Linkuri accesibilitate

Cazul Dana Gîrbovan a încins spiritele în Secția pentru judecători a CSM. Poate redeveni judecător


Judecătoarea Dana Gîrbovan vrea să renunțe la demisia din magistratură
Judecătoarea Dana Gîrbovan vrea să renunțe la demisia din magistratură

Secția pentru judecători a CSM decide astăzi în privința cererii Danei Gîrbovan de renunțare la demisia din magistratură, după ce președintele Klaus Iohannis a respins-o pentru postul de ministru al Justiției.

UPDATE Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat cererea judecătorului Dana Girbovan de renunțare la demisia din magistratură. Hotărârea a fost luată cu opt voturi pentru și un vot impotriva.

UPDATE Ședința CSM este una tensionată, spun surse pentru Europa Liberă, mai mulți magistrați, printre care Andrea Chis și Mihai Bălan, au solicitat sesizarea Inspecției judiciare pentru a se stabili ce relații pot avea magistrații cu politicienii și dacă Dana Gîrbovan s-a întâlnit cu Florin Iordache, acasă la acesta, pentru a-și negocia funcția de ministru.

Chis a susținut în plenul ședinței că nu există nominalizare în guvern care să nu aibă caracter politic, lucru stabilit chiar de Curtea Constituțională.

” Vă cer să facem o sesizare la Inspecția Judiciară, care să aibă două fațete. Fie spunem că este o abatere disciplinară, relațiile cu lumea politică, fie că nu este o abatere disciplinară. Nu sunt foarte clare circumstanțele în care s-a făcut nominalizarea", a declarat Chis.

Surse din CSM au declarat pentru Europa Liberă că în ședința de astăzi s-ar putea invoca faptul că Dana Gârbovan se face vinovată de abatere disciplinară deoarece a încălcat statutul magistraților care prevede că acestora le este interzis să facă politică. Dana Gârbovan a făcut cerere de demisie din magistratură ulterior anunțului premierului Dăncilă că este nominalizată pentru funcția de ministru al justitției, adică în timp ce era magistrat.

Cazul Gîrbovan a produs scandal în CSM după ce, săptămâna trecută, Lia Savonea, președinta CSM, a dat un comunicat laudativ la adresa judecătoarei de care însă s-au dezis trei judecători. Comunicatul respectiv făcea referire la faptul că președintele, prin respingerea Danei Gârbovan, ar fi adus atingere independenței justiției.

Așa cum a explicat pentru Europa Liberă judecătoarea Andrea Chis, în loc să fie convocată o ședință a secției pentru judecători, Lia Savonea a trimis draftul comunicatului și și-a consultat colegii prin mail. ”Când e vorba de independența sistemului judiciar trebuie convocat Plenul CSM, nu doar Secția pentru judecători.Nu e un simplu comunicat despre un judecător, ci e vorba chiar de independența justiției în el”, ne-a declarat Andrea Chis.

Cei trei judecători care s-au delimitat de comunicatul respectiv sunt: Andrea Chis, Mihai Bălan și Bogdan Mateescu.

Ulterior acestui comunicat, Administrația Prezidențială a răspuns CSM, spunând că ”întrucât induce ideea că un judecător poate ocupa o funcție de ministru, opinia Secției pentru judecători a CSM este îngrijorătoare și de natură să vulnerabilizeze, prin ea însăși, independența și prestigiul justiției și al statutului de judecător”.

Klaus Iohannis mai spunea că Secția pentru judecători a CSM nu ar trebui să facă politică, ci să promoveze în mod real independența justiției și a fiecărui judecător în parte, nepărtinitor și în limitele competențelor sale constituționale”.

La rândul său CSM a replicat în termeni duri președintelui, susținând că Secția pentru judecători nu acceptă ”ordine” de la președintele României.

”Transmiterea de către Președintele României Klaus Iohannis, în termeni categorici, a unor directive către Secția pentru judecători, despre cum trebuie să interpreteze și să aplice normele privind statutul judecătorilor este inacceptabilă”.

Reamintim că, așa cum a dezvăluit Europa Liberă, Lia Savonea nu a trimis la Cotroceni decizia CSM care luase act de cererea Danei Gîrbovan din magistratură.

Dana Gîrbovan a scris pe Facebook, săptămâna trecută, că îşi va retrage demisia din magistratură.

"Am luat act de decizia preşedintelui României, Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea în funcţia de ministru al Justiţiei. Voi răspunde public, punctual, motivelor preşedintelui, inclusiv aceluia că propunerea ce mă vizează este 'total împotriva valorilor democratice', după ce acesta îşi va motiva în scris şi publica hotărârea. (...) Mi-am înaintat demisia către Secţia de judecători a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. În noul context, aceasta nu mai este necesară, motiv pentru care îmi voi retrage demisia depusă şi voi cere Secţiei pentru judecători a CSM să ia act de acest fapt".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG