„Nu mai cumpără nimeni această retorică în care toţi sunt răi şi numai dvs sunteţi buni, în care se face numai rău în România până ajungeţi dvs la guvernare unde aţi mai fost duşi de urechiuşe şi unde aţi plecat cu pantalonii murdari, la prima bătălie politică. Sunteţi distruşi din clipa în care v-au lăsat cei care v-au creat şi v-au manipulat din urmă, înţelegeţi? De atunci sunteţi distruşi. Aţi rămas fără epoleţi, cu dinaintea goală şi acum nu faceţi decât să atacaţi pe toţi cei care vor să facă ceva în ţara asta”, a spus Predoiu de la tribuna Parlamentului României.
El a susținut că, de când este ministru de Interne, au fost destructurate 44 de grupări de crimă organizată și au fost confiscate sute de kilograme de droguri.
Discursul său s-a axat în special pe atacul asupra USR.
„Dacă vreți să vorbim de distrugere, cred că sunteţi obsedați de acest cuvânt, asta este logica dvs, nu sunteţi Uniunea salvaţi România, sunteţi Uniunea Distrugeţi România. Distrus e simţul dvs de logică când veniţi să vă frângeţi degetele aici pentru lupta antidrog şi propuneţi proiect de lege pentru consumul drogurilor, legal. Distrus e bunul dvs simţ când ţipaţi la celelalte partide că sunt corupte dar nu suflaţi o vorbuliţă despre cazurile de corupţie din partidul dvs., cercetate de către procurori. Distrus e patriotismul dvs, tot anul trecut nu aţi făcut decât să împiedicaţi să ridicăm MCV, ceea ce mi s-a părut o lipsă de patriotism. Oricum, aţi fost un adversar slab, să ştiţi, nu m-a satisfăcut, ca să zic aşa. Nu faceţi decât să denaturaţi lucrurile”, a vituperat Predoiu, citat de News.ro.
El i-a criticat pe parlamentarii USR pentru „necunoașterea profundă a domeniului”, susținând, contrar celor afirmate de USR, că există o strategie națională antidrog, adoptată de guvern pentru perioada 2022 -2026.
De asemenea, i-a criticat pe cei de la USR pentru că au votat pentru legalizarea canabisului
„Dumneavoastră, care vă frângeţi mâinile acum de această problemă, aţi promovat şi susţinut un proiect de lege privind legalizarea canabisului. Pe de o parte veniţi aici şi spuneţi că e mare problema cu drogurile, şi să ştie românii, pe de altă parte, cereţi în Parlament legi pentru legalizarea consumului de droguri, asta este realitatea”, a mai spus Predoiu.
El a spus că problema traficului de droguri este una din priorităţile MAI, alături de combaterea traficului de persoane şi a grupurilor de crimă organizată și că din prima zi la minister a convocat toate structurile de forţă şi le-a trasat ca sarcină lupta cu drogurile şi crima organizată.
În consecință, au avut loc 297 de acţiuni operative importante, începând cu 4 iulie, rezultate în mii de percheziţii, urmate de mandate de reţinere şi trimitere în judecată.
Predoiu a dat asigurări, referindu-se la cazul Vama Veche - 2 mai, unde un șofer de 19 ani a accidentat mortal doi tineri după ce a consumat droguri, că a luat toate măsurile, de la cercetare disciplinară, reorganizare și anchete și că nu a făcut „rabat de la nicio prerogativă legală” și i-a criticat pe parlamentarii USR că „stigmatizează un întreg minister, un întreg sistem de forţă, toate structurile ministerului, începând cu Poliţia şi terminând cu Frontiera”.
El a spus că numai în 2023 au avut loc la nivel național 600 de acţiuni operative împotriva grupărilor de crimă organizată, soldate cu destructurarea a 44 de grupări infracționale.
„Peste 600 de kg de droguri de mare risc capturate, peste 600 de tone de masă verde, plus tona de ieri. Peste 1,7 milioane de pastile de precursori, astea sunt capturi care au fost investigate ani de zile. Să ne uităm la ultimele trei luni, că spuneţi că nu am făcut nimic. 211 acţiuni operative pe crimă organzată, 2.400 de fapte penale documentate, 210 kg de droguri scoase din piaţă, 44 de grupuri de crimă organizată destructurate. Dacă dvs vi se pare că a destructura în trei luni de zile 44 de grupuri de crimă organizată şi a captura 210 kg de droguri înseamnă că mă ascund în birou, înseamnă că numai stând în birou facem aceste lucruri. Eu nu cred aceste lucruri, e vorba de munca poliţiştilor care în teren, în fiecare zi muncesc”, a afirmat Predoiu.
Ministrul i-a acuzat pe parlamentarii USR că subminează încrederea în aparatul de aplicare a legii și a dat asigurări că reorganizează întreaga structură a inspectorului de la Constanța, criticat în presă și social-media pentru gestionarea cazului 2 Mai - Vama Veche.
„Nu e simplu să iei totul de la zero, 20 din cei mai buni specialişti se ocupă de acest lucru la Constanţa. Sunt şi alte măsuri instiutţionale. În timp record, specialiştii ministerului au dat publicităţii un proiect de lege care reorganizează, întăreşte cadrul normativ pentru combaterea drogurilor. Facem şi pe plan operativ, şi instituţional şi pe plan normativ”, a spus ministrul.
El a spus că traficul de droguri este un fenomen în creştere în toată Europa și că România este pe ruta a trei mari mişcări de droguri în lume: pe ruta asiatică privind intrarea de heroină în ţară, punct de intrare pentru cocaină şi punct de tranzit pentru amfetamine şi preamfetamine care pleacă din Europa spre Asia.
„Este un fenomen care e în creştere în toată Europa. E o piaţă de 33 de miliarde la nivel european. 30% din cetăţenii europeni au declarat că au consumat sau consumă droguri. E un fenomen global, s-a discutat şi la nivelul JAI. La noi în ţară am pus în operaţiune aceste planuri pe care le vedeţi cu sute de acţiuni zilnic, capturi care se fac. Nu se poate rezolva totul peste noapte”, a declarat Cătălin Predoiu.
El a spus că, deși problema traficului de droguri a devenit foarte vizibilă după accidentul din localitatea 2 Mai, lupta antidrog datează dinainte de tragedie și că nu este corect să i se reproșeze că se axează exclusiv pe sancționarea consumului de droguri.
Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a fost invitat marți la „Ora Guvernului” pentru a spune care este strategia ministerului de Interne pentru combaterea traficului de droguri și care sunt mărusile pe care intenționează să le ia.
Ministrul Cătălin Predoiu solicitase săptămâna trecută să fie reprogramată „Ora Guvernului” din data de 2 octombrie, invocând activităţi programate anterior pentru luna septembrie care nu i-ar permite să vină în Parlament decât la o dată ulterioară, inclusiv o întrunire a Consiliului JAI la care trebuie să fie prezent.
Potrivit site-ului Consiliului UE, formaţiunea Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a Consiliului a avut programate reuniuni pe 28 septembrie, 19 octombrie şi 4 decembrie.
Cu două săptămâni în urmă, liderul deputaţilor USR Ionuţ Moşteanu a solicitat participarea ministrului Afacerilor Interne Cătălin Predoiu la „Ora Guvernului” la Camerea Deputaţilor.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, la deschiderea noului an şcolar, că a decis să includă subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).