.

Cu toate că nu există nicio cerință legală pentru funcționarii publici de a-și dezvălui istoricul medical, a devenit o practică obișnuită pentru candidații la președinție și vicepreședinție și pentru actualii candidați să facă acest lucru.

Joe Biden a fost supus ultima dată unui examen fizic în februarie 2023, când medicul său l-a declarat „sănătos, viguros” și „în formă”. O leziune a pielii îndepărtată din piept s-a dovedit mai târziu a fi un carcinom bazocelular, printre cele mai comune și ușor de tratat forme de cancer.

Biden a transferat puterea vicepreședintelui Kamala Harris timp de o oră și 25 de minute în 2021, când se afla sub anestezie în timpul unei colonoscopii de rutină. Casa Albă a anunțat în prealabil că este supus procedurii, dar a așteptat până când Joe Biden s-a trezit înainte de a spune exact cât a fost durata de timp cât a fost inconștient.

Anul trecut, președintele a început să folosească un aparat pe timp de noapte pentru a ajuta la apneea de somn. Utilizarea aparatului a fost dezvăluită publicului doar după ce jurnaliștii au văzut urme de identificare pe fața sa de la masca purtată pe timpul nopții.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG