Linkuri accesibilitate

Cazul Caracal: Comisia de apărare din Camera Deputaților cheamă STS și Poliția Română la audieri


Aleșii urmează să îi cheme la audieri pe ministrul de Interne Nicolae Moga, directorul STS Sorinel Vasilca, inspectorul general interimar al Poliției Române Florian Dragnea și fostul șef al Poliției Ioan Buda.

„Având în vedere evenimentele recente de la Caracal, precum și numeroasele semnalări din mass-media referitoare la modul deficitar de execitare a atribuțiilor de serviciu de către personalul Ministerului Afacerilor Interne și al Serviciului de Telecomunicații Speciale, pentru analizarea situației și în exercitarea controlului parlamentar, luni, 29 iulie, ora 17, va avea loc ședința Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională”, potrivit unui anunț intern al Comisie de apărare a Camerei Deputaților, obținut de Mediafax.

Protest în capitală

Peste 2500 de persoane s-au strâns în centrul capitalei pentru a comemora curajul Alexandrei, care a sunat de trei ori la 112 din captivitate. Oamenii își exprimă și dezacordul cu autoritățile care ar fi trebuit să o salveze.

Manifestanții au plecat în marș pe Calea Victoriei, spre sediul MAI. Ei scandează “Demisia”, “Colectiv”, “Nu scăpați”, “Ieșiți din casă / dacă vă pasă”. Şi la Iaşi oamenii au adus lumânări şi o coroană de flori cu mesajul „Alexandra şi Mihaela, iertaţi-ne!”

Ajunși în fața Ministerului de Interne, manifestanții au aprins candele, au ținut un moment de reculegere și au scandat împotriva guvernului și a autorităților, în general.

A existat și un moment tensionat cu echipa Antena 3 prezentă în Piața Revoluției. Protestatarii au scandat împotriva lor, iar reportera televiziunii a trebuit scoasă din piață sub protecia jandarmilor.

Suspectul Gheorghe Dincă a fost dus de polițiști înapoi la casa unde au găsit rămășițele umane

Gheorghe Dincă, principalul suspect în cazul de la Caracal, a fost adus sâmbătă după-amiaza, înapoi la casa unde erau rămășițele umane, după ce instanța a decis arestarea sa pentru 30 de zile.

Gheorghe Dincă a fost adus cu duba Poliției, iar în momentul în care a fost coborât din mașină a fost huiduit de cei strânși la fața locului, conform Mediafax.

Suspectul Gheorghe Dincă a negat că a luat-o cu mașina pe Alexandra, fata de 15 ani, spunând că și-a petrecut zilele de miercuri și joi, în mare parte, dezasamblând motoare vechi. Cu toate acestea, anchetatorii au găsit un cercel al Alexandrei în mașina suspectului, au declarat surse judiciare, citate de Mediafax.

Președintele Camerei Deputaților anunță comisie parlamentară de anchetă

Marcel Ciolacu a anunțat, sâmbătă, că va avea de urgență discuții cu liderii grupurilor parlamentare pentru înființarea unei comisii de anchetă care să analizeze cauzele care au dus la tragedia din Caracal, se arată într-un comunicat de presă al Camerei Deputaților.

Ciolacu a mai spus că „va sprijini și promova inițiativele legislative care înăspresc pedepsele pentru crimă, viol, și pedofilie, precum și orice alt demers pe această temă, inclusiv un referendum de consultare a cetățenilor în această privință, propus deja de premierul Viorica Dăncilă”, conform comunicatului.

APADOR-CH cere demisii după Cazul Caracal

„Pentru gravele disfuncţionalităţi existente în cadrul unui sistem, care a fost înfiinţat pentru salvarea de vieţi şi nu pentru practicarea jocului „de-a baba oarba”, APADOR-CH solicită public demiterea de îndată (în cazul în care nu şi-au dat încă demisia) a următorilor, în ordinea crescătoare a preţioaselor funcţii:

- Vicepreşedintele ANRCTI care este membru în comitetul de coordonare al Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă

- Secretarul de stat din MAI care este membru în comitetul de coordonare al Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă

- Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii care este membru în comitetul de coordonare al Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă

- Directorul STS – vicepreşedinte al comitetului de coordonare al Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă şi director al STS, care administrează acest sistem

- Ministrul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei – preşedinte al comitetului de coordonare al Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă”, conform sursei menționate.

Cum s-a prezentat Dincă la tribunal?

Avocatul din oficiu al suspectului a precizat că Gheorghe Dincă și-a susținut nevinovăția în fața judecătorilor și că nu le cunoaște pe cele două fete dispărute.

Avocatul a mai spus că există dovezi prezentate de procurori, dar că, în opinia sa, ele nu sunt suficiente pentru a determina viinovăția lui Dincă.

Justificarea prezentată de suspectul principal este aceea că în dimineața zilei nu a fost acasă, era la piață, și că apoi a lucrat în atelierul de tinichigerie.

Despre bijuteriile găsite, Dincă a precizat că el colecționa bijuterii „fake” și că acelea făceau parte din colecția personală a sa și a soției.

Între timp, scafandrii ISU au găsit în lacul din apropierea casei suspectului o valiză cu rămășite umane arse.

Suspectul a ajuns la Tribunalul Olt / Scafandrii ISU caută dovezi într-un lac din apropierea casei lui Dincă

Gheorghe Dincă a fost adus la Tribunalul Olt, unde judecătorii se vor pronunța asupra mandatului de arestare preventivă.

Scafandrii au fost chemați sâmbătă dimineața, iar surse citate de Mediafax menționează că sunt căutate probe în cazul presupuselor crime pe care le-a săvârșit Gheorghe Dincă.

Bărbatul de 66 de ani a fost reținut pentru viol și sechestrare de persoane, dar nu și pentru crimă.

În casa acestuia, aflată la mică distanță de lacul în care intervin scafandrii, au fost găsite resturi umane și bijuterii ale unei fete de 15 ani Alexandra, dispărută în urmă cu două zile.

Telefonul de pe care Alexandra a apelat 112 era al suspectului

Informația a fost furnizată agenției Mediafax de surse judiciare. Bărbatul își lăsase mobilul în garajul în care o legase pe fata de 15 ani. Aceasta a reușit să ajungă la telefon și să apeleze de 3 ori la numărul unic de urgență.

Ultimele cuvinte au fost „Vine, vine”, iar apoi apelul s-a întrerupt brusc, a confirmat chiar Ioan Buda, șeful Poliției Române, demis seara trecută din cauza modului defectuos în care s-a acționat la Caracal.

Fata a reușit, joi dimineață, să apeleze 112 și să ceară ajutor. De trei ori. La 11:05:41, pentru 45 de secunde, la 11:06:25, pentru două minute și douăzeci de secunde, și la 11:12:36, pentru un minut și treizeci și opt de secunde.

I-a spus dispecerului poliției că nu știe exact unde se află, însă este o casă veche, aproape părăsită și a furnizat o adresă de pe o carte de vizită pe care o găsise în locația în care se afla, precizând că nu știe dacă este cea la care este sechestrată. Alexandra le-ar fi spus polițiștilor că este legată cu sârmă la picioare și că a fost violată, potrivit lui Alexandru Cumpănașu, care este rudă cu fata.

Părinții Alexandrei au fost sunați joi de pe un număr privat pentru a li se spune că fata este bine și a plecat din țară, au dezvăluit, sâmbătă, procurorii.

În același fel, în aprilie, bunicul Luizei Mihaela, a fost sunat pentru a i se spune că nepoata lui este bine, în Elveția.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuța, a declarat, sâmbătă, pentru Mediafax, că dosarul deschis pentru omor a fost declinat DIICOT Craiova, după ce procurorii de crimă organizată au comunicat că aveau indicii cum că părinții Alexandrei au fost sunați să li se spună că fata e bine și a plecat din țară.

Dialoguri uluitoare între tatăl Alexandrei și polițiști

"Șeful Poliției din Caracal s-a adresat în felul acesta tatălui Alexandrei. Dacă după ce s-a realizat o parte din percheziții, a spus că <<dacă e încurcată cu vreunul și se va constata e bun de plată>>. asta îi spunea", a declarat unchiul Alexandrei, Alexandru Cumpănașu, care este președinte al Coaliției Naționale pentru Modernizarea României.

Cumpănașu relatează că vărul său a rămas blocat în fața acestor cuvinte.

Mai mult, un alt angajat al Poliției i-a cerut tatălui fetei să se gândească de două ori dacă vrea să depună sesizare pentru dispariție.

"Un alt angajat i-a pus când s-a dus să depună plângere: "să te gândești bine că fetele astea se întorc după o zi-două acasă", el fiind un tată disperat", a mai spus Cumpănașu, citat de Mediafax.

Principalul suspect a fost reținut pentru trafic de minori și viol. Gheorghe Dincă nu își recunoaște vina

Principalul suspect de la Caracal, Gheorghe Dincă, a fost reţinut pentru 24 de ore pentru comiterea infracţiunilor de trafic de minori şi viol, urmând să fie prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă, conform DIICOT.

PMP vrea să înainteze o lege prin care persoanele care violează sau ucid minori să fie condanate la închisoare pe viață

Președintele PMP, Eugen Tomac, într-o postare pe Facebook:

”Crima de la Caracal scoate în evidență o problemă pe care, de mulți ani, statul o trece cu vederea. Siguranța publică nu mai poate fi tratată nicio zi doar ca un subiect de presă, ci trebuie să devină o problemă de stat.

Suferința familiilor este îngrozitoare și, din nefericire, nicio instituție sau persoană nu poate alina această durere cumplită. De aceea, trebuie să fim puțin decenți în comentarii și poziții.

Un lucru este însă clar, toți criminalii care omoară minori sau îi violează trebuie condamnați pe viață. Aceasta va fi propunerea noastră, în această toamnă, în Parlament. Închisoare pe viață pentru monștri!

În rest, dezbaterea și politizarea subiectului arată cât de lipsiți de maturitate suntem, în momente pline de emoție, ca societate.”

DIICOT preia ancheta și conexează dosare

DIICOT Craiova a preluat de la Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt ancheta în dosarul dispariţiei fetei de 15 ani din Dobrosloveni, judeţul Olt, pentru a-l reuni cu un dosar privind dispariţia unei alte adolescente de 18 ani.

"S-a declinat competenţa către noi în vederea reunirii la o cauză care era înregistrată la DIICOT Craiova, iar în acest moment se fac audieri", a declarat, pentru Agerpres, prim-procurorul DIICOT Craiova, Ionuţ Ciprian Spiridon.

Astfel, audierea suspectului, bărbatul în vârstă de 66 de ani din Caracal, a fost preluată de către procurorii DIICOT Craiova, după ce în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă acesta a fost audiat de către procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt.

DIICOT Craiova a avut în lucru al doilea dosar, însă în acest caz nu l-a putut identificat pe autor.

Grindeanu, așteptat cu explicații

În același context, deputatul USR Cătălin Drulă, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților, a trimis preşedintelui ANCOM, Sorin Grindeanu, o solicitare de informare privind implementarea în România a sistemului ELS (Android Emergency Location Service), despre care spune că este o metodă eficientă de localizare a celor care apelează prin telefon serviciul de urgenţă 112.

"Una dintre cele mai eficiente metode de localizare a apelurilor la servicii de urgenţă este Emergency Service Locator de la Google. Funcţionează pe 99% din terminalele cu Android fără instalarea niciunei aplicaţii suplimentare. Principiul e simplu. Odată cu apelarea serviciului de urgenţă, telefonul activează automat serviciul de localizare (prin GPS) şi la scurt timp după încheierea apelului trimite un SMS special de tip Data cu longitudinea şi latitudinea către serviciul de urgenţă. Conform estimărilor Google, precizia medie este de 56 de metri faţă de 3km în cazul localizării clasice bazate pe celulă/antenă şi puterea semnalului de la terminal aşa cum e recepţionat la turnul GSM. Pentru implementare, nu este nevoie decât de un acord cu Google (gratuit) făcut de operatorii de telefonie mobilă şi de serviciul guvernamental din ţara respectivă. Costurile de investiţie sunt minimale conform Google şi durata de implementare este 2-15 săptămâni", afirmă deputatul Cătălin Drulă, într-o postare făcută vineri seara pe pagina sa de Facebook.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG