Linkuri accesibilitate

Câți bani vor primi părinții care stau acasă cu copiii dacă se închid școlile din cauza situațiilor de urgență


Deputații Adrian Solomon (PSD) și Florin Roman (PNL)
Deputații Adrian Solomon (PSD) și Florin Roman (PNL)

UPDATE Proiectul a fost votat în unanimitate de Camera Deputaților, iar legea urmează să meargă pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis dacă nu o să fie contestată la Curtea Constituțională.

Comisia de Muncă din Camera Deputaților a votat în unanimitate inițiativa legislativă care dă dreptul unui părinte să poată sta acasă cu un copil mai mic de 12 ani dacă se închid școlile. Proiectul de lege a fost votat însă cu anumite amendamente, astfel că un părinte nu poate primi pentru ziua în care stă acasă mai mult de 75% din salariul mediu brut pentru o zi de muncă. Deputații nu au stabilit perioada maximă în care un părinte poate rămâne acasă împreună cu copilul său. Decizia îi aparține Guvernului.

Proiectul de lege a fost scos de la sertar în perioada coronavirusului, inițiator fiind deputatul Marian Cucșa, deși el se referea inițial la închiderea școlilor din cauza zăpezilor abundente. De zilele libere beneficiază părinții copiillor mai mici de 12 ani sau un tutore legal, în cazul în care se închid școlile.

  • Cucșa a afirmat că în România sunt peste 2.8 milioane de copii între 0 și 12 ani. În cazul copiilor cu dizabilități, vârsta crește la 18 ani.

Potrivit inițiatorului, un părinte poate depune solicitare să stea acasă cu copilul în cazul în care se închid școlile. Nu vor putea sta acasă însă ambii părinți.

Cele mai multe discuții în cadrul Comisiei de Muncă au fost purtate în jurul amendamentului legat de cine plătește pentru zilele în care angajatul stă acasă cu copilul său.

Liberalii au susținut în cadrul Comisiei că nu se poate pune presiune doar pe stat și trebuie ca povara fiscală să fie suportată împreună cu angajatorul.

Soluția a venit de la deputata PSD, Olguța Vasilescu, care propus un amendament - sumele să fie luate din contribuția de 2,25% pe care angajatorii o plătesc către bugetul de stat. Din această sumă, un procent ajunge la fondul de garantare, iar guvernul a susținut că de aici se vor lua sumele pentru angajatori.

Guvernul va avea obligația ca în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare să stabilească modul de decontare către firme. Tot în sarcina Executivului a rămas și sarcina de a stabili câte zile poate sta acasă un angajat după ce școala copilului său a fost închisă.

Parlamentarii au stabilit însă că părinții care au salarii foarte mari nu pot sta acasă pe salariul negociat cu angajatorul. Astfel, proiectul a ieșit din Comisia de Muncă cu un amendament care stabilește că părintele va primi pentru ziua petrecută acasă cel mult 75% din salariul mediu brut aferent unei zi de muncă.

“Nu se poate ca un părinte care are 4.000 de euro să stea acasă o lună și să ia 75%, adică 3.000 euro”, a spus președintele Comisiei de Muncă, Adrian Solomon (PSD)

Proiectul urmează să intre azi la votul final în Camera Deputaților. Toate amendamentele depuse de USR la proiectul de lege au fost respinse.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG