Linkuri accesibilitate

Reguli noi pentru cazarea ucrainenilor | Guvernul îi vrea în săli de sport, cămine culturale, nu la hoteluri private


Statul român vrea să facă economie cu cazarea persoanelor din Ucraina și schimbă strategia: prima dată vor fi oferite locurile organizate de autorităților locale. În acest moment, sunt 22.000 de astfel de locuri libere. Imagine generică cu premierul Ciucă din Parlament.
Statul român vrea să facă economie cu cazarea persoanelor din Ucraina și schimbă strategia: prima dată vor fi oferite locurile organizate de autorităților locale. În acest moment, sunt 22.000 de astfel de locuri libere. Imagine generică cu premierul Ciucă din Parlament.

Surse guvernamentale susțin că se va schimba politica privind cazarea persoanelor care sosesc din Ucraina. Noua strategie prevede ca inspectoratele pentru situații de urgență să direcționeze oamenii către centrele organizate de statul român, nu spre pensiuni și hoteluri private.

Guvernul a modificat Ordonanța de Urgență 15/2022 și permite persoanelor care găzduiesc cetățeni ucraineni să poată deconta 50 de lei pe zi pentru cazare, plus 20 de lei pentru masă. Pentru ca prevederea să se aplice este nevoie de o Hotărâre de Guvern.

Peste 500.000 de persoane au venit în România din Ucraina după invazia rusească din 24 februarie.

Mulți ucraineni au plecat spre țările vestice, folosind România doar ca țară de tranzit. Cu toate acestea, cazarea lor a arătat o mobilizare remarcabilă din partea societății civile și a privaților.

Statul român s-a angajat să plătească, din fonduri europene, cazarea ucrainenilor în pensiuni și hoteluri, dar și spații organizate de autoritățile locale. Suma alocată de Guvern este de 200 de milioane de lei.

La o lună după începerea războiului, statul român intenționează să-și schimbe politica privind cazarea persoanelor care vin din Ucraina. În prezent, Inspectoratele pentru Situații de Urgență au realizat o listă cu unitățile de cazare din fiecare județ, fie că este vorba de locurile oferite de statul român prin autoritățile locale, fie că este vorba de entități private.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a direcționat, până în acest moment, cetățenii ucraineni către unitățile de cazare aflate pe listă, iar statul român urmează să deconteze 100 de lei pentru o persoană cazată la privat, 230 de lei o cameră și 50 de lei pentru o persoană primită în spațiile organizate de autoritățile publice.

Centrul pentru refugiați organizat la Romexpo, București, vineri, 11 martie 2022. Inquam Photos / Ilona Andrei
Centrul pentru refugiați organizat la Romexpo, București, vineri, 11 martie 2022. Inquam Photos / Ilona Andrei

„Toate autoritățile publice au comunicat către Inspectoratul pentru situații de Urgență că au disponibile aproximativ 30.000 de locuri de cazare. Astăzi, sunt ocupate de 8.000. Statul român plătește 50 de lei pentru noapte de cazare pentru cei 8.000. Sunt cazate persoane în săli de sport, cămine culturale, tot ce a pus statul la dispoziție prin autoritățile locale. Dacă mai avem 22.000 de locuri libere, este anormal ca statul român să plătească unui hotel 230 de lei pe noapte. Normal ar fi să ocupăm toate locurile de la stat”, au declarat surse guvernamentale pentru Europa Libera

Potrivit calculelor, statul român plătește pentru cazarea celor 8.000 de persoane 400.000 de lei pe noapte (80.000 de euro). Dacă toate cele 30.000 de locuri publice ar fi ocupate, suma decontată ar fi de 1,5 milioane de lei/zi (300.000 euro/zi).

Guvernul dorește, astfel, ca IGSU să nu mai trimită persoanele din Ucraina către hoteluri și pensiuni până cele 22.000 de locuri din sistemul de stat nu vor fi ocupate.

„Din păcate, acest lucru nu se întâmplă astăzi”, au precizat sursele citate.

Toate pensiunile, hotelurile sau alte instituții aflate pe lista IGSU urmează să primească decontare pentru cazarea persoanelor sosite din Ucraina, conform Ordonanței de Urgență 15/2022 din 27 februarie. Dar nu pentru mult timp.

„Lui Arafat i s-a cerut o metodologie, prin care să se impună o recomandare către IGSU să se ocupe prima dată zona publică, cele 30.000 de locuri, iar apoi se pot trimite oamenii la hoteluri și pensiuni”, au dezvăluit surse guvernamentale.

Dacă o persoană din Ucraina va refuza să se cazeze într-o sală de sport sau într-un cămin cultural, va putea să meargă în zona privată, dar pe banii săi. Hotelurile și pensiunile nu vor primi decontare dacă nu sunt trimiși direct de IGSU.

Guvernul nu a decontat, până miercuri, 23 martie, sumele pentru cazarea persoanelor venite din Ucraina. Surse guvernamentale au declarat pentru Europa Liberă că premierul Ciucă a insistat ca toți privații să își primească banii cuveniți, până situația se va schimba prin noua metodologie propusă de Raed Arafat.

Sală de sport din orașul Voluntari, lângă București, unde au fost cazate persoane care au venit din Ucraina. Imagine din 28 februarie 2022.
Sală de sport din orașul Voluntari, lângă București, unde au fost cazate persoane care au venit din Ucraina. Imagine din 28 februarie 2022.

Banii vor fi primiți de România de la Comisia Europeană, prin mecanismele europene. Guvernul va plăti sumele din bugetul de stat către hoteluri și pensiuni, iar ulterior va recupera fondurile de la Uniunea Europeană.

„Sunt 200 de milioane în bugetul Ministerului de Interne și la DSU”, au afirmat surse guvernamentale.

Potrivit surselor citate, decontarea de la Guvern pentru pensiuni și hoteluri se va face până la finalul lunii martie.

Bani pentru persoanele private dacă iau acasă un ucrainean

În guvern, există discuții avansate pentru modificarea OUG 15, cea care stabilește regulile privind cazarea persoanelor sosite în România din Ucraina după declanșarea războiului.

„Persoanele private din România vor putea deconta 50 de lei pe zi/persoană dacă vor caza un cetățean ucrainean. Dacă sunt cinci persoane, înseamnă 250 de lei pe zi pentru cazare. Suma nu este bătută în cuie, încă sunt discuții înaintea ședinței de Guvern. Acest mecanism nu funcționează astăzi pentru cazare, dar se va regla în Guvern”, au afirmat surse de la Palatul Victoria pentru Europa Liberă.

Pe lângă suma pentru cazare, statul român a majorat și suma alocată pentru hrană pentru o zi de la 16 lei la 20 de lei.

Statul român a ridicat prima tabără mobilă la 4 zile după începerea războiului

România dispune de 39 de tabere mobile pentru primirea refugiaților din Ucraina. În astfel de taberele mobile nu se poate staționa mai mult de 72 de ore, fiind vorba de corturi instalate temporar. Europa Liberă a dezvăluit că instalațiile de climatizare din corturi nu au făcut față frigului, iar autoritățile locale au fost obligate să aducă aeroterme pentru asigurarea unei temperaturi decente.

Prima tabără mobilă a fost instalată la 4 zile după invazia Rusiei în Ucraina. Primele persoane care au venit din Ucraina s-au cazat în unități private sau în locuri oferite de ONG-uri, Biserica Ortodoxă sau alte culte religioase.

Unde pot fi cazați refugiații ucraineni care vin în România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:25 0:00

Autoritățile locale au reacționat mai târziu și au organizat locuri de cazare în săli de sport, cămine culturale, cămine studențești sau liceale, spații ale Direcțiilor de Asistență Socială. Cu toate acestea, societatea civilă a continuat să susțină autoritățile locale sau centrale. Astfel, la Romexpo au fost aduse paturi de campanie, dar saltele, pături sau perne au fost donate de societatea civilă sau persoane private.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

XS
SM
MD
LG