Linkuri accesibilitate

Cât înseamnă în bani scutirea de impozit pe venitul pentru IT-iști


În România, sunt peste 100.000 de angajați în sectorul IT
În România, sunt peste 100.000 de angajați în sectorul IT

În România, sunt aproape 100.000 de angajați în sectorul IT, însă doar o mică parte beneficiază de scutirea de impozit. În plus, suma pe care ar câștiga-o statul de pe urma impozitării veniturilor acestora ar fi aproape egală cu subvenția pe 2019 acordată partidelor parlamentare.

IT-ul este o industrie care a generat anul trecut circa 4,5 miliarde de euro, reprezentând o contribuție de aproape 6% la PIB, are peste 100.000 de angajați și cu un venit mediu de 7.500 de lei net lunar. Cu toate acestea, doar o treime dintre aceștia beneficiază de scutirea de impozit pe venit.

Declarațiile liderului PNL, potrivit cărora IT-iștii ar trebui să nu mai fie scutiți de impozite, au fost sancționate de politicieni, inclusiv din interiorul PNL.

Dar ce spun cei vizați direct de intențiile liderului liberal?

„Doar aproximativ 30.000 de persoane beneficiază de această scutire de impozit pe venit. Impactul bugetar este de 50 milioane euro pe an. Nimic adică față de impactul pe care l-a creat și modul în care a crescut această industrie”, au spus, pentru Europa Liberă, reprezentanții Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS).

Sunt mai multe condiții pe care trebuie să le îndeplinească atât angajatorul, cât și angajatul pentru a se putea aplica această scutire de impozit pe venit. Printre altele, angajatorul trebuie să aibă printre obiectele de activitate și „crearea de programe pentru calculator” și sunt doar anumite posturi pe care pot fi încadrați angajații (programator, analist, etc.). În schimb, angajatul trebuie să aibă studii superioare sau să urmeze cursurile unei facultăți.

Practic, suma de 50 de milioane de euro pe care ar câștiga-o statul român de pe urma introducerii impozitării veniturilor IT-iștilor ar fi aproape egală cu subvenția pe 2019 pe care o primesc partidele parlamentare (circa 57 de milioane de euro).

„Facem apel la oamenii politici să analizeze cu atenție dinamica acestui sector, înainte de a transmite semnale de instabilitate într-un sector deja puternic afectat de modificări fiscale, introduse fără studii de impact”, au mai punctat reprezentanții Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS) drept replică la declarația lui Ludovic Orban. Liderul PNL, partid care s-a clasat pe primul loc în opțiunile electoratului la alegerile europarlamentare care au avut loc săptămâna trecută, a generat nemulțumire în rândul industriei IT din România, după ce a spus, într-o conferință de presă de la finalul săptămânii că orice venit trebuie impozitat şi că nu i se pare normal ca salariaţii din IT să fie scutiţi de plata impozitului pe venit.

Sectorul IT din România a crescut, din 2003 și până în prezent de cinci ori – de la circa un miliard de euro la aproape cinci miliarde de euro. Una dintre facilitățile care au permis dezvoltarea sectorului, încă de la începutul anilor 2000, a fost tocmai scutirea de impozit pe venit – adică de 10%. De-a lungul anilor, și mai ales în perioada crizei economice s-a tot luat în calcul reintroducerea impozitului pe venit, însă nu a fost laută concret nicio măsură.

Cel mai recent, la finalul lui 2017, în urma „revoluției fiscale”, atunci când s-a decis trecerea contribuțiilor sociale (CAS și CASS) de la angajat la angajator s-a discutat și eliminarea scutirii de impozitul pe venit pentru angajații IT din mediul privat. În urma presiunilor mari ale industriei, care trebuia să mai suporte și alte creșteri de taxe și eliminări de facilități, aceasta nu a fost însă pusă în practică.

De altfel, și fostul președinte Traian Băsescu amintea pe pagina sa de Facebook că „datorită importanţei acestei categorii de specialişti, veniturile lor n-au fost impozitate nici în perioada de criză economică”, iar acest lucru a făcut ca marile companii de IT din lume „să dezvolte în România mari centre de cercetare, de realizare programe industriale, centre regionale de mentenanţă etc, etc. absorbind integral forţa de muncă specializată produsă de toate marile universităţi ale ţării”.

Piața de IT ar avea de fapt nevoie de mai mulți specialiști decât produc universitățile autohone, mai ales că mulți aleg să plece în străinătate. Astfel, companiile din domeniu nu își permit să își piardă angajații, în condițiile în care și așa există un deficit de specialiști pe piață, iar costuri de muncă ridicate înseamnă scăderea competitivității.

„Reiterăm faptul că facilitățile fiscale au făcut și mențin industria IT românească competitivă, într-o cursă cu alte țări care oferă programatorilor impozit pe venit 0, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forță de muncă din IT la nivelul UE este atât de mare, încât, o astfel de măsură ar putea avea ca rezultat o reducere masivă a specialiștilor din țară, deci un impact economic major”, mai spun reprezentanții ANIS.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG