Linkuri accesibilitate

Casa Albă: Peste 1.000 de soldați nord-coreeni au fost răniți sau uciși pe frontul din Kursk în ultima săptămână


Cadavre ale soldaților ruși căzuți în regiunea Kursk. Potrivit unor surse ale Schemes, proiectul de investigații al RFE/RL, printre morți se află și cadavre ale unor soldați din Coreea de Nord.
Cadavre ale soldaților ruși căzuți în regiunea Kursk. Potrivit unor surse ale Schemes, proiectul de investigații al RFE/RL, printre morți se află și cadavre ale unor soldați din Coreea de Nord.

Peste 1.000 de soldați nord-coreeni care luptă alături de trupele rusești în Kursk ar fi fost răniți sau uciși doar în ultima săptămână, afirmă Casa Albă.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, afirmă că sunt pierderi imense în rândul nord-coreenilor.

„E clar că liderii militari ruși și nord-coreeni îi tratează pe acești soldați ca și când ar fi consumabili și îi trimit în atacuri inutile împotriva forțelor ucrainene”, a transmis Kirby.

Reprezentantul executivului american întărește ideea că nord-coreenii sunt folosiți în atacuri de tip „val uman” - adică sunt trimiși pe front, alături de soldați răniți și prizonieri de război, drept scuturi umane pentru soldații ruși, pentru a epuiza forțele ucrainene.

Mai mult, unii soldați trimiși de Phenian ajung să se sinucidă ca să nu mai lupte, știind că nu se pot preda ucrainenilor fără ca familia lor să sufere grave consecințe ale regimului lui Kim Jong-un.

Vineri, au apărut primele informații despre un soldat nord-coreean capturat în viață de către ucraineni, conform unei fotografii care a circulat pe canalele de Telegram care au legătură cu războiul.

Soldatul, rănit și vizibil slăbit până la punctul subnutriției grave, a murit vineri dimineață din cauza rănilor suferite înainte să fie luat prizonier.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că peste 3.000 de soldați nord-coreeni au fost răniți sau uciși pe front în ultimele luni și că „mai mulți” soldați nord-coreeni au murit după ce au fost luați prizonieri de război. El acuză armata rusă că nu i-a îngrijit, astfel că ei erau atât de slăbiți când au ajuns în mâinile ucrainenilor încât n-aveau șanse de supraviețuire.

El a cerut Chinei să-și folosească influența asupra regimului de la Phenian ca să oprească trimiterea a și mai multor soldați nord-coreeni pe front.

Invocând faptul că „poporul coreean n-ar trebui să-și piardă oamenii pe câmpuri de luptă în Europa”, el spune că Beijingul ar putea opri implicarea nord-coreenilor.

China și-a întărit legăturile cu Rusia de la începutul războiului din Ucraina, chiar dacă a negat că ajută regimul de la Kremlin. Mai mult, singurul tratat de apărare al Chinei este cu Coreea de Nord, însă relațiile dintre cele două țări s-au răcit după ce nord-coreenii s-au apropiat de ruși.

Informația cum că Phenianul trimite trupe alături de ruși a fost publicată de serviciile de informații sud-coreene în octombrie.

Sud-coreenii, împreună cu serviciile de informații americane și ucrainene, estimează că Phenianul a trimis între 10.000 și 12.000 de soldați în regiunea Kursk, la granița Rusiei cu Ucraina. Este aceeași regiune în care ucrainenii au desfășurat o incursiune în august.

Oficialii americani consideră că Ucraina va fi nevoită să se retragă din Kursk în următoarele câteva luni, ca să evite pierderi masive sau posibilitatea de a fi încercuiți de ruși.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG