Linkuri accesibilitate

Amenințare cu moartea a E. Șercan: Rectorul și prorectorul Academiei de Poliție demisionează, după acuzațiile DNA


Jurnalista de investigații Emilia Șercan: „În momentul în care dosarul va fi public și voi putea vorbi despre acest caz, veți putea afla și înțelege dimensiunile diabolice ale acestei povești”
Jurnalista de investigații Emilia Șercan: „În momentul în care dosarul va fi public și voi putea vorbi despre acest caz, veți putea afla și înțelege dimensiunile diabolice ale acestei povești”

Procurorii anticorupție au decis cercetarea penală, sub control judiciar, a rectorului şi prorectorului Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", Adrian Iacob şi Mihail Petrică Marcoci, pentru instigare la şantaj. Cei doi și-au prezentat demisia pe masa ministrului de Interne, Carmen Dan.

Ei sunt acuzaţi că l-au determinat pe ofiţerul Gheorghe Bărbulescu să-i transmită un mesaj de ameninţare cu moartea jurnalistei Emilia Şercan.

Marcoci neagă implicarea și spune că la finalizarea dosarului ar urma să se demonstreze nevinovăția sa.

Acuzațiile DNA - cum a fost amenințată cu mortea o jurnalistă

„La sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, inculpații Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail, rector, respectiv prorector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, l-au determinat pe inculpatul Bărbulescu Gheorghe Adrian să transmită unei persoane, jurnalist de investigație – persoană vătămată, mesaje de amenințare (un mesaj tip text și cinci mesaje folosind aplicația Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliție, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională. Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și, pe parcursul săvârșirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări”, potrivit comunicatului DNA.

Potrivit procurorilor DNA, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, Iacob Adrian și Marcoci Petrică-Mihail i-au cerut lui Bărbulescu Gheorghe Adrian, profitând de ascendentul pe care li-l dădeau relația de subordonare funcțională, diferența de vârstă și de grad profesional, relația personală care se dezvoltase între ei și recunoștința acestuia din urmă pentru oportunitatea de a continua să activeze în mediul universitar, să transmită mesaje de amenințare persoanei vătămate pentru a o determina să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe Iacob Adrian. Solicitările au fost transmise în cadrul mai multor discuții pe care Bărbulescu Gheorghe Adrian le-a purtat atât separat cu cei doi, cât și împreună, în sediul Academiei de Poliție.

Jurnalista Emilia Șercan a scris pe pagina sa de Facebook, după anunțul DNA, că „în momentul în care dosarul va fi public și voi putea vorbi despre acest caz veți putea afla și înțelege dimensiunile diabolice ale acestei povești, din care până acum se știe doar despre mesaje”.

Emilia Șercan a primit, în 17 aprilie, un mesaj în care era amenințată cu moartea și care făcea referire și la persoanele apropiate. A depus la momentul respectiv plângeri la Poliție și a informat-o și pe Carmen Dan, ministrul de Interne.

„De nenumărate ori mi s-a spus în acești ani că am curaj, iar replica mea, spusă în glumă, a fost că nu știu dacă este curaj sau inconștiență. Un jurnalist nu trebuie să își pună vreodată problema în termeni de curaj sau frică, ci în termeni de adevăr și interes public, singurele lucruri pe care trebuie să le slujească. Iar atâta timp cât adevărul este de parte lui nu trebuie să îi fie frică de nimeni și de nimic”, scria pe Facebook jurnalista la momentul amenințării.

Jurnalista Emilia Şercan s-a specializat în ultimii ani pe cercetarea tezelor de doctorat ale demnitarilor și, mai apoi, ale celor care și-au obținut diplomele la Academia de Poliție și la Academia SRI. A dezvăluit plagiate ale unor politicieni precum Gabriel Oprea, fost vicepremier în Guvernul Ponta, Petre Tobă, ministru de interne în Guvernul Cioloș.

Ulterior, cercetările Emiliei Șercan s-au concentrat pe școlile doctorale de la Academia SRI și de la Academia de Poliție, unde s-a dovedit că exista o rețea de complicități între politicieni și conducerea celor două universități. Este vorba despre o pepinieră de cadre care, după obținerea titlului de doctor în domeniul securității și al informațiilor, urcau în carieră.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG