Pachetul de ajutor a fost anunțat în timpul vizitei în Ucraina a comisarului european Hadja Lahbib, responsabil cu gestionarea crizelor.
Ea a vizitat Kievul pentru a discuta despre provocările umanitare din țara invadată total de Rusia pe 24 februarie 2022.
Cele 148 de milioane de euro oferite luni de Comisia Europeană aduc ajutorul umanitar total al UE la peste 1,1 miliarde de euro.
Finanțarea este menită să ajute populația ucraineană cu hrană, adăpost, apă și căldură, a declarat Lahbib, citată de Delegația UE în Ucraina.
„Noua noastră finanțare de 148 de milioane de euro în sprijin umanitar este dovada puternică că suntem alături de ucraineni în momentul în care au nevoie. Vom continua să facem tot ce ne stă în putere pentru a-i ajuta pe cei afectați de această criză cu toți partenerii noștri și cu autoritățile ucrainene.”
Peste 12,7 milioane de persoane au nevoie de asistență urgentă, iar noua finanțare este vitală pentru salvarea vieții celor afectați, cele mai vulnerabile populații din Ucraina, spune Delegația UE la Kiev.
Cum va fi împărțit noul pachet umanitar
- 140 de milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Ucraina, iar finanțarea va fi direcționată către furnizarea de asistență de urgență, inclusiv hrană, adăpost, apă curată, asistență medicală și protecție pe timp de iarnă.
Prioritățile cheie includ sprijinirea populațiilor vulnerabile din regiunile puternic afectate din estul și sudul Ucrainei.
- 8 milioane de euro sunt alocate pentru proiecte umanitare în Moldova.
Sprijinul se va concentra pe sprijinirea refugiaților ucraineni și a comunităților gazdă din Republica Moldova, cu prioritate pentru acordarea asistenței în numerar, accesului la servicii esențiale precum asistența medicală, educația și sprijinul psihosocial.
Înainte de a ajunge la Kiev, comisarul Lahbib a vizitat centrul UE Medevac din Rzeszów (Polonia), care asistă Mecanismul de protecție civilă în evacuarea medicală a pacienților grav bolnavi din Ucraina și din țările învecinate.
Aproximativ 4.000 de pacienți au fost transferați în spitale europene pentru tratament de când sistemul a fost înființat în martie 2022.
De la începutul agresiunii rusești, UE și-a coordonat cea mai mare operațiune declanșată vreodată prin mecanismul de protecție civilă al UE., furnizând peste 150.000 de tone de produse pentru asistență în natură în Ucraina.
UE a distribuit, de asemenea, asistență din stocurile sale „rescEU”, inclusiv echipamente medicale pentru generatoare de energie, unități de adăpost temporar și stații de tratare a apei în Ucraina.
UE a oferit ajutor umanitar Ucrainei încă de la începutul conflictului, din în 2014, când Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea, în special comunităților vulnerabile din țară.
1,1 miliarde de euro, ajutor umanitar de la începutul invaziei
După ce Rusia a invadat Ucraina total, nedeclarat și neprovocat pe 24 februarie 2022, UE și-a intensificat reacția umanitară pentru sprijinirea persoanelor afectate de război și a infrastructurii critice, atacate permanent de Rusia, reclamând încălcarea dreptului internațional umanitar de puterea de la Kremlin.
Ca răspuns, UE a mobilizat toate resursele disponibile pentru a furniza asistență de urgență.
Până în prezent, Comisia Europeană a alocat peste 1,1 miliarde de euro ajutor umanitar.
Din această finanțare, 1,09 miliarde de euro au fost alocate pentru programe umanitare din Ucraina și 84 de milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților care au fugit în Moldova vecină.
Pe lângă operațiunile sale de ajutor umanitar, UE și-a coordonat cea mai mare operațiune vreodată prin mecanismul de protecție civilă, prin livrarea a peste 150 000 de tone de asistență în natură în Ucraina, cum ar fi ambulanțe, mașini de pompieri, medicamente, provizii pentru adăposturi, generatoare de energie și multe altele.
UE și-a folosit inclusiv propriul mecanism rescEU, care conține stocuri de urgență pentru a trimite în Ucraina generatoare de energie, echipamente medicale, adăposturi temporare și echipamente specializate pentru riscuri pentru sănătatea publică, cum ar fi amenințările chimice, biologice, radiologice și nucleare.