Primele constatări în cazul de marți de la Timișoara au arătat că mirosul provine de la dezinsecția făcută în spațiul cofetăriei de la parterul și subsolul blocului. Operațiunea a fost efectuată de o firmă specializată, conform declarațiilor administratoarei cofetăriei.
Controlul efectuat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Timiș vizează respectarea concentrațiile insecticidului CY10, termenul de garanție al acestuia și avizele firmei.
Pe lângă controlul autorităților de sănătate, și primarul Timișoarei, Dominic Fritz a cerut „un control de la Inspectoratul pentru disciplina în construcții să vedem dacă s-au făcut lucrări neautorizate sau neconforme în spațiul cofetăriei”.
Cele 70 de persoane au fost sfătuite să doarmă la rude sau prieteni, iar pentru cei care nu au avut alte variante s-au găsit locuri la o pensiune. Echipajul SMURD sosit la bloc nu a înregistrat probleme de sănătate în rândul locatarilor.
Noaptea de marți spre miercuri echipajele de verificare chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN) au făcut mai mult testări la fața locului, ISU a curățat insecticidul din spațiul comercial, iar DSP Timiș a dispus aerisirea pe tot parcursul nopții a spațiilor.
Miercuri dimineață locatarii s-au putut întoarce acasă fără niciun risc, după ce monitorii CBRN au testat la ora 6 dimineața gradul de toxicitate a aerului atât la parter, cât și pe casa scării.
Dezinsecția trebuie făcută de persoane autorizate
Direcția de Sănătate Publică arată că dezinsecția trebuie făcută de persoane autorizate, care să știe să manipuleze substanțele și să le folosească la concentrația indicată.
„Au făcut acest lucru la finalul programului, s-a simțit miros înțepător, a fost evacuat blocul. Echipajul de la ISU a determinat noxele din atmosferă, n-au găsit nimic deosebit, dar pentru siguranță s-a evacuat blocul, s-a făcut aerisire. S-au măsurat din nou noxele de dimineață și după ora 7 oamenii s-au întors în locuințe”, a spus pentru Europa Liberă Florin Cioca, directorul DSP Timiș.
Alin Nicoară, directorul Direcției Sanitar-Veterinare de la Timiș, cea care autorizează firmele pentru a face activități de dezinfecție, dezinsecție și deratizare spune și el că acest caz este investigat:
„Orice societate care dorește să facă activități de dezinfecție, desinsecție și deratizare trebuie să îndeplinească mai multe condiții, printre care un contract cu un medic veterinar sau cu o persoană care să fi urmat cursuri de pregătire. Iar după ce fac acest lucru trebuie să obțină și avizele pentru utilizarea substanțelor. La ora actuală avem o echipă de control acolo”, a spus Alin Nicoară.
Cazuri tragice din trecut
Timișoara s-a confruntat în toamna lui 2019 cu un caz cu urmări grave în urma unei deratizări neconforme: doi copii și mama au murit intoxicați. S-a constatat că firma de deratizare nu fusese niciodată controlată din cauza unor neclarități privind atribuțiile de control.
Un alt caz de intoxicare cu substanțe periculoase a avut loc anul trecut la Școala 133 din Sectorul 4 al Capitalei. În ianuarie 2020, 24 de copii au ajuns la spital cu probleme respiratorii după ce în unitatea de învățământ au avut loc operațiuni de dezinfecție și dezinsecție.
Poliția a deschis un dosar penal în urma incidentului de la școala 133 din Capitală. Firma angajată de primărie a folosit necorespunzător substanțele, iar ulterior primăria a reziliat contractual.